И ЗАВЪРШВАМЕ ЧЕТИРИГОДИШНОТО СЪРЕВНОВАНИЕ
С ПЪЛЕН УСПЕХ –
ПЪРВИ В СВЕТА ПО СМЪРТНОСТ!

Следя съобщения, статистики, изчисления и прогнози свързани с поредната епидемия в световен мащаб от март 2020 година, с особено внимание върху България. Интересува ме главно броят на смъртните случаи по страни. Мисля, че това е НАЙ-МЕРОДАВНИЯТ метод за установяване на мащабите на болестта и последиците ѝ върху населението на страната. Броят на заразените е също от значение, но смъртните случаи показват бързо и нагледно както генетичното разпространение на болестта, така и умението (или некадърността) на администрацията на дадена държава за справянето с нея.

При съставянето на по-долните таблици, както и при всички мои изследвания върху пандемията, предпочитам да работя с данните за един милион население. Този метод според мен отразява най-точната и вярна картина за разпространението и значението на Ковида по света понеже изравнява данните, така че една сравнително малка страна като България може да задмине огромни страни като Китай, Индия, САЩ, и други, които имат специфична история, развитие, здравни достижения, различия от национален, антропологичен, географски и етнически характер.

Данни за Ковид-19 по страни се събират от няколко източника между които СЗО (Световната Здравна Организация), Джонс Хопкинс Юнивърсити, Инсайдър и др. Аз съм избрал да работя с WORLDOMETER (проверете в Google) понеже са бързи и лесни за използване като ежедневен справочник.

Ако си спомняте: епидемията, скоро превърнала се в пандемия, пристигна от червен Китай, разпространи се много бързо по целия свят и се превърна в главен, ако не и основен световен проблем, засягайки не само здравеопазването и медицината, но и политиката, междудържавните отношения, с отражение върху стопанството, финансите и много други аспекти от значение за населяващите планетата Земя.

Формално и официално (след редица лъжи, измами, хитрувания, игри на криеница, даже на „стражари и апаши“ и други подобни) епидемията бе легитимизирана от СЗО в края на 2019 и началото на 2020 година. Последваха мерки, „грижи“, контроли, ограничения, нови закони и какво ли не. Разбира се, намериха се и достатъчно смели и ловки бизнесмени, които успяха да направят пари и от пандемията!

Както и при други случаи народът ни проспа началото. Ние сме принципно недоверчиви и предпочитаме да изчакваме и да се ослушваме/озъртаме. Не казвай: „Хоппаа, преди да си скокнал!“ Но пък наваксваме бързо. Още през декември 2020 г. България се нареди в печалната първа десетка в Европа. През април 2021 г. сме 5ти, а от 6 май станахме четвърти по смъртност в света. След къси перипетии – от юли пак сме четвърти, а през октомври бронзов медал – трети в света! Но не за дълго.

На 6 ноември 2021 година. България успя да победи Босна и Херцеговина и оттогава до ден днешен е световен шампион по смъртност от Ковид-19 в света (на един милион население).
На същия ден имахме 185 смъртни случая при 4734 заразени.

Caveat! Формално, но незаслужено според мен, Перу водят в официалните статистики, но те са особен случай. През юни 2021 г. те признаха, че са имали проблеми с техните данни и че реалните числа са повече от два пъти по-високи. Така броят на смъртните им случаи скочи от 2077 на 2 юни 2021 г.
на 5538 на следващия ден. Затова не ги поставям на челното място.
За сравнение ПЕРУ отчитат 6595 смъртни случая в момента.

ТАБЛИЦА № 1 е съставена според данните изнесени от https://www.worldometers.info/coronavirus. Сайтът е посетен на  21 февруари 2024 г. Сведенията обхващат 231 страни и територии и съдържат и други данни, които помествам в ТАБЛИЦА № 2. Общият брой на заразените с Ковид 19 е 703 525 337, а на смъртните случаи – 6 984 801.

