Дянко Марков ми беше разказвал, че през ноември 1940 година комунистите у нас са мятали позиви в София: „Искаме съюз със СССР и със социално прогресивна и героична Германия“.

И преди няколко години ровя из сайта на Държавния архив и … ето на какво попадам!

🔻 През юни 1940 година българската полиция заловила не кого да е, а Антон Югов (истинското му име е Антон Танев Гьошев, православен българин, минал през съветска школа през 30-те и се върнал в България като съветски агент през 1937).

🔻 И през – забележете, моля – през ЮНИ 1940 (!) го заловили със следния позив, както сам си признава и е написал собственоръчно:

„Искаме военен съюз със СССР, смърт на агентите на англо-френския капитализъм и общ фронт със социално прогресивна и героична Германия“!

Антифашисти ли???

По времето, когато България отчаяно брани своя неутралитет, те искали съюз със СССР и социално прогресивна и героична Германия на Хитлер!

❗Но както казва Дянко Марков: „Истината е по-силно оръжие от лъжата!“

Какви са фактите?

🔻 Както вече знаете, Втората световна война започва точно една седмица след като на 23 август 1939 година Сталин и Хитлер се съюзяват и подписват таен протокол за подялбата на Европа.

🔻 На 1 септември германците нахлуват в Полша, а съветската армия напада поляците в гръб, докато те отчаяно се бият срещу Вермахта.

🔻 В края на септември Третият Райх и СССР си поделят Полша, а Вермахтът и Червената армия правят общ парад в Брест-Литовск.

🔻 Подписано е съветско-германско споразумение за подялба на Полша и декларация „в полза на мира“. Коментарът на този цинизъм е излишен, но ето откъс от самата декларация:

„Правителството на Райха и на СССР чрез подписания днес договор, като уреждат границите между двете държави, вследствие разпадането на Полската държава и създавайки по този начин сигурна основа за продължителен мир в Източна Европа, единодушно изказват своето гледище, че е в интерес на всички народи да приключат положението на война, което съществува между Германия, от една страна, и Франция и Англия, от друга. Двете правителства, прочее, ще направят общи усилия да се постигне тази цел колкото е възможно по-скоро. В случай, че това не се достигне, ще се докаже, че Англия и Франция са отговорни за войната.“

🔻 През ноември 1939 година Сталин нарежда на в. Правда да пише, че Англия и Франция са започнали войната, а не Германия. Впрочем, както се вижда от цитата горе, това го има отбелязано в договора, който двете тоталитарни държави сключват помежду си след позорната подялба на Полша.

🔻 На 28 септември 1939 е подписан Пакт за приятелство и за границите между СССР и хитлеристка Германия.

🔻 Според договора на територията на бившата полска държава се установява граница между Германия и СССР (член 1), която е окончателна и двете страни се задължават да не допускат намеса на трети държави (член 2). Тази граница се разглежда като основа за развитието на бъдещи приятелски отношения между двете страни (член 4).

🔻 На 30 ноември 1939 Червената армия напада Финландия и до 12 март 1940 г. води т.нар. „Зимна война“. СССР е изключен от Обществото на народите.

🔻 СССР притиска балтийските държави да му дадат бази (както ще опита през ноември 1940 и с България, но среща отказа на цар Борис).

🔻 На 14 юни 1940 г. започва съветизиране на прибалтийските държави чрез изпратените за целта съветски емисари. На 17 юни Червената армия нахлува в прибалтийските държави и ги окупира.

🔻 На 28 юни Румъния „отстъпва“ Бесарабия и Северна Буковина на СССР.

🔻 На 27 септември 1940 е сключен Тристранният пакт между Германия, Италия и Япония.

🔻❗ На 22 октомври 1940 г. България отказва да влезе в Тристранния пакт.

🔻 На 12 ноември Молотов отива в Берлин с цел преговори за влизане на СССР в Тристранния пакт. Но вместо дружески обсъждания за сферите на влияние, между Молотов от една страна и Рибентроп и Хитлер от друга, възникнали дипломатически спорове.

Главната причина за раздора била настояването на Сталин да включи България в съветската сфера на влияние.

🔻 ❗На 17 ноември 1940 г. – повторен отказ на България да се присъедини към Тристранния пакт.

🔻 На 20 ноември Унгария се присъединява към Тристранния пакт. На 23 ноември 1940 Румъния се присъединява към Тристранния пакт. На следващия ден Словакия се присъединява към Тристранния пакт.

🔻❗На 25 ноември 1940 България отхвърля съветското предложение за „договор за взаимопомощ“, което предвижда разполагане на съветски военноморски бази в страната.

СССР иска териториално разширение в замяна на присъединяване към Тристранния пакт. Едно от условията, които Сталин поставя е България и Дарданелите да бъдат включени в съветската сфера на влияние.

🔻❗По време на акцията на Соболев българските комунисти разпространяват позиви за съюз със СССР и Германия на Хитлер.

🔻 Вапцаров също агитира за съюз със СССР и Германия и затова е интерниран от българската полиция за антидържавна дейност.

❗Да, да, точно така: „антифашистът“ Вапцаров е призовавал за влизане на България в Тристранния пакт, защото така му нареждат от Москва, тъй като кумирът му Сталин е съюзник с Хитлер. Впрочем, не друг, а точно Антон Югов праща Вапцаров във Варна да посреща идващите от СССР терористи.

