• 16.01.2021 | 08:05

– Що е то тръмпизъм и има ли почва у нас?

– Това е съпротива срещу бързите промени в света и повече внимание на малкия човек. Ако в България се намери политик, който да изповядва такава философия, ще спечели изборите. Ала нашите политици са неумели, не ги бива. Не виждам човек с такъв потенциал в у нас, поне засега.

Нямаме фигура, която би могла да стане български Тръмп – просто нямаме нужда от това. Колкото и да мърморим недоволно, всъщност живеем добре, сини сме, имаме си къщички, пием си ракията на топло. И това ни стига. Американците са друг тип хора, не им стига това, което имат, искат да е по-добре. Неслучайно за сто години превърнаха в световна империя земя с 30 000 индианци и 100 хиляди биволи.

……….

В съда обвиненията срещу Тръмп трудно ще минат, той е наел  един от най-добрите юристи  Алън Дършовиц

Дойче банк,  в която президентът има 300 млн. заеми, обяви, че няма повече да има връзка с бизнесите му

Байдън няма да обедини страната, тя е необединяема, но се надявам поне да усмири страстите

Как може да се излекува  разделението в САЩ? Моята рецепта е: Тишина!  Всички да замълчим  като на погребение

…………

– Проф. Алтънков, ще се стигне ли до отстраняване на президента Доналд Тръмп броени дни преди края на мандата му?

– Това е по-скоро проблем на демократите, които много мразеха Тръмп през цялото време. Даже повечето и го бойкотираха, когато пое властта преди 4 години. Не го оставиха на мира, разследваха  две години предполагаема негова връзка с Русия, която така и не се установи. Скроиха му импийчмънт в Конгреса, който не можа да мине в Сената.

Сега обаче няма технологично време, остават дни преди новият президент да поеме властта.

Свидетели сме на политическо преследване от страна на негови политически противници в Конгреса и Сената. Наблюдаваме политическа акция – противниците се стремят да унижат Тръмп.

В съда обвиненията срещу него много трудно могат да минат. Тръмп е ангажирал  един от най-добрите юристи в САЩ –  Алън Дършовиц, професор по право в Йейлския университет. Но демократите искат да го унизят, да го смачкат, да му отмъстят за всичко, което е направил тези 4 г. в техен ущърб.

–  С какво Тръмп разгневи демократите толкова силно? Явно не само с яростното непризнаване на загубата си…

– Не, това беше след изборите. Както Тръмп, така и повечето от близо 78 милиона американци, гласували за него, са убедени, че е имало фалшификации в изборите. Дали е вярно, или не – много мъчно може да се установи.

Даже се говори, че протестите ще продължат на 20 януари, когато ще се закълне новият президент Джо Байдън. Вероятно тогава ще има безредици, демонстрации, не е изключено те да продължат спорадично до края на годината.

– Може ли отново да ескалира недоволство?

– Вече е късно да се обяви военно положение във Вашингтон, може би това трябваше да стане, когато се появиха сведения за подготовката на огромната демонстрация на 6 януари.

И полицията, и Националната гвардия във Вашингтон, и военните знаеха за готвените масови протести, но не е имало адекватна охрана. Има дори слухове, че е било нарочно.

Охраната, която сега се подготвя, явно ще бъде повече от адекватна, но и тълпата, която ще се събере вероятно на 20 януари, ще бъде много по-малобройна и няма да прибегнат до крайни вандалски действия. Никой не печели от подобни размирици.

Заговори се дори за гражданска война – не е ли прекалено?

– И на мен ми се струваше така до последните дни, когато виждам, че напрежението продължава да се подклажда. И то не от привържениците на Тръмп, а от опонентите им, демократите, които имат много малко надмощие в Конгреса, но вдигат голям шум.

Привържениците на Тръмп замлъкнаха. И самият президент изказа съжаление за станалото и осъди нарушителите на реда и закона. Но опонентите му демократи настояват, че трябва да има виновни, които да са наказани.

И вече са наказани – Тръмп и негови последователи са изхвърлени от социалните мрежи. Немската Дойче банк, в която Тръмп има 300 млн. заеми, обяви, че няма повече да има връзка с бизнесите му. Личната банка на Тръмп във Вашингтон – Сигничър банк, обяви, че затваря сметката му.

Наистина ли в САЩ има някакво мистериозно задкулисие? Съществуват ли общности като добилото популярност около щурма за движение QAnnon?

–  Подобни движения съществуват, разбира се. Дали обаче това, което им се приписва, това, в което се обвиняват, е вярно, или не – е въпрос на мнение.

Хората в тези общности твърдят, че упражняват своето право на свободно слово. Техните опоненти пък казват, че това са хора, занимаващи се с конспиративни теории, които вещаят зло на Америка и трябва да бъдат унищожени.

А дали това са някакви дълбоки конспирации, много трудно може да бъде доказано. И в България има нещо подобно – имаме хора, за които всички казват, че са престъпници, но не са осъдени и мъчно могат да бъдат.

– Доколко взривоопасната ситуация разцепи Америка и разтърси двете основни партии? 

– За много кратко време, по-малко от два месеца, се получи голямо разцепление в общественото мнение и в настроението в САЩ. Америка е разцепена – горе-долу половината от хората не могат да търпят Тръмп. Гласовете за Байдън не бяха защото той е толкова популярен, а защото беше противникът на Тръмп.

