Намери се една българка от Германия да поеме нещата в свои ръце, да вложи лични средства и да създаде Национална награда за поезия „Константин Павлов“. Да е жива и здрава г-жа Румяна Таслакова, която всинца ни отсрами пред паметта на световния поет, предпочитан от нашата критика предимно като сатирик, киносценарист, драматург и философ. В началото на всичко у необикновения КП е новаторската му поезия, която няма аналог на планетата. Както казва поетът мъдрец Иван Радоев „Константин Павлов бе натоварен от природата да бъде допълнителност към нея.“ Точка.

Учредяването на Национална награда за поезия „Константин Павлов“ ще бъде обявено на 27 януари от 11 часа в Националния клуб на БТА, съобщиха инициаторите за наградата.

Националната информационна агенция ще бъде партньор на инициативата, в основата на която е журналистката и дългогодишна ръководителка на Българската редакция в „Дойче веле“ Румяна Таслакова. Членове на журито, което ще присъжда наградата, са поетесата и драматург Мирела Иванова, литературният историк и критик проф. Михаил Неделчев и писателят Ани Илков. Статуетката, изработена от скулптора Ангел Станев, ще се връчва всяка година на рождения ден на Константин Павлов – 2 април, на тържествена церемония в Софийска градска художествена галерия. Идеята е подкрепена от дъщерята на поета – художничката Донка Павлова.

Присъждането на наградата за поезия „Константин Павлов“ си поставя високи литературни цели: да съхрани паметта за големия поет, да дава нови и нови поводи за преоткриване на уникалния му словесен свят и да разкрива нови пространства за разгръщане на модерната национална поезия.

„Константин Павлов несъмнено е едно от най-необичайните и знакови явления в българската поезия – немногословният автор, чиито забранени „Стихове“ (втората книга на поета) се преписваха на ръка, разпространяваха се и се превръщаха в символи на литературния и човешки стоицизъм, на свободния и неустрашим дух, на високия смисъл да останеш верен на Словото и истината“, споделят инициаторите.

Предишна статияИвелин Любенов в „Любослов“
Следваща статияКнига за Бургас, която не трогна община Бургас