Лъчезара Йосифова

Препращам пост на моя приятелка арменка.Нека се застъпим в обща молитва всички християни за нашите братя и сестри в Армения.

“ Скъпи хора, Може би вече сте чули за войната, която преди няколко дни се разгоря отново с пълна сила. Азербайджан, подкрепян с военна техника и самолети от Турция и 4000 наемници-джихадисти от Сирия и Пакистан, нападнаха Нагорни Карабах, който е населен с арменци. Така на практика един народ от 3 милиона души е изправен срещу два народа от общо 88 милиона. Арменската армия, която за разлика от азербайджанската, е наборна, а не наемна, успява да даде сериозен отпор, но с цената на много жертви и ранени. Те вече са хиляди. За момента арменският народ не разчита на странична подкрепа, а само на Бога, както сам заяви президентът на Нагорни Карабах. Очевидно е, че Армения, която първа прие християнството, като държавна религия през 301 г. сл. Хр., е била и остава трън в очите на Ердоган. Той пък наскоро открито заяви – не само, че не признава арменския геноцид през 1915 година, но иска да заличи от картата на света Армения.

Призивите на ООН, ЕС, Русия, САЩ и други държави за спиране на огъня се оказаха безрезултатни и на практика нямат никаква стойност в решаването на конфликта и в спирането на войната.

Молим ви да се молите за мир в Нагорни Карабах!

Молете се Бог да спре амбициите на Ердоган и неговата пряка намеса във войната!

Молете се за хилядите бежанци, жени и деца от Нагорни Карабах, които напуснаха домовете си и така се разделиха от мъжете си, които останаха да воюват!

Молете се за младите майки, които останаха вдовици след първите няколко дни на войната!

Молете се и за всички доброволци, повече от които са между 20-30 години, които бяха мобилизирани и заминаха на фронта! Мнозина от тях са наши братя в Господа. Молете се в това критично време те да свидетелстват за нашия Господ на тези, които все още не са се покаяли и не са приели Господ Исус Христос за свой личен Спасител!

Българският и арменският народи са тясно свързани в своята историческа съдба.

Хилядолетната история на Армения е пропита с много страдания и скръб, но както и нашият поет Пейо Яворов е описал в стихотворението си „Арменци“, този мъченически народ е останал винаги храбър и непреклонен духом, и многократно е отстоявал християнската си идентичност с цената на живота си. Много арменци са намерили убежище на българска територия и техните потомци имат в лицето на България своята втора родина.

Молейки се за Армения и Нагорни Карабах, нека си спомним, че това са част от библейските земи – там, където заседна ковчегът на Ной и той слезе със семейството си. Нека си спомним и за печатницата на арменеца Бояджиян в Цариград (дн. Истанбул), в която се печатаха Библиите на български език (в т.ч. и Цариградската (Славейковата) Библия) през ХІХ век.

Днес Армения и арменският народ се нуждаят от нашите застъпнически молитви.l

Изображението може да съдържа: един или повече хора, планина и на открито, текст, който гласи 'PRAYING FOR OUR SOLDIERS IN ARMENIA-'
Предишна статияТруд по вина, от Никола Г. Алтънков
Следваща статияНапусна ни акад. Григор Велев