Мариана Де Мео, Виена

Все още съдбата ме среща с онези хора, които, като че ли идват от друг свят. Говорят тихо, знаят много, всяка тема е някак интелигентно разговорена, можеш с часове да стоиш и да попиваш, стиховете им те обръщат с главата надолу, изтръскват те и леко си поплакваш, после се смееш и на финала на срещата си тръгваш с една торба книги.

Вчера, на гости на Societas Bulgarica беше Румен Леонидов, един прекрасен български интелектуалец, общественик, журналист, поет, учител. Говорихме за езика, за думите, за поезия, за политика, за поколенията, за българите в чужбина, за мълчанието, за църквата и вярата, за морала и любовта. Прекрасно, нали?

На гости на Societas Bulgarica  беше още една изключителна Дама – Елица Бешкова – създател на Buchnica – българската онлайн книжарница в Австрия. Все още съдбата ме среща с такива хора. За тях детайла и жеста са важни, от малкия уютен щанд за книги, до свещичките, дървените поставки за флайери на масите, торбичките за закупените книги и плавното й придвижване/присъствие между гостите направи вечерта още по-вълшебна.

Societas Bulgarica имаше честта да има като модератор на срещата чаровната и сладкодумна Martina Shopova-Yanev, благодарение на която никой не усети как два часа са минали, в главите ни останаха хубави мисли и всеки си тръгна към дома малко по-добър. Все още съдбата ме среща с такива хора.

Следващото събитие на Societas Bulgarica е на 04.06. Следете сайта ни, за да се виждаме по-често.

Предишна статияВ храма „Св. Неделя“ лежат мощите на безбожник
Следваща статияМариана Де Мео и изкуството да разказваш истории без думи