Diana Stanchovska‎ до Споделяй какво четеш!
·
Предварително моля да ми простите за този непразничен текст, но просто имам нужда да го напиша!

“Поразените”, Теодора Димова, аз съм напълно разбита, от дълго време не бях плакала така на книга!
Открих в нея историята на моята майка и моя баща, мъченици (Бог да ги прости!).
Татко, царски летец, на 26 години е прибран на “Московска”, шест месеца е бил бит ежедневно и когата майка го е намерила и видяла преди да бъде откаран в лагера “Куциян”, е пълзял, защото краката му са били огромни и кървави от бой!
Две години в “Куциян”, откъдето прави опит да избяга, хващат го и шестнадесет дена го държат в нещо като дупка, изкарват го, тъпчат го с войнишки обувки и е бил един кървав вързоп. Приятели, лагеристи, са промивали раните му, целият е бил с отбелязани кървави налчета! И много скоро е трябвало да изпълнява нормата, копаели са въглища. Но се е съвзел и е помагал на Димитър Талев, който е бил слаб и болнав, имали са голямо приятелство до смъртта му!
После “Белене, за това няма да пиша, толкова е било страшно.
През 1951 година са го закарали на брега, лежащ на дъска скелет! Предали са го на майка, за да умре извън лагера. Но тя го е хранила с мас, мед,.., в Стражица, където е била изселена от София. Съвзема се и пак го прибират. После, този ерудит, високообразован човек, знаещ няколко езика, цял живот работи като миньор! Нас ни изселваха в различни села и бяхме като прокажени, никой не говореше с нас.
Това е накратко една от историите в България, след 9- и септември. Тези кошмарни истории са много! Но и досега не се говори за тях, все още сякаш имаме страх да признаем, че сме от “поразените”!
Това е моето ревю за книгата на Теодора Димова! Ако някога имам възможност, ще я прегърна и ще й благодаря, че е написала книга за тези събития, за тези страдалци, част от които е моето смазано семейство!
А татко се самоуби.

Предишна статияЙОСИФ БРОДСКИ   
Следваща статияТъй рече читателят за Съвършената Стойна Преподобна