Преди няколко дни част от българите живеещи във Виена проведоха
първата си сбирка на новосъздаденото сдружение Societas Bulgarica,
под девиза „Българското общество, от което имаме нужда!“

Встъпителното слово на Теодор Антонио Георгиев

Добре дошли, приятели!

Радостта от вашето присъствие тук не може да бъде описана с думи! С риск да прозвуча една идея по-поетично бих започнал с главната ни цел! Цел, която е изконна и се надявам да е част от житието и битието на всички присъстващи.
Нека заедно започнем изграждането на общността, която искаме да ни заобикаля.
В последните две години станахме свидетели на непознати за много от нас
събития. Събития, които ни накараха да съживим едно от най-ценните човешки
качества – човешкият дух. Всичко случило се или случващо се в последните месеци и години кара редица човеци да се разединяват.

Не е ли време за обединение?

Препятствията по този път, най-вече моралните, изобщо не са малко, но аз вярвам, че всички вие, които сте тук днес сте способни да участвате в изграждането на обществото, от което българите зад граница имат нужда. Ние вярваме, че Societas Bulgarica може да бъде инструментът, с който да сглобим българския пъзел и да преборим разделението, което ни дебне зад всеки ъгъл.
Казвам това, защото през последните години разбрахме колко ценно е това, което ни свързва. България. Никой от нас не е избрал своя произход, някои от нас дори не са избрали да заминат, наложило им се е. Фактът, обаче е друг. Той е важен, защото днес сме събрали едни от най-талантливите и можещи българи зад граница!

Сред нас има всестранно развити личности, доктори, поети, професори, юристи,
финансисти, журналисти, общественици и още, и още…цялата тази енергия би
позволила реализирането на проект, който по-скоро е необходим, а не просто
желателен.

Societas Bulgarica има намерението да се развива в три основни направления –
бизнес, социална сфера и култура и специализация и компетентност. Както всички тук вече знаете това ще са и трите панела, които ще бъдат водени от зам.-председателя на сдружението и познат на повечето в залата ни Виктор Тончев, подуправителя на НОИ Весела Караиванова – Начева и един от главните консултанти на executive академията на икономическия университет във Виена Александър Дамев.
Освен панелите, сме подготвили и разговор с един от директорите на мобилното приложение Viber, отговарящ за растежа на комуникационната платформа Атанас Райков. Наско има страхотна връзка с Виена, която го убеди да участва днес. С него ще разговаряме за важността от създаването на общности като Societas Bulgarica!

Преди да ви пожелая приятно събитие, ще дам думата и на останалите основатели, които ще се представят. Започваме със по-силния пол – дамите. За жалост Мариана Де Мео не е тук днес, но ни е записала видеообръщение.
И за видял – от нас зависи дали ще успеем да изградим най-после обществото, от което имаме нужда!
Благодаря ви!

Теодор Антонио Георгиев

П.П.

На 18.11.2022г. (петък) с Mariana De Meo, Sofia Nenkova и Viktor Tonchev дадохме началото на българското общество, от което имаме нужда – Societas Bulgarica! Житейският път на сдружението тепърва започва и смятам, че ще можем да бъдем полезни на редица наши сънародници!

Нека заедно поставим основите на обществото, от което имаме нужда. В тази връзка ще се радвам да заявите желанието си да станете част от нашето сдружение. Можете да го направите в приложената от мен форма тук: https://www.societasbulgarica.org/support-us/become-a-member/

Ако не разполагате с времевия ресурс, можете просто да ни подкрепите, за да можем да сме още по-активни в дейностите, които ще предприемем. Сметка за подкрепа ще откриете тук: https://www.societasbulgarica.org/support-us/smetka-podkrepa/

Основателите на “Societas Bulgarica” Mariana De Meo,
Sofia Nenkova и Viktor Tonchev заедно с Георги Тошев във Виена!

Подуправителят на НОИ г-жа Весела Караиванова – Начева
подари на новооснованото сдружение “Societas Bulgarica”
осветена икона на Св.Мина.

 

Румен Леонидов
Бях там. Страхотно начало! Толкова чисти и светли изражения
на едно място не могат да се видят всеки ден.
Качвайте още инфо и само напреж!

Предишна статияНестихващите вълни на паметта, разказ от Божидар Александров
Следваща статияТук всяко тяло готви ѝ прехрана, но кой вода на Враната ще носи…, Соня Бранц

1 коментар