🔻 В един от комунистическите лозунги пише, че СССР не само не е против включването на България в Тристранния пакт, но и че сам се кани да влезе в него.

🔻 В България обаче и до днес се премълчава позорното послушание на българските комунисти пред заръките на хитлеровия съюзник Сталин, писането и разпространяването на комунистически лозунги за присъединяването на България към Тристранния пакт в момент, в който цар Борис Трети и българското правителство отчаяно се опитват да запазят неутралитета на страната въпреки чудовищния натиск от Берлин, Рим и Москва.

🔻❗Но ето признанията на Върбан Ангелов, виден комунистически функционер и обвинител в т.нар. Народен съд:

❗„В края на 1940 и началото на 1941 г. По нареждане на ЦК се разпространяваха хвърчащи листове, с които се подканяше българското правителство да подпише Тристранния пакт – да влезе в антикомунистическата ос, като се добавяше, че и СССР ще влезне в него.

❗Спомням си, че някой донесе в кантората ни един такъв лист. Аз го отнесох на Хр. Михайлов, който беше в съседната стая. Освен него там беше и Боян Българанов, а ако не ме лъже паметта и д-р Иван Пашов. Аз скъсах демонстративно този лист пред Хр. Михайлов и с възмущение заявих, че това не може да е дело на нашата партия; това е провокация от Дирекция на полицията. Хр. Михайлов се изчерви и не каза нищо. И понеже Боян Българанов каза, че той счита тази препоръка, която се даваше от нашата партия на правителството за много умна, влязохме с него в пререкания. Аз твърдях, че това е провокация, а ако е наш лист, то е грешка, която граничи с предателство. Помня, че Б. Българанов, с когото заедно излязохме от кантората на Хр. Михайлов, ми поиска подробни обяснения. Аз му дадох и той остана доволен.

❗Когато германските войски нахлуха у нас, Партията издаде нареждане да ги посрещнем не като враждебни, а като приятелски войски.

Ние, които бяхме против това германофилско становище на нашия ЦК, трябваше да защитаваме пред нашите съюзници от Народния фронт становището, че тия лозунги и директиви са провокация на полицията. А те бяха на ЦК на БКП.

❗За влизането на България в Тристранния пакт.

След и по повод на сключването на договора за ненападение между СССР и Хитлеристка Германия в 1939 г. Вътрешното ръководство на БКП поведе пропаганда за влизането на България в Тристранния пакт: Германия, Италия и Япония. От името на партията Централният Комитет издаваше позиви, хвърчащи листове, а и писанията по стените на зданията , в които се подканяше правителството да вмъкне страната в Тристранния пакт.

❗В партията се внесе голям смут; водеха се оживени спорове – по-голямата част от партийните хора не можеха да смелят препоръките на ЦК да бъде присъединена страната към фашисткия съюз на Хитлер, Мусолини и Япония. Аз лично съм имал много спорове по този въпрос с другари даже и от тогавашния Централен Комитет. Становището на ръководството обаче бе разпространено и проагитирано в цялата страна.

❗В Пловдив, както се научихме тогава, комисия от трима наши другари, се явила пред гарнизонния началник и пледирала пред него, че България трябва да влезе в Тристранния пакт, подканяла го да действа в това направление, като се извърши мобилизация и влезе във война на страната със съюза – Германия и Италия.

❗❗🔻 През юни или юли 1940 г. ни привикаха около 28 наши другари в Дирекция на полицията и един от важните – Павлов или Гешев, ни упрекнаха, че агитираме да влезем във войната на страната на съюза, облепяме и пишем по стените на градските здания позиви с такива подкани. На нашите възражения, че това не е дело на нашата партия, на наши хора, а се върши или от провокатори, или от някои наивни младежи, полицаят отговори:

❗ „Ние знаем много добре от кого се това върши. Знаем, че вашата партия агитира за влизането ни във война на страната на съюза, правителството обаче е решено да пази неутралитет, то е против влизането ни във войната и като ви предупреждаваме да престанете с тая вредна, противонародна агитация, предупреждаваме ви, че, ако не престанете да агитирате в това направление, ще вземем строги мерки срещу вас.”

🔻❗„След около една седмица бяхме арестувани и отправени по различни села много наши другари не само от София, но и от другите градове на страната. На гарата видях Трайчо Костов, когото тоже откарваха някъде. Аз бях изпратен в с. Сини вир /турското му име е Сенебир/, Новопазарско. В съседно село бе интерниран Никола Петков, а в друго – Антон Югов.

Агитацията да влезем в Тристранния пакт и във войната на страната на Германия, Италия и Япония трая до 22 юни 1941 г., когато у нас стана известно, че германската армия напада СССР.“

Антифашисти ли???

Сталинисти, не антифашисти.

Разликата е огромна.

❗Сега разбрахте ли защо Антон Югов, Никола Вапцаров, Върбан Ангелов и други са били интернирани в лагери преди 1944? За агитация за присъединяването на България към Тристранния пакт в момент, в който държавният глава Цар Борис и българското правителство бранят отчаяно неутралитета на България.

Предишна статияНестинарката, от сборник с разкази на Андрея Илиев
Следваща статияВаля Ушева: Среща със Слави