Починаха пациенти с COVID-19,
 зарязани на стълбите на болница. 
                     18.11.2020 г., Дарик радио

 

Следобедите в пощата са най-скучни – кой каквото има да върши, бърза да го приключи или сутрин преди да отиде на работа, или след работа. Тоест  след 16 часа. А сега е почти два подир обед. Май пладне му викаше дядо ми… Чак ми се подремва, но пристъпвам от крак на крак и се опитвам да заговоря касиерката Силвия – готино парче с впечатляващи бедра и напращяла пазва. Все я навира в очите на клиентите. Наборка… Ама висшистка и се прави на голямата работа. Не поема – пак нещо рови из отчетите. Все не ѝ излизат.  Е, не кой знае с колко – двайсетина лева, но се шашка. И щом го установи, веднага се вторачва в мене – демек, ти си, Топал Иване, ти си ги отмъкнал. Така ми вика, за да подчертае, че никога няма да ме огрее. Е, знам си го.

Топал на турски значи куц. Силвия твърди, че е от Кърджали, ама аз научих, че е от някакво тамошно забутано село… Ми куцам, не мога да го крия. Бях прав и здрав, даже на състезания по лека атлетика съм ходил като ученик. Ама чувал ли си за Кербала? Там ме раниха, когато арабите удариха базата. Негоден за военна служба и айде на свободния пазар на труда… Пенсийка мизерна като инвалид и бодигард в пощата, за да си донаждам доходите…

Седем крачки до другата стена и осем до вратата. Зяпам навън и си мисля: абе, главанак, що се отказа от следването? Две годинки и завършвах. Икономика в университета. И вместо днес да вися и меря пощата, щях да си седя в някое топло кресло, да си дращя с химикалката… Тогава, шашкънино, дори и Силвия нямаше да ти гледа крака… Някой ден ще плюя на тая работа и ще се върна да уча. Парите от кръвнината и застраховката ги тикнах още на времето в една сметка и хич не ги пипам. Пари за черни дни… Тъкмо ще стигнат за две години следване… Какъв ти някой ден – още тази есен ще го направя… 

Замечтан направих пак обиколката – общо петнайсет крачки. Трудно ми беше, аз не съм по ученето. Тройки, тук-там някоя четворка… Абе, какво ти следване – поне двайсет пъти на ден се заканвам да го направя. Хубаво е, че ми минава. Кога ли? Като се прибера у гарсониерата, ударя две ракии, замезя със салатката и се опна пред телевизора. Че то кеф, бе!

Разкърших рамене, подсмихнах се. На себе си – за колко кратко време какви мераци се мотаят из кривата ми глава.

И тъкмо да се обърна, гледам към пощата крачи Полковника. Никога не ми е казвал, че е полковник, ама аз такива ги познавам. Старата гвардия: огладени панталони, лъснати обувки, изправен гръб. Той живее в отсрещния блок, на втория етаж, терасата му гледа към пощата. Сам пере и дето пере, ами и простира. Има жена, ама тя вече куку. Всеки ден я извежда, разхожда я, държейки я за ръка. Á я пуснал, á се загубила… Един път, като дойде за пенсията, му викам: „Има специални домове, гледат ги. Що се мъчиш?” А той строго, ама като истински полковник: „Няма да я дам, ще я гледам”. Ама аз, нали съм перде, пак: „Абе, господине, тя дори не ви познава!” И видях как инак мътните му очи изведнъж се избистриха и ме клъцнаха като ножове: „Тя не знае кой съм, но аз зная коя е тя!”

Та идва същият този сега към пощата. И е той, и не е той: върви с широки крачки, енергично, не като човек над седемдесетте. А най-интересното е, че е облечен с парадната си униформа от онова време. С акселбанти, фуражка и лявата му гръд направо бронирана от ордени и медали. А! И препасан с парадния колан със златна тока и кортик, закачен на него. Карнавал, братко!

Отворих вратата пред него и го клъцнах ехидно:

 • Не можеш да влезеш, нямаш маска.

Блъсна ли ме, шмугна ли се покрай мене, така и не разбрах. Само след секунда беше в средата на помещението, бръкна под сакото си и извади пистолет.

 • Дай – вика – калпавото си пушкало.

После завъртя пистолета към Силвия.

 • Натисни – казва – паник бутона. 

