От 1946 до 1989 година в България за Коста Тодоров не можеше се пише и говори.

          

              Преди да реабилитира името на този странен човек,  Паун Генов възвръща литературата му. Пътеката води през  бавно и трудно откриване на родственици, трепетно разлистване  на тетрадки с лилаво или зелено мастило, на смачкани бележници, на запазени в София, Париж и Латинска Америка архиви. Така през 1996  се появява сборникът „Коста Тодоров – Залезът на боговете (стихове-разкази-спомени есета).

           А сега за пръв път пред читателите  е „Рицар, поет и дипломат. Книга за Коста Тодоров“ – романизирана биография писана  цели 50 години.

 

Откъс от книгата на Паун Генов

„Една вечер Коста казва на д-р Г.М.Димитров:                                              

           –  Връщам се у дома –  в България!

           –  Та те няма да те пуснат, а ако влезеш, веднага ще те задържат и ще трябва да плащаш и за моето бягство, брате! Ето ти българска преса около скорошните избори. „Народно земеделско знаме” прелива от информации за бити, пребити и убити сдружени земеделци и земсисти…

           – Нека ме арестуват, нека ме съдят! Само от тях нямам смъртна присъда!  Аз считам, че със завръщането си ще бъда по- полезен, отколкото оттук със статии и речи.

           – Не, не съм съгласен, Коста. Не трябва да рискуваш!

           – Реших вече! Ще отида да те заместя и да подкрепя Кольо Петков в опозиционната борба.“  

 

          (Тук е мястото за едно непубликувано писмо на Коста Тодоров,  до негова позната госпожа Анкица с дата 17 септември най-вероятно в тази  1946 година. Писмото е интересно с два важни факта: тук е единственото доказателство за  решението му да се върне у дома, за което търси съдействие за входна виза за България и транспорт; и още – ясно формулираното му отношение към комунистите и властта им в София. Ето писмото в превод от сръбски на български  :   

                                                                                              

 Уважаема госпожо,

             Днес бях при американския генерален консул.  Той беше болен, но консулът [Taylor ], който е негов помощник  ме прие много добре и веднага нареди да се попита Държавния департамент  относно визата, защото в случаите когато вече е имало отказана виза, трябва да се търси  разрешение  на Държавния Департамент – без това не може да се даде виза. В същото време   ми каза дали няма да е добре ако имам някого във Вашингтон, та той да помогне  тъй като иначе отнема много време  докато се даде визата, а ако някой се захване,  всичко може да се свърши за няколко дена.

        Така че може   всичко пак да се върне във Вашингтон. Но сега , както той ми каза, това не е ни най малко трудно да се уреди  и аз ви изпращам удостоверение на моя доктор за болестта, която иска през зимата топъл климат.

        Всичко това е в случай, че не мога да се върна преди зимата у дома. А изглежда, че това не е толкова лесно. И всякак за мен е хиляда пъти по-добре да отида през октомври на юг.

 

       Освен това напишете драга  Анкица на господин [Андрю ] в София следното:

       Нека потърси възможност да се  срещне с Никола Петков и  да му каже ,че аз държа да се върна у дома. Това би било от голяма полза и в случай на избори – те знаят това най-добре. И нека Петков да направи всичко, за  да мога да се върна, в смисъл да поиска от американците те да помогнат за моето завръщане у дома  по отношение на транспорта до Цариград, като се има предвид,  че мога да пътувам само с параход.

      По въпроса за революцията, всяка революция е  нещастие, но комунистическата е сто пъти по-голямо нещастие,  както това се вижда по [вашия] пример и по примера на много хиляди погубени хора в Югославия, България  и другаде. А това е защото ментално комунистите са част от реакцията, която има същите методи и има същата логика както и фашистите. Който не е с нас е враг на народа…   Когато един учен попитал в Южна Африка един хотентот: какво е доброто ? онзи отговорил : доброто е когато аз открадна магарето на моя съсед.

     А какво е зло ? 

     Зло – ако той открадне моето магаре.

     Както всички примитивни хора – комунистите никога няма да се откажат от такова мислене.

     Ами ако се случи заедно да отпътуваме за  България ? Това би било щастие. За мен.

     Целувам  Ви ръката     Коста Тодоров ) 

 „ Спорът меду Коста и Доктора  продължава дълго. Но и двамата не знаят, че от Москва Георги Димитров е изпратил още на 6 ноември 1944 г. следното нареждане до Трайчо Костов /Спиридонов/:

„Предупредете своевременно земеделците дружески, че ние смятаме Коста Тодоров за антисъветски деец, авантюрист, издал специална книга в Америка с много нападки срещу Съветския съюз. След като стигне в България, ако бъде назначен на държавен пост или издигнат като представител и деец на дружеския ни Земеделски съюз, ще затрудни нашите взаимоотношения в Отечествения фронт, а в Москва този акт ще бъде оценен като провокация.”

 И  ДВЕ   КРАТКИ  СТИХОТВОРЕНИЯ  НА КОСТА ТОДОРОВ

 

ЕСКИЗ

 

           Цигарен дим и утринна роса,

           дантела въздушна са нашите думи.

           Прилягаш – на рамената лунни

           разпръснала  вълнистата коса.

 

           Камината догаря. В мъглата вън

           влажен е Париж зад жълтите завеси

           След морна нощ и ден унесен

           миглите  ти ме обвиват  в сън.

      ***

Душата детска – само тя постига

разгадката на всички чудеса,

душата детска е вълшебна книга

със отразени в нея небеса.

 

И само тоз съдбата ще погледне

в очите право, който е познал

душата детска… тоя символ бледен

на старий свят и бъден идеал !

 

Предишна статияВалентина Радинска
Следваща статияХартиената чума