ОРГАНИЗАЦИЯ НА ЕВРЕИТЕ В БЪЛГАРИЯ „ШАЛОМ“·MONDAY, JANUARY 20, 2020·

Българските евреи протестират против лъжливи твърдения
за принудителните трудови лагери през Втората световна война

След съобщенията за лъжливите и антиисторически твърдения, изказани на „национална кръгла маса“, че принудителните трудови лагери за българските евреи мъже през Втората световна война били част от така наречен план, подкрепян от държавата, за спасяване на евреите от Холокоста, към мен се обърнаха мнозина от членовете на общността, изпълнени с гняв и възмущение от такива лъжи. Вие ще бъдете запознати, че след кръглата маса Организацията на евреите в България „Шалом“ публикува своята позиция, в която се отхвърлят твърденията, изказани на кръглата маса. Скоро след публикуването на тази позиция членове на еврейската общност в България изразиха своето горещо неодобрение спрямо нея, както и своя гняв от изявленията, направени на „кръглата маса“.

Не може да има съмнение за дълбочината на техния гняв и причината за него. Твърденията, изказани на „кръглата маса“, съживиха болката на тези български еврейски мъже, които са преживели страданията в лагерите, както и на семействата им, пряко засегнати от тези страдания. Можете само да си представите силната болка, която предизвиква да чуеш, 75 години по-късно, че „няма причина евреите да се оплакват от начина, по който българският народ се е отнасял с тях през Втората световна война“.

А тази болка се усилва от факта, че това е изказано от ръководителя на Института за исторически изследвания на Българската академия на науките.

Членове на българската еврейска общност с преки спомени от тези страдания – лични или като членове на семействата на принудително изпратените да работят в лагерите в ужасни условия – искат техните гласове за истината да бъдат чути. Ясно е, че участвалите в организирането на „кръглата маса“ и участието в нея не искаха и не искат да чуят тези гласове. Не по-малко ясно е, че за да се впишат в конкретна лъжлива история, участниците са разчитали на специална подборка от архивите, а не на свидетелства от първа ръка. Дори по-лошо, оказва се, че за целите на лъжливата история изпращането на смърт на над 11 000 евреи от Гърция, Вардарска Македония и град Пирот е заметено под килима.

Българската еврейска общност не може и няма да търпи изкривяването на Холокоста. Изразеният вече гняв за тази „кръгла маса“ ясно показва това. Няма да търпим опити отделни лица да се превръщат в герои, каквито те определено не са. Нито ще търпим опитите да се отричат разрушителните последици от антиеврейското законодателство и политика върху живота на българските евреи. От друга страна, понеже помним с благодарност онези българи, които поемаха сериозен риск, като помагаха на евреите, не можем да приемем опитите със съмнителна мотивация да се добавят към този брой такива хора, които не заслужават това.

Доц. д-р Александър Оскар д.м.
Председател на Организацията на евреите в България „Шалом“

Писмото е изпратено до:

ГЕОРГ ГЕОРГИЕВ ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ И НАЦИОНАЛЕН КООРДИНАТОР ЗА БОРБА С АНТИСЕМИТИЗМА

ПОСЛАНИК ПЛАМЕН БОНЧЕВ

РЪКОВОДИТЕЛ НА БЪЛГАРСКАТА ДЕЛЕГАЦИЯ В МЕЖДУНАРОДНИЯ АЛИАНС ЗА ВЪЗПОМЕНАНИЕ НА ХОЛОКОСТА ПОСЛАНИК

ЖОРЖ САНТЕР ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА ЛЮКСЕМБУРГ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ АЛИАНС ЗА ВЪЗПОМЕНАНИЕ НА ХОЛОКОСТА

ПОСЛАНИК КРИСТОФ АЙХХОРН ИЗВЪНРЕДЕН И ПЪЛНОМОЩЕН ПОСЛАНИК НА ФЕДЕРАЛНА РЕПУБЛИКА ГЕРМАНИЯ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ПОСЛАНИК ЙОРАМ ЕЛРОН ИЗВЪНРЕДЕН И ПЪЛНОМОЩЕН ПОСЛАНИК НА ДЪРЖАВАТА ИЗРАЕЛ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

АКАДЕМИК ЮЛИАН РЕВАЛСКИ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ

Г-ЖА РИШЕЛ БУД-КАПЛАН ДИРЕКТОР МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ И ПРОЕКТИ MЕЖДУНАРОДНО УЧИЛИЩЕ ЗА ИЗСЛЕДВАНИЯ НА ХОЛОКОСТА КЪМ МЕМОРИАЛНИЯ ЦЕНТЪР НА ХОЛОКОСТА „ЯД ВАШЕМ“

Г-Н ИНО ИЦХАК ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОРГАНИЗАЦИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ В ИЗРАЕЛ „ЕХУД ОЛЕЙ БЪЛГАРИЯ

Нотифицирани са и нашите международни партньори от.

  1. Лигата срещу поругаването ANTI-DEFAMATION LEAGUE

2..Американсия еврейски комитет AMERICAN JEWISH COMMITTEE

  1. Център Симон Визентал Simon Wiesenthal Center

Още по темата на дискусията тук

Предишна статияБългарската войска – държавният „инструмент“ за спасяване на българските евреи
Следваща статияПрочетено в клуб „Маргиналия“ за еврейските трудови лагери