Той не е антисемит, националсоциалист или фашист, поясни историкът

19:52 | 15 Февруари 2018 г. 

Христо Луков е достоен български офицер и не трябва почитта към миналото да се употребява като неконвенционално оръжие за разчистване на политически сметки. Това каза историкът проф. Пламен Павлов по повод споровете около провеждането на Луков марш в столицата.

Според проф. Павлов определенията за Христо Луков, че е нацист и националсоциалист граничи с историческа клевета. „Христо Луков е един достоен български офицер, който следва пътя на голяма част от най-изявените представители на тогавашния български военен елит“, поясни проф. Павлов пред радио „Фокус“.

„Той има сериозно участие във войните за национално обединение, там има и някои легенди, които днес са малко преувеличени, но в крайна сметка той се бие достойно по фронтовете“, припомни историкът.

„Освен това той има много големи заслуги като военен министър в едни преломни години, когато Българската армия трябва да навакса изоставането от жестоките санкции на Ньойския договор.

Христо Луков следва една линия на засилване на българската военна мощ и на националната сигурност, така че в това отношение, той не може да бъде упрекван и да се позоваваме на някакви мемоари на Митка Гръбчева с недоказани твърдения, за да се хвърли сянка върху неговата добронамереност като войник на отечеството“, категоричен е професорът. 

„Според мен е крайно конфузна ситуацията и не прави чест на тези, които днес раздухват подобни истории“, поясни проф. Павлов.

Историкът уточни, че съществувалите до 1944 г. Съюз на българските национални легиони и „Бранник“ са патриотични организации и допълни, че политизацията и истеричността към тях не прави услуга дори на техните автори. 

Проф. Пламен Павлов допълни, че организаторите на факелното шествие „Луков марш“ вървят в противоречие на изповяданите от ген. Христо Луков и от достойните български офицери от неговото време ценности, които нямат нищо общо с фашизма.

 

Предишна статияИз „Ябълковият човек“ на Николай Милчев
Следваща статияПисателят Недялко Славов за световния Машадо де Асис