След  94 години ре;цептите на Лечителя на Левски възкъсват – така е известен йеромонах Неофит Калчев – билкар, учител и свят човек. Той и отец Матей Преображенски – Миткалото успяват да излекуват Левски от незарастваща рана в корема, която Апостола получава след операция. Помощта им е безценна, за да може Левски да продължи святата си мисия.
Отец Неофит предлага нов метод за лечение. Билките да се приемат през устата по малко прилагания до този момент метод, известен във фитотерапията като “мацарация”, или студено извличане на полезни вещества без варене или запарване.
След 10–12 дни от лечението с билки Неофит Калчев получава тайна бележка само с едно изречение, в което пише: „Хвала на Бога и на двама ви с Миткалото, най-после се отървах от тази поразия.“
Неофит Калчев е роден на 12 май 1848 и си отива от този свят на 22 март 1928 г. Повече за необикновения му живот, както и най-важните и ефективни рецепти за здраве – ще прочетете в книгата, която излиза 94 години след неговата кончина. Може да закупите и тук: http://trud.cc/?cid=9&pid=11129

Още:

Васил Левски, Апостола на свободата, живее на този свят само 35 години преди да прекрачи прага на безсмъртието. В неговата борба за Освобождение от турско робство съдбата му праща и верни помощници. Един от тях е народният лечител йеромонах Неофит Калчев. Той и отец Матей Преображенски–Миткалото успяват да излекуват Левски от незарастваща рана в корема. Помощта им е безценна, за да може Апостола да продължи святата си мисия.

Скромният йеромонах Неофит Калчев доживява Освобождението, но никога не парадира със заслугите си към родината. Продължава да върши това, което умее най-добре – да лекува хората и да бъде учител. Животът го сблъсква с унижения, гонения, трудности. Но и с царски почести. Награждаван е лично от българския цар Фердинанд I и от руския император Николай II.

Неофит Калчев създава и издава първата българска енциклопедия по народна медицина, част от която е поместена в това издание. Лекува хиляди хора без да иска пари.

Както често се случва, след смъртта си бързо е забравен. Комунистическият преврат от 9 септември 1944 г. слага началото на период, в който народната медицина е отричана, а книгата на Неофит Калчев публично е изгаряна. България дължи много на Лечителя на Левски. Тази книга е скромен принос към историческата ни памет.

Предишна статияИнструкции в случай на любов и нещо по въпроса за красивите хора
Следваща статияСРЕЩАТА МЕЖДУ ЦАР ПЕТЪР И СВ. ИВ. РИЛСКИ В НОВ РОМАН