ОТ СТЕНАТА НА АНРИ ЕШКЕНАЗИ

Kerana Angelova:

Вярвам не сме забравили, че правителството на Станишев продаде земята край устието на Камчия на Москва. Там сега си е една мини Русия: имат си средно училище и да не изброявам какво още. Ако все пак сте забравили или не ми вярвате, просто идете на Гугъл и напишете „Руската база Камчия“. Ще може да проследите прелюбопитни видеа и текстове за случая: кога, как и защо е станало

Поморие също има цял квартал на име „Малката Москва“. В Сл. бряг и Св. Влас има стотици хиляди руски апартаменти. В Бургас и на юг не знам колко са. Руснаците у нас, естествено, са си обикновени, нормални хора и никакви проблеми нямаме в общуването.

Но като гледам настроенията и коментарите за войната в Украйна, питам се едно важно нещо: Ако Путин реши „да си вземе“ българското Черноморие и нас, които живеем на брега, ще ни дадете ли, уважаеми българи от вътрешността на страната?

Не предизвиквам никого, просто откакто започна войната, непрекъснато и сериозно, и не без основание си задавам този въпрос.

Никол Данева:

Ами… колко му е – руснаците си правят самоуправление, искат статут на независим регион, подават сигнали за „геноцид от страна на българите“, неблагодарниците, които не си помнят историята, подкрепени със сърцераздирателни истории, Путин ги признава за самостоятелни – и тръгва да ги защити, а веднъж стигнал на наша земя, решава, че трябва да ни „денацифира“, защото сме „евроантлантически подлоги“. Невъзможно ли изглежда? Никак! Вече видяхме този сценарий в действие. Виждаме последствията. Ама май не всички ги виждаме.

Иван Вълев:

Справете се сами, докато не е късно. Изгонете петата колона. Не продавайте земя и жилища на руснаци. А ако се наложи, ще емигрирате при нас. Няма да ви откажем подслон.

Sevda Vasileva:

Това се питам и аз от няколко дни насам – ако Путин обяви война на България, местните му фенове на чия страна ще застанат. И като си отговоря, сама се смразявам.

Ivan Miloshev:

Hе е само камчия – Pосенец си е направо руска военна база! при над 500 000 (половин милион!) имота, собственост на рушняци само по черноморието, със сигурност между тях има прикрита поне една пълноразмерна дивизия спецназ, която ще се превърне в зелени човечета в момента, в който путин рече „действайте!“

Palmi Ranchev:

Комплексът Камчия е готова военна база, с болница и тренировъчни площадки.

Diana Spasova:

Когато руснаците започнаха да изкупуват земя в Гърция и да си строят имения и вили, парламента веднага гласува закон, с който ги ограничи в закупуването на земя. Хората са с отворени очи и умове, ние … нали се досещате.

Svetlana Ivanova-Duharska:

Аз не си представям България да е способна да окаже каквато и да било съпротива, нито военна, нито национално-борбена. Клякаме му като нищо.

Simona Bogdanova:

Сред руснаците настанили се на нашия бряг може и да има „обикновени хора“, но общия случай съвсем не е такъв. В мнозинството си , те са бивши военни. Попитайте брокерите по морето как се осъществяват сделките. Имотите се закупуват с целеви заеми, отпуснати им безлихвено „за заслуги“, парите не могат да бъдат използвани за нищо друго, освен „целево“ – за закупуване на имот в България. Съвсем умишлено заселване на България с руснаци и то не случайни и „обикновени“, а предани и заслужили. В селището им от затворен тип в Кошарица цари военен ред, ходят само организирано на плаж, на пазар, имат си комендант, бариера и пропуск. Дори органите на нашата милиция не са допускани да проникнат там , даже да се повикани от местните с оплакване за шум, скандали, пиянски сбивания. Казват им – ние ще се оправим, козируват и си заминават от безобразното поведение на жените им по веригите за храна и пазарите ни е писнало. Аз съм намерила решение – още от Майдана ходя заметнала на рамене украинското знаме и така си осигурявам чисто пространство около себе си.

