17.09.2019

Оскверненият гроб на Царица Елеонора, разказва арх.Нели Николова, участвала във възстановянането му

 

Надгробната плоча, захвърлена в камерата с надпис: „Блажени са милостивите, защото те помилвани ще бъдат“.


Богато украсеният саркофаг, в който е положен цинковият ковчег.

Черепът на Царица Елеонора, изваден от цинковия ковчег и захвърлен извън него от похитителите на гробницата

Надгробната плоча със заличеното име на Царица Елеонора

Долу: Надписът на малката плоча в камерата, с името, датите и отново:
„Блажени са милостивите, защото те помилвани ще бъдат“, също е унищожен

 
 Долу: Прозорчето на ковчега, намиращ се над главата на Царицата, е строшен, за бъде покойната ограбена и останките ѝ осквернени
 
Nelly Nikolova

 

ПОКОЙ или НЕ? – 102 години ПАМЕТ за Царица Елеонора Българска
Погребана е в двора на Боянската църква, до южната стена. Гробът е бил изравнен с земята от ДС и преди това отвратително мародерски осквернен от изпълнителите на „служебната задача”.
Разкриването на гроба на Царица Елеонора стана през 1994 г., по инициатива на Царския клуб „Царица Иоанна”. От записките в архива на клуба:
… Достигна се до надгробна плоча, хвърлена в камерата косо, по дългия ръб… Чете се надпис: „Блажени са милостивите, защото те помилвани ще бъдат”. Името и годините над него са заличени – изчукани. Под плочата се откри и скромният кръст – поискала е да бъде погребана „като войник”.
…Оловният ковчег е грубо пробит на места – при главата и по-долу; вън от ковчега намерихме черепа, а от един пробив стърчеше дълга кост…
Последвалото НЕпочистване и НЕподреждане на останките, скриването на следите от поругаването, както и организацията на препогребването са второ поругаване на благородната Българска Царица. 

Въпреки извършеното ПОХИЩЕНИЕ И МАРОДЕРСТВО на гробницата и тленните останки на ЦАРИЦА ЕЛЕОНОРА, при препогребването на това което е останало, през 1994 г. , ЕПИСКОП НЕОФИТ /настоящ ПАТРИАРХ/ казва: „СЛАВА БОГУ, МЯСТОТО НА НЕЙНИЯ ПОКОЙ, ЗЕМЕН И ВЕЧЕН, ОСТАНА НЕПОРУГАНО от тия, които често поругаваха светини за нашия народ”.

 

 

 

 

 

Предишна статияИСТИНИ И ЛЪЖИ ЗА НАРОДЕН СЪЮЗ „ЗВЕНО“ В НАШАТА ПОЛИТИЧЕСКА ИСТОРИЯ
Следваща статияЦарица Елеонора, коронованият ангел на България