Аз – сащисан, още не вярвам какво се случва. Приближи до мене, измъкна газовия пистолет от кобура ми и продължи да нарежда на касиерката:

 • Натисна ли го?… Добре. Сега си вземи столчето и излез тук при нас. А ти – обърна се отново към мене – пусни решетката на вратата и щорите на прозорците.

Провери какво съм направил, изхъмка  и посочи към Силвия:

 • Премести си столчето до нея. Хá така. Сега си извади мобилния телефон и се обади на 112, че в пощата има терорист и че вие сте взети за заложници.

 • Парите са в касата – проплака Силвия. – Почти пет хиляди.

 • Сигурен ли си, че това искаш да кажа? – преглътнах аз.

 • Съвсем сигурен – охотно врътна глава той. – И ще убивам, ако не изпълнят условията ми. Така им кажи.

И очите му – лед. И бистри. Най-после се уплаших.

Обади се жена с кръшен момински глас. Сигурно преди секунда се бе смяла на някаква шега, защото настроението ѝ струеше дори по телефона. Помълча втрещена от думите ми, после я чух да казва на някого: „Някакво хлапе се опитва да се бъзика с нас. Какво да правя?“ Е, тогава почти избухнах: 

 • Няма майтап, кифло! Ще ни гръмнат, като мисирки ще ни гръмнат!

Полковникът кимна доволен и с цевта на макаровеца ми даде знак да приключа разговора. Отиде до вратата, погледна навън. После се върна и рече с омекнал глас:

 • Не се бойте – никой от вас няма да пострада.

Обаче стои наперен, ослушва се, в очите му подскачат голи саби, а дулото на пистолета сочи към нас.

Телефонът ми звънна. Погледнах го въпросително и той кимна утвърдително.

 • Абе, какво става при тебе? Каква е тая тупурдия?

Отегчен глас на човек, на когото са провалили следобедното кафе. Познах го – от охранителната фирма беше.

 • Терорист – изпъшках отчаяно аз. – Заплашва ни с пистолет. Има искания.

Трак – затвори. Замълчахме – полковникът до вратата, ние със Силвия на столовете. Гледам го – нерв не трепва по лицето му. Отписал се е, не му пука какво ще стане. Рекох си: „Тоя като нищо ще ни утрепе“. Ами да – сигурно е сталинист. Пък те все едни кръволоци… Силвия изглежда си мислеше същото, защото изхлипа и се притисна към мене. Брее, какво прави шубето!

Минаха пет минути. А може и пет часа да са били – може ли да мериш в такава ситуация времето?… Завиха сирени, забръмчаха автомобили, отекнаха отсечени команди. Телефонът ми пак звънна. Пак погледнах към полковника и той завъртя глава.

 • Кой си ти? – попита суров мъжки глас.

 • Бодигардът.

 • Какво иска оня?

Полковникът направи знак да му подам телефона. Сложи го на ухото си с лявата ръка, а с дясната продължи да държи пистолета насочен към нас. 

 • Аз съм полковник от запаса Стоян Джеров. Имам следните искания: в отсрещния блок, вход Б, апартамент 18 лежи жена, болна от ковид – 19. Искам да извикате линейка и да я откарате в болница. Искам една от националните телевизии да снима всичко това. Искам да я видя в болницата с включена система. Тогава ще освободя заложниците и ще се предам.

Отсреща се опитаха нещо да го заглавичкват. Той слуша няколко секунди и отсече:

 • Времето ви тече. Един час. Засичам го.

И затвори. Помисли и кимна към Силвия:

 • Нали при тебе имаше едно телевизорче?

И това бе видял, дъртакът му с дъртак!… Ядосах се.

 • И заради някаква бабичка ще ни изтрепеш, така ли?

И млъкнах, стреснат от думите си. Той ме изгледа строго:

 • Тя не е някаква си. Тя е жена ми. Два дни поред обикаляме болниците. Никъде не я приемат: нямало места. Тя е професор, работила е за тази държава. Не може да я оставят да умре като куче.

Изруга безадресно.

 • Не се плашете. Всичко ще свърши без екцесии. Нищо няма да ви се случи.

 • Може би. Но с теб какво ще стане?

 • Вълци ме яли мене. 

 • Преди да те изядат, доста ще лежиш по затворите – заядливо подметнах аз. – Помисли ли за жена си?

Полковникът изсумтя и оправи фуражката си. Помислих си: „Е, сега вече, глупако, ще стане лошо!“ Силвия изпъшка напрегната.

