Среща със Слави.

Пресконференция, 30 август 1992г, Боянските ливади.

От ливадката президентът Жельо Желев предаде СДС. Не му се подчиняваха и не бяха съгласни с брътвежите за консенсус и единение. Обвини правителството на Филип Димитров, че минира националното съгласие. Зад президента са съветниците: човекът на Доган Алексей Алексеев, Бригадир Аспарухов шеф на НРС, ДС генерал Стоян Андреев.

Пресконференцията на Боянските ливади предизвика тежки кризи и възход на мутрите.

Филип Димитров поиска вот на доверие в парламента и предупреди, че мафията идва на власт. Това не попречи ФД след 20 години да приседне на софрата на една от мутрите на прехода. При гласуването ДПС „би шута“ на сините.

Правителството Беров, което идва е експертно, зад него стои ДПС. Мафията завладява държавата. Рекет, изнудване, контрабанда, заменки, убийства и нагло ограбване.

Под натиск на Доган председателят на НС Стефан Савов подава оставката.

В знак на протест започват гладни стачки.

Пръв беше Едвин Сугарев с искане оставката на Жельо Желев. В негова подкрепа гладна стачка обяви и поета Биньо Иванов. Сугарев приключи на десетия ден. Биньо продължи до 45 дни и едва не си отиде. Беше чепат, първичен, в демократичната му орбита имаше нещо анархистично, обратно на властта и не се подчиняваше на догми, правила и предрасъдъци. Поезията му като чук, зашеметяваща, авангардна и неповторима.

Ударът срещу Желев беше неочакван. Известни поети демократи, искат оставката на първия демократично избран президент! И се разтърчаха президентските пратеници. Точеха се потоци посланници от Дондуков 2 да го придумват да спре стачката, докато на Биньо не му писна, хвърли им една майна, каза „си искам живота” и се оттегли в стара ведомствена вила в Хисърлъка. Идваха Блага Димитрова, Едвин Сугарев, Рашко Сугарев…тях ги приемаше, бяха приятели.

Един ден пристига президентския съветник Румен Данов с бутилка водка. Всички знаеха ахилесовата пета на Биньо, но в интерес на истината през тези 45 дни не пийна и глътка. След това посещение беше като нагнетено газово находище, как е възможно да се използват такива методи, за да го откажат от протеста. Стана подозрителен в очакване на капани.

Някъде към 30 ден здравословното му състояние започна да се влошава, всеки ден го преглеждаше лекар, но Биньо не пожела да отиде в болница и не разреши да се включат вливания. Той и без това беше слаб, стана половин джезве кокали. Единственото, което позволи, е да му се прави витамин В 12. Аз ги слагах през ден.

И сега идва ред на Слави Трифонов.

Седя един ден сред тухли, мазилки и плочки в разбития си дом, в резултат на поредните футуристичните начинания на съпруга ми. Чукам по клавишите на марицата. Звъни се, отварям и на вратата Станислав Трифонов. Води го един дребен кюстендилец, знаех само, че е шофьор на ТИР. Тогава Трифонов беше с дълга черна коса хваната на опашка. Имаше второстепенна роля в предаването Ку Ку, създадено от някакъв комитет на ДКМС, все комсомолски активисти Корумбашев, Алгафари, Любен Дилов, Радомир Чолаков… Слави заедно с Август Попов играеха проститутки от партия БСП /к/ -Български свободни професии /к.рви/. Успешно насаждаха нихилизъм към обществените норми, житейските принципи и демокрацията. Пошлостта заемаше своето място след омръзналите гедерейски водевили на Хачо Бояджиев.

Слави Трифонов поиска да го свържа с Биньо. Обадих се на Биньо, той се съгласи на среща. Какво са говорили не знам, не присъствах. Резултатът беше предизвестен. Желев да си подаде оставка и прекратявам!

Към 45 ден на гладната стачка приятели успяха да закарат Биньо с линейка в София и да му спасят живота..

Не съм била учудена, защо точно Слави се е загрижил за съдбата на един поет, който не му е близък. Съветниците на Желев бяха хора с опит.

Моят опит от годините на прехода, е все по налагащото се убеждение, че България наистина има зъл гений. И Ботев не е българското символ верую. Българското символ верую е предателят Димитър Мазната.

Предишна статияДаниела Горчева: Антифашисти ли???
Следваща статияЕМИЛ ОРМАНОВ, ВСЕЛЕНАТА ОТ ДЕВЕТ БЕЗ ПЕТНАЙСЕТ