24.08.2017

На 12 септември 2017 г.се навършват 100 години от кончината ѝ

На 12 септември 2017 г. се навършват 100 години от кончината на Царица Елеонора Българска. Същия ден в двора на Боянската черква, където е гробът й, ще се състои гражданска панихида. Това ще стане по идея на писателката Неда Антонова, която възкреси в книга националната памет за тази изключителна жена и увековечи стореното от нея за народа ни, българската армия и Червения кръст. Часът на поклонението ще бъде съобщен допълнително.

Из документалния роман „Царица Елеонора Българска“

До последния си дъх царица Елеонора искаше да бъде полезна на своите поданици. И на рождения си ден – двайсетина дни преди да издъхне  – тя помоли близките си, сумите ,приготвени за подаръци, да бъдат  преведени на санаториума за гръдоболни деца, а после заповяда  – да, направи го с висок и ясен глас, като че командваше полка си: „Не забравяйте обковаването!”.

Знаеш тази стара австрийска традиция на дарителство, която Царицата пренесе в България и която дава възможност и на най-бедния да се усети  съпричастен към доброто.

В центъра на Варна пред казиното беше изложен дървен макет на  кораб, наречен  от Нейно Величество „Ладията на живота”. И всеки, който искаше да дари някаква сума, можеше според възможностите си да купи гвоздей – златните струваха по 10 лева, сребърните – по 5, а железните – по 1 – и да прикове гвоздея към дървения макет. Не знам дали варненци разбраха смисъла на тази акция, но името и волята на Царицата ги събра около кораба и само за един ден макетът бе обкован  гвоздеи за двайсет и шест хиляди лева. Дарената сума трябваше да отиде за лечение на ранените от световната война, която тук наричаха Европейска.

Предишна статияЦарица Елеонора – първата царица на Третото българско царство
Следваща статияНеда Антонова за „Моят Шабат“