„Светлият край на тъгата“, В. Христова, художници Ина Христова и Жоан Х. Васкес, изд. Литературен кръг Смисъл

Цял живот се опитвам да сдобрявам обозримото. „Светлият край на тъгата“ е поетична книга-албум точно за тези усилия. Моят разказ за будните ми сънища, за детството-старост, за болката, която ежедневно разкъсва сърцето, а после му дава основания да порасне, за сгъстяването и разсейването на съмненията, за тъгата, която е кладенец и за радостта, която е дъжд… Давам име на нещата и тутакси го забравям, защото името се втвърдява и създава илюзия за категоричност или правота.
А аз предпочитам любовта.
И в края на това поетично и визуално пътуване искам да изрека своята благодарност към  онези, които ме придружаваха по пътя. Които построиха моста между моите думи и цветния им образ, към съавторите на тази книга, художниците Ина Христова и Жоан Х. Васкес!
В. Христова

Жоан Х. Васкес e мексикански художник, роден е в Халапа, Веракрус. Основател е на студио Lapis, в което организира лаборатории за илюстрация, дизайн и творчески процеси. Неговите илюстрации печелят голямата награда в XXIII Каталог на илюстраторите на FILIJ, финалист е и на наградите Junceda на APIC, на Първото биенале на илюстрацията в Мексико и на каталога на Латиноамериканска илюстрация на AI-AP Ню Йорк. Неговият визуален разказ „Винаги е късно“ е избран за каталога на Ибероамерика ILUSTRA, 2023. Автор е на книгата „Няма преки пътища“ (Alacraña и Lapis, 2022 г.), визуално есе върху рисуването и връзката му с времето.

Ина Христова завършва „История на изкуството“ в НХА – София, специализира
илюстрация и графични изкуства в Барселона, Испания. От няколко години живее и работи в Халапа, Мексико, където преподава илюстрация и същевременно е координатор на студио Lapis. Илюстрира за издателствата: Ekaré, A buen paso, Akiara books, Takatuka, SM, Лит. кръг Смисъл, Буболече, Кръг, Лист и др. Работила е и за TV3 Cataluña, Dschungel Wien Theater, Google и Domestika. Нейни илюстрации са отличени с наградите Junceda, Flic Festival за младежка литература и изкуство. Финалист е в дългия списък на Панаира на детската книга в Болоня. Участва в изложби в Испания, Италия, Словакия, България, Англия, Япония и Мексико.

Предишна статия„Общение“, Андрей Янев, живопис
Следваща статияАлберт Бенбасат, из предстоящата книга „Когато големите станат малки“