Другата половина пък харесваха и продължават да харесват Тръмп. В САЩ се получи  разцепление, което не е било толкова драматично и толкова опасно за конституционния ред от десетилетия.

Следя американската политика от 65 години, 30 от които бях непосредствен свидетел на събитията в самите Щати. Да, имало е скандали – гоненето на Ричард Никсън след аферата Уотъргейт през 1970-те стана по същия начин, по същите причини, от същите хора, които сега гонят Тръмп.  И тогава имаше разцепление, но САЩ успяха да го приглушат. Сегашното положение обаче е много драматично.

Новият президент Джо Байдън обеща да е обединител на нацията. Ще успее ли обаче?

– Много важен знак е това, че Джо Байдън стои настрана, не говори против Тръмп, не призовава за импийчмънт. Правят го сенатори и конгресмени. Байдън не е такъв човек, познавам много добре кариерата му от 40-50 години, знам неговата репутация като сенатор и вицепрезидент.  Смятам, че ще бъде добър президент.

Ако зависи от него, Байдън ще направи всичко възможно да примири двата лагера, да тушира драматичното положение. Той иска да се заеме с лекуване на разлома. Дано да успее да се наложи!

Байдън няма да обедини страната, тя е необединяема, но се надявам поне да усмири страстите.

– Как може да се излекува разделението в САЩ?

– Моята рецепта е: Тишина! Всички да замълчим  като на погребение, никой да не казва нищо в продължение на три години.

Един от хората, които най-много уважавам в САЩ, политологът Джордж Фридман, бивш директор на аналитичната компания Стратфор, още вечерта след щурма на Капитолия изпрати до последователите си, сред които съм и аз, лаконично комюнике: Мълчание. Тишина. Има време за всичко.

Какво показва казусът Тръмп? Това ли, че случайни играчи нямат място в голямата политика?

– По-дълбоко е от това. През последните 50 г. станаха много драстични промени в живота на хората по света –  в САЩ  от Виетнам дойдоха наркотиците, оттам тръгнаха движението на черните за повече права, феминисткото движение, движението LGBT, движението BLM, Black Lives Matter. Вече имаме смартфони, Гугъл, Фейсбук, Скайп.

Така че разломът, който се вижда толкова ярко в Америка, не е случаен и не се  дължи на личности. Просто животът се промени драстично и не всички приемат това.

Затова се появяват конспиративни теории, че извънземни ни диктуват, че  Съвет от 40 мъдреци милиардери  управляват нашите съдби.

Тръмп е един от малцината, които разбраха, че голяма част от американците трудно приемат тези новости. Той  успя умело да използва страховете на хората, за да ги убеди, че е на тяхна страна, че ще им помогне.

Като президент той направи много хубави неща – само за 4 години постигна  в икономиката и финансите на САЩ колкото никой друг за толкова кратко в цялата им история. Обеща Америка да стане отново велика и да я изправи на крака, тя стана велика.

Парадоксът е, че Тръмп е милиардер, а хората го възприемат като човек, който се грижи за тях.

Тръмп не е свръхчовек, не е алтруист, има големи недостатъци – много експанзивен, страхотен егоист, много неприятен за мнозина, но човек, който върши работа, и това се харесва за хората. Но не е той в дъното на проблемите, в дъното са твърде резките и бързи промени, които мнозина не приемат.

Как да приемем например че двама мъже могат да бъдат семейна двойка?

Не всички в САЩ искат чернокожите, които са само 13 процента от населението,  да имат повече права от белите, за което се настоява.

Какво ще е бъдещето на Тръмп и каква ще е Америка след него?

– Смятам, че той е свършен като политик. Той е на 74 години, напомпан с протеини, с витамини. За него ще бъде  огромен шок да остане без работа след 4-те бурни президентски години, в които е бил на педал по 16-20 часа на ден. А и експанзивната му натура трудно ще приеме той да не е на първо място.

Няма да има Доналд Тръмп, но тръмпизмът ще остане. Човек като Тръмп отново ще излезе.  Тръмп вече има подражатели. Има и умни хора в политиката, които ще стъпят на направеното от него.

Америка ще си запази величието, защото американците имат ген и заряд да са първи във всичко, което започват. И досега са. Те  владеят културата, мисленето ни, научиха ни как да играем с новите телефони, откриха ни социалните мрежи. Забележете, успешни в света извън САЩ са хора, които имитират американския път.

визитка

Проф. Никола Алтънков е български учен и политик, доктор по история и професор от Калифорнийския университет в Санта Барбара. Член на Академията за политически науки в Ню Йорк и на почетното социологическо общество “Делта Тау Капа”.

 Баща му Георги Алтънков е известен пловдивски адвокат. 18-годишен Никола Алтънков е заточен в лагера „Белене”. През 1965 г. успява да напусне България. Завършва история в Калифорния, САЩ. Преподава в американски висши училища, работи в научни институти в САЩ. Политемигрант от 1965 до 1995 г. Лидер на организациите Български национален фронт (в изгнание) и Български демократичен форум (БДФ) (в България).

В България издава последните си книги: “България малък тигър”, “Икономика на благоденствието”, “Нарекоха ги фашисти”, “Светците ги съдят”, “Кой победи”, “История на БКП 1919-1989 г.”

Хенриета Костова

Журналист – екип „Политика“. Завършила е Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи във в.”Марица”.   Още

Предишна статияСТУЦИ, разказ от Добри КАРАБОНЕВ
Следваща статияОтсъствие на светлина