Maia Angelova:

Е, да де – готови анклави. И пристанище си имат.

Димитър Николов:

Не се косете, нали Митрофанова ни каза какви сме…е, за жалост, е верно. Ни ум, ни смелост, ни достойнство. Родени да бъдат роби. Друг да решава, ние само да изпълняваме. Всеки си заслужава съдбата.

Rumen Shomov:

Не много отдавна депутатът от руската Дума Пьотр Толстой нагло заяви: „България ли? Та ние вече купихме една осма от черноморието“. Правете си сметката с какво чудо си имаме работа!

Nadezhda Alexandrova:

Малко закъснял сигнал, който въпреки това е добре да бъде чут от управляващите.

Violeta Voeva:

То и във Варна има доста руснаци, трайно живеещи

Nadezhda Alexandrova:

Oх, в Несебър и Равда, където летувахме доста години подред, се вееха руски знамена и звучеше повече руска, отколкото българска реч.

Ivaylo Karanyotov:

И в Банско

Nadezhda Alexandrova:

Добре дошли са всички чужденци стига да не се държат като господари като руската посланничка в момента.

Rumyana Emanuilidu:

Същото е в Израел, Египет, Виена и т.н. Преди години се говореше, че съвсем нарочно ги разселват

Rumen Shomov:

В Кипър се редяха на опашка да купуват апартаменти. Сякаш апартаментите са …банани.

Krasi Guleva

Когато съм била в Бургас, един път не видях съпротивление от магазинерите, че най-нагло им се говори само на руски. Напротив, опитваха се да им отговарят на техния език…

Rumyana Emanuilidu:

Бургас е пристанищен град и тук се говорят всички езици

Rumen Shomov

И няма нищо лошо в това…

Krasi Guleva:

Eстествено, или на английски език, както се оправят всички по света. А що се отнася до пристанищния град Бургас – никой не може да ме убеди, че продавачките владеят по 5-6 чужди езици! Подтекстът на моя коментар беше в съвсем друга посока….

Детелина Пиневa:

Pазбрах, аз говоря и руски и английски, но тяхната нагласа, че трябва да говоря техния език ме заинатява

Тотю Тотев:

Доста сервилничат на руснаците. Кои други езици говорят магазинерките и сервитьорите,

Rumyana Emanuilidu:

Ами като попаднах тези дни на стълпотворение от коментари, виждам че е повече от сервилничене дори.

Veselin Markov:

Уреждат се закони в Англия и Франция за конфискация на руската собственост

Snejanka Georgieva:

А може би просто са се спасили у нас,както на времето белогвардейците, както едно време българите в Таврия и т.н.т. Oт хубаво никой не бяга

Илеана Стоянова:

Много от тях наистина се спасяват тук поради глад там, извън 5-6 столици на бивши републики. Както и поради неимоверно скъпата Москва. До моето жилище в Созопол има миролюбиви няколко семейства руснаци, лекарка, учен физик жена, културни обикновени добри хора, прекарват цялата пролет, лято, есен в апартаментите си в съседната 3-етажна сграда, правят си градина с цветя и са много учтиви и добронамерени. В Св. Влас също има много руснаци. Запознах се с културна професорка, която обожава България и идва при всяка ваканция в университета й за да живее на топло и да се храни, твърдеше, че в град Перм в Урал няма какво да се яде.

Но напоследък казват, че Путин призовава да се си продават имотите в България поради политически различия.

––––––––––––––

А ЕСТЬ ЛИ СЕРИОЗНО: Ho лесните изводи – да се гледа на всеки руски имигрант като продължение на властта на Путин е едновременно параноично, преждевременно и в крайна сметка – некоректно. Процесът се нуждае от сериозно проучване и задълбочен анализ. Именно поради многообразния му и многопластов характер, процесът на русификация трябва да бъде оценен по най-обективен и безпристрастен начин.

Предишна статияДЕЦАТА НА ВОЙНАТА, нов разказ от Бисер Тошев
Следваща статияМорето си отива, три къси истории от Анет Христова