Този сборник с къси разкази, носещи неповторимата магия на Коледните трепети и светлината на Рождество, която стопля и осветлява всяка нормална човешка душа. Не само защото тайнството, съпричастието и милосърдието са вечни теми, които ни вълнуват, а защото в случая са представени не от когото и да е, а от Гогол, Достоевски и Чехов.

„Негово Величество“ Николай Василиевич Гогол е представен с присмехулна сказка, чиято фантастичност граничи с мистичните народни предания и загадъчния свят на невероятните дяволитите приключения. От това четиво духовна наслада ще изпитат читателите от всички възрасти.

Безподобният Фьодор Достоевски тук разказва история, в която е неочаквано непосредствен, състрадателен, но и разтърсващо изповеден. Един от най-великите писатели на всички времена е представен с два  текста, обединени под общото заглавие „На елха при Христос“.

Третия голям в тази малка книжка – А. П. Чехов – е най-ведър, усмивката му на разказвач прелива от приветливост, докато ни споделя абсурдите на детските фантазии, романтиката от прочетените книги, която понякога остава само на книга. Става дума за историята на две „Момчета“, които мечтаят тайно да избягат от Русия в Америка, много преди да дойдат на власт болшевиките и Щатите да въведат задължителната Зелена карта.
Блестящият превод на Гогол е дело на българския класик Константин Константинов, а изящното словесното пресъздаване на Достоевски и Чехов е работа на Огняна Иванова, която е и съставител на сборника.

 

 

 

 

Предишна статияРазкази за Рождество
Следваща статияНиколай Гогол, Нощ срещу Рождество, разказ