Шимон Перес към Путин

Аз му казах: вие сте на 63 години, аз съм на 93 години. Кажете, какво искате да постигнете в близките 30 години? За какво се борите? Опитвате се да дразните Америка?
Той каза: Не.
Иска ли Америка част от Русия? Не.
Имате ли недоразумения с Обама?
Той каза: А вие защо питате?
Казах му: Вижте, аз не съм шпионин, може да говорите с мен за всичко.
Той попита: Какво мислите?
И аз казах: Америка ще спечели, без значение какво правите.
Защо? – попита той.
Защото те са щастливи, а вие не сте.

По-нататък му казах:

Когато американците се събуждат сутрин, какво виждат? Мексико е на юг, те приемат мексиканци в своята страна. Канада е на север, те са много добри приятели с канадците. А вдясно и вляво има риба във водата. За какво трябва да се безпокои Обама?
А вие? Вие се събуждате сутрин до своите съседи. Кои са те? Япония, Китай, Афганистан! Боже мой! Те знаят, че имате огромни земи, но на никого нищо не давате. Притежавате 20 процента от прясната вода в света, но нищо не давате. Така че когато снегът в Сибир се стопи, какво ще видите отдолу? Китайци! Защото на изток китайците са много, а руснаците – малко.

Второто, което му казах:

В Америка съотношението между размера на земята и числеността на населението е по-добро. При вас е лошо. Двайсет милиона квадратни километра! Боже мой! Но вие нямате толкова хора. Вашите хора умират. Не се заблуждавайте от аплодисментите и от това какво говорят за вас. Те няма да ви простят. Защо руснаците живеят само 62 години, докато американците доживяват до 82 години?

И тогава му казах: вие се държите като цар.

Казах му още: Какво са направили царете ви? Построили са два града, Санкт-Петербург и Москва, те са като витрини. Всичко, за което се сетите, ще го намерите там. Останалата част на Русия е като Нигерия, но покрита със сняг. Вашите хора умират. Вие не им давате живот. Мислите, че ще ви простят?

Защо Америка е прекрасна? – го попитах.

Защото са дарители. Защо Европа има проблеми? Защото чака дарения. Америка дава. Хората си мислят, че това е така, защото американците са щедри. Аз мисля, че е, защото са мъдри. Ако давате, вие създавате приятели. Най-полезната инвестиция е да създаваш приятелства.

Америка имаше мъжеството да приеме плана Маршал, да отдели огромен залък от нейния БВП, за да го даде на онази умираща Европа. И в този смисъл показаха, че това е най-добрата инвестиция в света.

В онази Европа нямаше нито една страна, която да не е била империя. Французи и англичани, португалци, всички. И какво се случи? Бяха изритани отвсякъде и останаха без нищо. Англия, най-голямата империя – от изток до запад, в която слънцето никога не залязваше, на всички океани – но дори неагресивните индийци ги изгониха и ги оставиха само с три малки острова, с които не знаят какво да правят.

Повярвайте ми, казах на Путин, враговете и враждата водят до най-големите загуби в живота.
Вие инвестирате в глупост.

 • Boryana Hrissimova Източник?
 • Димитър Манов Това е интервюто на Шимон Перес… https://www.tabletmag.com/jewish…/214621/one-last-interview
  One Last Interview - Tablet Magazine
  TABLETMAG.COM
  One Last Interview – Tablet Magazine

  One Last Interview – Tablet Magazine

 • митър Манов „- Нека ти разкажа една история, която знам от Кисинджър. Мисля, че и някъде я беше написал. Било е 70-ят рожден ден на Сталин и руснаците настоявали Мао Цзедун да дойде. Мао не искал. Той мразел да лети и не харесвал руснаците. Но натискът бил огромен: “Братя сме, комунисти сме”, и това, и онова. И в крайна сметка китайското политбюро решило, че ще отидат. И тъй като Мао не искал да лети, взели влак. Било зима и им отнело 16 дни да стигнат от Пекин до Москва.

  Това звучи ужасно.

  Преди да отидат, политбюро се събрало да реши: “Какъв подарък да поднесат на Сталин?”. Е, Китай има злато, нека му подарим златна колекция. Имали и бял нефрит, който е дори по-скъп от златото. Тъй че може би колекция от бял нефрит.

  Тогава Мао Цзедун им казал: “Съжалявам, но ние да не сме колония? Васален данък ли им изплащаме?”
  И тогава един от членовете на политбюро предложил колекция от китайски зеленчуци…

  [Смее се]

  Горкият Мао пристига в Москва, болен от зимното пътешествие с влака. Настаняват го в малко помещение и не му обръщат никакво внимание. И казват на Сталин за подаръка, който на свой ред казва: “О, той иска да ме отрови. Върнете му го”. И Мао Цзедун е бил ужасно обиден. И се зарича: “Приключих с руснаците”. Впоследствие разказва тази история на Кисинджър и изведнъж руснаците осъзнават какво са сторили. Решават да изпратят едно хубаво момче, Косигин*, да се извини на Мао. Китайците го настаняват в палатка с комари.