 • Дъщеря ми в момента пътува за България – неочаквано меко отговори той. – Тя ще я гледа.

Взе дистанционното на телевизора и започна да превключва каналите. След десетина минути два от каналите се включиха директно от пространството пред пощата. Видяхме, че дойде линейка, после екипът изнесе  носилка, покрита с чаршаф. Преди да я качат вътре, го отметнаха и екранът се изпълни с лицето на белокоса жена с хлътнали очи. Снимаха през целия път, после свалянето пред болницата. Вкараха я във входа.

Пак звънна телефонът. Полковникът вдигна, слуша близо минута и отсече:

 • Искам да я видя в болнично легло и със система. Тогава ще освободя заложниците.

Затвори замислен.

Кой знае защо ми се завъртя нещо от някакъв филм със заложници: някой там твърдеше, че те трябвало да говорят с похитителя, за да му станат мили. И нали съм тъп, задрънках:

 • Много ордени. Явно много заслуги имате.

 • От онова време. Нищо не струват. Тенекии. Така казват сега.

 • И сега ги дават. Имам и аз четири-пет.

 • Знам – кимна той. – Знам защо куцаш.

 • Така ли? – учудих се аз. – Службата беше като тях: без смисъл, само лозунги. Нищо не остава след това.

Той мълча дълго, втренчен в екрана на телевизорчето. Устната му за първи път потрепна няколко пъти нервно.

 • Виж – рече. – През 1988 година бях командир на Предния отряд на една дивизия. По тревога излизахме на самата граница. Окопи, както си му редът. Всичко като за война. В командния пункт имаше огромен надпис: „Нито крачка назад! Зад нас е България!“ Лозунг. Да, лозунг. Минаваш, четеш го. След време така свикваш с него, че не го забелязваш. Обаче… Обявиха отгоре, че вече имаме отбранителна доктрина. Преди това в случай на война Предният отряд трябваше да се държи, докато дойдат основните сили. Без да отстъпва. Ще рече, той беше жертвано подразделение. Та тъй: започнахме да тренираме отстъпление до позициите на полка, където имаше и бетонни бункери. Правим го веднъж, два пъти. Разрешавам почивка за по цигара и тогава ме наобиколиха войници. Редници. Момчета на 18-19-20 години. Викат: „Другарю майор, защо ще отстъпваме? Нали зад нас е България?“

Помълчахме. Той поклати глава:

 • Уж лозунг, а? Кух, а?

Замълча с празни очи, отнесен в ония години и онзи район за бойно използване, където навярно бе минал част от живота му…

После? После дадоха картина от болнична стая. Жената с бялата коса лежеше сред бели чаршафи, до нея стърчаха системи, виеха се маркучи, няколко лекари висяха край нея… Полковникът за първи път отпусна пистолета, усмихна се тъжно и рече с неочаквано омекнал глас:

 • Е, свърши се… Аз ще изляза и ще се предам.

И тръгна към вратата. А аз, може би овладян от онзи стокхолмски синдром, за който научих после, или просто защото наистина се разтревожих за този човек от друго време, подскочих от стола.

 • Чакай – рекох неочаквано дори за себе си. – Ще те застрелят.

 • Няма.

 • Нека се обадя?

Той кимна.

Пак оня суров глас. Изслуша ме и нареди:

 • Да остави оръжието си при теб и да излезе с вдигнати ръце.

Полковникът кимна. Първи ми подаде моя тапешник. После извади пълнителя на своя макаровец и аз ахнах от изненада – в него нямаше патрони. Опитах да кажа нещо, но той ме спря.

 • Кортикът няма да ти оставя.

Отвори вратата и направи няколко крачки навън. Ние със Силвия, рамо до рамо, застанахме в рамката ѝ.

Към полковника притичаха приведени двама маскирани мъжаги в черни дрехи и въоръжени с пистолети. Той свали ръцете си и ги подаде към качулатия вляво.

Силвия увисна на рамото ми. Или аз на нейното?… И двамата бяхме без сили. „Край – помислих си. – От утре напускам. Ще го завърша това висше“.

Докато единият слагаше белезници, другият командос направи нещо неочаквано: изпъна се и отдаде отсечено чест на полковника…

Предишна статияСвят в Света, разказ от Павел Томов
Следваща статияЕлегия за Краището. Съдбата на българите в Западните покрайнини, от Едвин Сугарев