Д-р Мария Петрова, член на Медицинския експертен съвет, приятел и достоен човекЕто такива колеги избрах в екипа на съвета и никога не съм се колебал,
че д-р Мария Петрова е достойна да бъде сред нас. Тя носи нашите хоругви.


Проф. Коста Костов
Д-р Мария Петрова

Скъпи приятели,

Правя този пост публичен, защото нямам какво да крия!
Преди няколко дни бях потърсена от журналисти за коментар по темата с „парите на лекарите и НЗОК“.
Изложих своето мнение, аргументирах се ползвайки документите и закона. Изразих съжаление, че медиците са пореден път са излъгани, че ще получат нещо като „помощ“ или безвъзмездно“, дотам…
Този мой коментар не се е понравил на хора, които явно изпитват неистов страх, да не се наложи да си станат от столовете, на които някой ги е наредил.
Вероятно под тяхно давление от вчера съм подложена на множество обиди, клевети и преки заплахи за живота и здравето ми, отправени чрез социалните мрежи, на служебния ми имейл и по телефона.
Всички те идват от хора, които се представят за лекари!
Днес, освен прокуратурата, за тези им действия, ще бъде сезирани и съответните етични комисии (не залагам много на резултат, но …).

В тази връзка искам да поясня няколко неща:

1. Нито съм участвала в преговорите, нито съм консултирала някоя от страните! Решението е взето от други, за юридическите му грешки не следва да бъда обвинявана аз, а тези които са го работили. Питайте тях!

Оставям алтернатива: тези които казаха, че са договорили „безвъзмездна“ помощ – или да признаят, че това не е така (дали, защото не са разбрали, дали, защото не им харесва да е така) или тези, които им дадоха парите от НЗОК, да понесат отговорност, вкл. наказателна, как в разрез със Закона са „отпуснали едни пари“ без да са изработени. Специализираната прокуратура, дали няма да се занимае с това?! Има си ЗЗО, има си Закон за бюджета на касата, има си НРД, има си методика, отворете и четете, дали НЗОК плаща пари, като на заплата или за извършена дейност! Имате избор, действайте!

 

Аз не държа на всяка цена да съм права, нито изпитвам удоволствие от това, че лекарите винаги са в неравностойно положение. Напротив, ежедневно работя с лекари и всички те, които пряко ме познават, знаят, колко много се старая и колко много им помагам. Това да кажа истината също е помощ, нищо, че истината боли. Много ще се радвам, ако не съм права и парите да са дадени „безвъзмездно“, тогава обаче някой ще трябва да обясни на обществото как НЗОК разпределя публични средства без правно основание! Как ще обясните на гражданите, че парите им от здравни осигуровки са дадени, без те да са „лекувани“?! Питам просто, щото не ми е ясно!?
За себе мога да кажа, че съм готова да се извиня и да кажа, че не съм права, ако някой ми изложи агрументи, правни, не просто житейски съждения и пожелания. Аз за разлика от други, съм възпитана да уважавам и когато не съм права да се извиня. Нямам никакво притеснение в тази посока! Ако сега успеете да го „договорите“ да стане „легално“, шапка Ви свалям!

2. Всички, които ме познават знаят, че от години нямам навик да гледам телевизия, не чета коментарите за себе си по разни форуми, не се вълнувам от „социално – медийния“ си образ, особено когато той е очертан от хора, които не познавам. Това за всички, които ми изпращат снимки, скрийншотове, кой, къде, какво бил казал. Изобщо не ме вълнува!
Ако някой иска да се изправи срещу мен, да дойде и да застане с лицето си.
Аз не съм мишок и не се крия! Чакам!

3. Не съм партийно зависима, не разботя нито за Правителстово, нито съм от „клатещите властта“, не съм в обръчите от фирми, не съм на „хранилка“, не съм „соросоид“, не съм „гратаджийка“, не съм „руска подлога“, никой политик не може да изтъкне и докаже близост с мен! Готова съм публично да си покажа банковите сметки, вкл. тези на семейството ми, за да видите „кой ми плаща пари“. Ако аз го направя, то тези, които ръсят глупости по мой адрес, ще имат ли същата смелост?!

4. Относно образованието ми – дипломите ми висят на стената в офиса ми, с приложенията! Няма от какво да ме е срам! Всичките ми състуденти и преподаватели знаят „каква студентка съм била“ и дали, съм завършила с тройка. Слава Богу, не съм и ми личи! По отношение на работата ми в областта на медицинското право – имам дипломи, не съм карала онлайн курс, не съм се „самозвала“, не съм се учила емпирично. Работя това, за което съм учила! Разбирам, че трудно се понася, още по-трудно се постига. По-лесно е да отречеш, отколкото да признаеш!
Уважавам мнението на колегите ми, никога не съм си позволила да „плюя“ по някого, най-малкото защото не съм така възпитана! Ако не съм съгласна с нечие мнение, ще изложа аргументи и толкова. Моля, не се опитавайте да ме вкарате в изкуствена полемика с колеги!
Ако някой иска да покаже, че е по-добър в нещо, да работи и да постига,
с плюене по другите не се стига далеч!
Не очаквам и не приемам извинения от всички, които си позволиха обидите
и клеветите! Не очаквам и подкрепа!
И този път ще се „опра“ само на закона!

Поздрави на всички!

P.s. Да не връщаш, не значи да не ги изработиш! 😉
  • Колко жалко, че освен със здравеопазване, здравният министър и със счетоводство и финанси не е на ти.
Предишна статияГеорги Кушвалиев: Как паметната записка става злопаметна…
Следваща статияСъшито с червени конци