  И вярвате, че все още тегне проклятието на Мао?

  Китайците вече имаха три революции. Русия не е имала. Мао Цзедун създаде ред и прокуди чужденците. Той обедини Китай със сила. После се превърна в император и си загуби ума. „Културната революция“ бе от загуба на ума. Той не можеше да спи вечер и взимаше посреднощ влак за където му хрумне и всички останали влакове в Китай трябваше да спрат. Мао правеше партита с младите секретарки от кабинета му и ги зарази със сифилис. Страната бе погълната от хаоса.

  Тогава Мао умря и на негово място застана един дребен китаец на име Дън и той им рече: “Господа, революцията свърши. Да се захващаме с бизнес. Задръжте лозунгите си и символите – това няма значение, но ние ще изграждаме пазарна икономика”. И те промениха Китай.

  Пазарната икономика предполага, че не може да си изолиран. Трябва да съобразяваш поведението си с това на останалата част на света, като световен бизнес. Първоначално Индия се справяше по-добре от Китай поради една проста причина – индийците говореха английски. Така че те веднага можеха да се присъединят към глобалния бизнес, но основно в услугите. Те ви продаваха билетите за самолета. Тъй като китайците не говореха английски, те трябваше да се научат да произвеждат неща. И това беше бавен процес.

  После дойде третата китайска революция – индустрията, основана на наука. И те впрегнаха цялата си мощ, за да използват наука. Така че това беше третата революция.

  После дойде четвъртата революция. Защото милиардерите се корумпираха. А кои бяха те? Синовете на елита, които можеха да изпратят децата си да учат в Америка. Така и те решиха да се борят с корупцията. И тогава научиха, и все още се учат, че светът е разделен на два блока – Тихоокеанския и Атлантическия. Атлантическият е старата империя. Тихоокеанският е млад, но велик. И така те започнаха да създават източните институции.

  Виждам как очите ви светват, когато говорите за това как китайците са организирали Тихоокеанския блок, защото, изглежда, наистина вярвате, че това ще бъде двигателят на историята и прогреса.

  Бях сред първите, които посетиха Китай. От биографията ми те знаеха, че съм завършил селскостопанско училище и външният им министър ми каза: „Вижте китайското селско стопанство“. Не вярвах на очите си. Бяха толкова примитивни, толкова назадничави! И ги попитах: „Какво правите?“.

  Предложихме им да започнат от семената: израелското пшеничено семе ще ви даде три пъти по-голяма реколта, отколкото китайското. После така направиха и с млякото. И днес сме първи приятели с Китай.

  Затова и все още като отида в Китай, ми искат съвет. Прекарах три часа със Си** и му казах: „Виж как добре ти се развиват нещата. Днес икономически сте почти като Америка, а и изглеждате могъщи. Но ме чуй – трябва да решиш дали ще взимаш, или ще даваш. Най-голямата грешка ще е, ако решиш да използваш властта, за да взимаш. Най-великата мъдрост е, ако дадеш“.

 • Boryana Russeva Благодаря! Много полезно четиво!
 • Димитър Манов Ш.Перес е роден в Полша, а в семейството говорят иврит, идиш и руски език. Дядото на Шимон Перес е равин, който му чете Достоевски и Толстой в оригинал, а майка му е библиотекарка и учителка по руски. В училище учи полски.
 • Lora Yossifova През 90-та година от един кибуц в Израел, основан от български евреи, пристигна в България един възрастен кибуцианец Хаим, далечен родственик на наш познат. Той бе специалист по отглеждане на елитни крави за млеконадой, швейцарска порода. Обади ни се на идване и замина в провинцията да види как са подарените от кибуца крави на едно голямо стопанство. Върнаха го на носилка. Когато видял жалките скелети на умиращите крави, мръсотията, разрушените обори и разграбената техника, той рухнал в несвяст на земята, при което си счупил лошо ръката. Той никога повече нито дойде, нито попита за България. А тя му беше скъпа от детските спомени и затова беше уредил да дарят израелското ноу -хау за ефективна млечна ферма. Та, искам да кажа, че не само някой трябва да дава, а и да има кой да взема и доразвива даденото.

Димитър Манов Шимон Перес, последният от основателите на Израел, който почина на 93-годишна възраст в сряда сутринта, не беше непознат за китайския народ.

Популярността на лидера, който изпълняваше срокове като министър-председател и президент на Израел, нарасна значително в Китай, когато той откри акаунт в платформата за социални медии Sina Weibo преди държавното си посещение като израелски президент през април 2014 г.

В сряда в профила беше публикувано съобщение, потвърждаващо смъртта му. Бяха публикувани над 1000 коментара, изразяващи съболезнования.

Президентът Си Цзинпин, премиерът Ли Кекианг и председателят на Постоянния комитет на националния конгрес на Джан Децзян изпратиха телеграми до израелските си колеги, в които изразиха съчувствието си.