ТАБЛИЦА № 1

първите 10 страни в света с най-голям брой смъртни случаи от Ковид-19 на един милион население

БЪЛГАРИЯ                                       5659

УНГАРИЯ                                          5105

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА             5042

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ                4791

ХЪРВАТСКО                                    4604

ЧЕРНА ГОРА                                    4531

ГРУЗИЯ                                             4317

ЧЕХИЯ                                               4052

СЛОВАКИЯ                                        3886

ЛИТВА                                                3718

 

Може би е съвпадение – НО НЕ Е! – че първенците: всички 10 изброени страни в света по смъртност на един милион население – са бивши комунистически държави. Комунизмът във всичките му форми и превъплъщения. Освен че е най-голямото зло сполетяло майката Земя на всички времена е взел и най-голям брой човешки жертви: повече от 148 милиона за 70 години, от 1917 до 1987 г.

Без да забравяме факта, че червен Китай (не китайският Хонг-Конг или китайският Тайван) даде началото на пандемията, вижда се и с просто око, че комунизмът е вреден за здравето на целокупното човечество, и то не само
за населенията от Източна Германия до Владивосток. А от следващите 10 държави в класациите за жертви от Ковид още 4 са бивши комунистически: Румъния (12), Латвия (13), Молдова (15) и Полша (20).

Комунизмът се практикува освен в Китай и в Северна Корея, Виетнам, Лаос и Куба. По петите им тичат Никарагуа, Венецуела, Боливия и отскоро даже Перу. Хонг-Конг е вече част от червен Китай, сериозно заплашени са също Тайван и Камбоджа. Авторитарните режими в Беларус и Руската Федерация все повече се приближават към предишните си комунистически режими, поне според действията си.

Забележка и оплакване. Едно време имаше наука антропология, спомняте ли си, сега я няма. Сравнявахме племена, народи и раси, учехме за четирите раси: бяла, черна, жълта и червена. Мереха се черепи, анализираха се кръвни групи и се изследваха подробно какви ли не физически белези, които се превръщаха в научни помагала. Бе даже установено, че съществуват болести от които страдат само известни народи, типични да кажем за американските индианци, за негрите или за някои общества в Азия и Африка. Какво стана?

След 1970 година традиционната научна дисциплина антропология бе изхвърлена от университетите в Европа и Северна Америка по политически причини, а не заради методологически или други съображения приемливи за научната общност. Някой някъде бе решил, че изучаването на физическите белези на различните общества неизбежно и по естествен начин води до расизъм. Значи – вън от науката! Тихо-мълком се появи т.нар „културна антропология”, която е нищо друго освен една модерна и политически коректна ала-бала.

Но сега, 50 години по-късно, ние наблюдаваме – поне във връзка с Ковид-19 – очевидната невъзможност за науката да се справи, даже да анализира този медицински проблем без да обръща внимание на физическите данни, разликите между отделните общества (понеже вече не може и да говорим за отделни раси, свободолюбивият и хуманен ХХ век го забрани, хей така!), или поне елементарни племенни и етнически характеристики, разлики или прилики. А те съществуват.

Заключение: оставете учените да работят, да ровят и да разбиват митове, ако трябва, а не ако им е позволено. Обратното се е случвало и преди в историята на Западния, Християнския свят, към който принадлежи и нашата страна. Само че тогава тия прийоми се наричаха мракобесие! Дали не влизаме в Ново Средновековие и защо се очудваме на съпротивата срещу „новата наука”, която ни се преподава, изучава и на която трябва да се подчиняваме?

Таблица № 2

Данни за общия брой на заразените с Ковид 19, общия брой на изследванията (тестове), и броят на населението на първите 10 страни в света по брой на починалите от Ковид 19

Страна                      заразени                тестове                население                                               хиляди                    хиляди                    хиляди

БЪЛГАРИЯ              1339                     11 621                     6845

УНГАРИЯ                   2230                    11 395                     9606

БОСНА И Х.              4036                       1885                      3249

МАКЕДОНИЯ              350                       2226                      2081

ХЪРВАТСКО             1310                        5660                     4059

ЧЕРНА ГОРА               296                       2769                        628

ГРУЗИЯ                       1855                     16 920                    3969

ЧЕХИЯ                        4758                     57 781                 10 737

СЛОВАКИЯ               1877                        7449                      5460

ЛИТВА                        1396                     10 540                     2662

 

С’Богом Ковид!

Никола Г. Алтънков                                    22 февруари 2024 г.

Предишна статия„ГАЙДАРЯТ“ ИЛИ СЪДБАТА НА МИГРАНТА
Следваща статияГеорги (Гийо) Серяков от Троян ли е Георги Комитчето, убит от турци в село Чирен?