В телеграмата си до израелския президент Ройвен Ривлин Си нарече Перес държавен държавник и дипломат, както и инициатор и насърчител на мирния процес в Близкия изток.

„Той е посещавал Китай много пъти и е имал важен принос за развитието на китайско-израелските отношения. Преминаването на г-н Перес е причинило на китайците да загубят стар приятел“, каза Си, подчертавайки, че Китай отдава голямо значение на развитието на двустранните връзки. ,

Говорителят на външното министерство Ген Шуанг излезе с съобщение, в което изказва съболезнования.

Перес споделяше публичните си дейности в акаунта си Sina Weibo, който привлече повече от 400 000 последователи. Последната му публикация беше за срещата му с израелски футболист на 28 август, който сега играе за клуб в Гуанджоу.

След като беше хоспитализиран през януари заради сърдечен удар, Перес в началото на февруари публикува видео на желаещите си китайци за щастлива китайска нова година.

„Китай непрекъснато внедрява нови неща. Това, което Китай направи през последните 40 или 50 години, е без аналог в историята“, каза той във видеото. „Много се радвам, че отношенията между Китай и Израел непрекъснато нарастват по съдържание …“

Той също е написал текстовете за

„Честита Нова година. По-рано честитити Нова година за хората от Китай, всичките,“ Ройтерс цитира Перес.

Перес, който бе почетен президент на приятелска за Китай организация в Израел, насочена към насърчаване на двустранните връзки, присъства на церемонията по откриването на Олимпийските игри през 2008 г. в Пекин и написа стихотворение за събитието.

Държавното посещение през април 2014 г. беше последният път, когато той пътува до Китай като израелски президент. Но усилията му за насърчаване на китайско-израелските отношения продължиха дори след като президентският му мандат приключи по-късно същата година.
http://usa.chinadaily.com.cn/…/2016…/29/content_26936674.htm

Shimon Peres, 93, was fond of China|Top Stories|chinadaily.com.cn
USA.CHINADAILY.COM.CN
Shimon Peres, 93, was fond of China|Top Stories|chinadaily.com.cn

Shimon Peres, 93, was fond of China|Top Stories|chinadaily.com.cn

Димитър Манов „Помислете за училището, което децата на Алепо, Сирия посещават сега. Те посещават университет, където от едната страна имаш строг учител, който ги бомбардира с хлорен газ с помощта на Иран и Русия, а от другата страна, имаш учителите от ISIS, които искат да възстановят халифата от седми век. И виждат своите братя, майки и бащи, някои от които имат изцяло демократични и либерални намерения, разкъсани на парчета, а великите народи по света не ги интересува какво им се случва и ги плюят.

Те ви учат на бъдещето?

Какво друго бъдеще могат да научат децата на Алепо? Светът, който обитават, е зъл и това ги учи на лоши уроци.

Вижте, в арабския свят има 400 милиона души. Може би 60, 70 хиляди са терористи. Но много милиони повече са студенти в университетите. Проблемът е, когато завършват университетите – и между другото, сред студентите 60 процента са жени, а само 40 процента мъже – те нямат къде да работят, защото в техните страни няма високотехнологични.“

Това, което се опитваме да работим сега, е да ги научим да правят това, което правим тук. Ние даваме възможност на студентите да създават свои собствени компании.
Мисля, че университетите дори са загуба на време.
Вместо това ги научете: Какво е иновация? Какво е наука? Ако донесете нещо от миналото, това не е иновация. Миналото няма бъдеще.Как може държава, която желае да живее в бъдеще, да оцелее в регион, който живее в миналото?- Не. Не. В арабския свят вече има хиляди и хиляди студенти, които имат смартфони. Те са свързани със съвременния свят.“
 • имитър Манов „В наше време имаме две системи на правителства. Старите, политическите, са долу, без престиж, без доверие, защото те са представители на миналото. Тези лидери се изправят и казват: „Страхотен съм, аз съм силен.“ Хората казват: „Можете ли да сложите край на глупостите“ „Не.“ .
  “ Така че защо мислите, че сте страхотен лидер? „
  Ако погледнете държава като Египет, която не може да отглежда достатъчно жито, за да даде хляб на своите хора, и погледнете Сирия, която произвежда трупове, чувствате оптимист, че съзнанието на хората по тези места ще се промени и ще прегърне нова реалност, която се подхранва от напредъка на науката и технологиите?Да. Най-добрият пример е Китай. Китай е култура на 4 000 години, много богата култура, без представа за златно небе. Но вторият Китай, новият, се роди преди 39 години и беше една от най-бедните страни на планетата. Те не са получавали пари от Америка и не са получавали пари от Русия. Имаха лидер, който беше философ, и визионер. През 39-те години на Дън Китай стана почти равен на Америка.И сега стигам до собственото си его. Започнах отношенията между този нов Китай и Израел.“
Предишна статияКирил Ананиев и неговата заместничка Жени Начева източват здравната каса
Следваща статияАни Илков – поет на месец януари