K

На 1 декември 2019г. от 19.00ч. в Централен Военен Клуб – София се проведе Тържествен концерт в навечерието  на Коледните празници „Магията на Витлеем. Ангелски гласове“ с  участието на Българска Хорова Капела „Георги Робев“ , Камерен хор „ Проф. Георги Робев“ и Камерен хор „Спасение“ с диригент  Нели Трошева.  Солист беше забележителният български бас Пламен Бейков,  който е последният ученик на легендарния Борис Христов.

Какво идея се крие зад заглавието? „Магията на Витлеем“, защото Витлеем е магичен, чуден и вълшебен. В предколеднота светлина, която се противопоставя на все по-намаляващия се ден, но с вътрешната светлина и радост на всички, които почитаме Рождество, започва постепенно да гори в нас“, разкри Нели Трошева в ефира на Класик ФМ.

Концертът включваше  църковно-славянски произведения с удивителна история, някои от които се изпълниха за пръв път у нас. По време на събитието бяха представени части от „Литургия Доместика“ на А. Гречанинов, заедно с произведения от Моцарт и Аркаделт, а  па време на  „Тиха нощ“ публиката пя заедно с хористите. Съпроводът бе дело на струнен квартет и синтезатор/орган, а а малката балерината Рада Иванова с ангелска лекота првзе сцената. Диригентът Нели Трошева, преди всяко произведение, представи по много интересен и елегантен начин както песента, така и житейския и творчески път на нейния автор.

Преди събитието  Нели Трошева и Пламен Бейков гостуваха в студиото на Класик ФМ радио, където басът сподели:

„Освен че ще участвам интензивно и в хоровия ансамбъл, ще бъда и солист. Това, което ми прави впечатление и са нови неща, е „Блажено“ от Павел Чесноков – песнопението, което открих може би от моите странствания в Русия, „Отче наш“ от Николай Озеров за соло, бас и хор. Ще направим и един експеримент с малък инструментален ансамбъл- да изпълним „Верую“ и първия антифон „Благослови душе моя, Господа“ от „Литургия доместика“ на Александър Гречанинов – не е изпълнявано от годините, когато е записвано от Борис Христов под диригентството на Георги Робев“,

 

Нели Трошева допълва: „Предполагам, че идеята за „Литургия доместика“ идва от благочестивата традиция, която тръгва от Дмитрий Бортнянски в Русия през 18 век, да се противопоставят на повсеместния католицизъм, който навлиза и набира последователи в страната, благодарение на полското присъствие там. Тогава Бортнянски застава начело на движението, което цели да върне хората в православния храм, като създава велелепни музикални произведения по подобие на католическите творби. Така доказват, че православните, в частност руските автори, могат да пишат също толкова хубава, разнообразна музика. Гречанинов продължава тази традиция – извън богослужението на базата на литургичните текстове да имаме цялостно, завършено и стойностно произведение. Затова авторът си позволява да вложи и инструменталисти и оркестър“.

Цялото интервю на Георги Митов-Геми с дирегентката Нели Трошева и солиста Пламен Бейков /бас/ ще откриете в звуковите файлове.

Съставът на Българската хорова капела „Георги Робев“ произлиза от Камерен хор „Проф. Георги Робев“, създаден през 2004 година и упражняващ дейността си в читалище „Проф. Андрей Стоянов“. Скоро хоровият състав  се утвърждава като една от най-успешните и бързо развиващи се певчески формации в България. За израстването му допринасят иновативните концерти, които хорът изнася в България и в Европа. Те докосват публиката не само с балансиран и хомогенен ансамблов звук, но и със запленяващите и интересни разкази за репертоара и за историята на музикалните пиеси, които хорът изпълнява. На всеки концерт хористите въвличат своята публика и я превръщат в съществена част от процеса на създаване на самото изкуство – често, публиката, трогната до сълзи, пее заедно с тях и така съпреживява невероятната атмосфера на съпричастност, духовна радост и родолюбие.
От януари 2019г. се създава Българската хорова капела „Георги Робев“ – един нов културен проект в България, който набира все по-голяма популярност с концертите си в препълнените зали на Централния Военен Клуб.

Концертът на 1 декември 2019 бе посветен на делото на Маестро Георги Робев, неговите ученици и последователи,  прославили българското хоровото изкуство по света.

Отзиви за Българска хорова капела „Георги Робев“:

„Беше вълшебно. Превърнахте залата в храм. Осветихте я.“
 
Румен Леонидов, 30.01.2019, Централен Военен Клуб, София

„Една хубава новина за нашия културен музикален живот! Прекрасно е, че оживява името на един незаслужено позабравен голям майстор на хоровото изкуство какъвто е Георги Робев. Приятна изненада е добре постигнатият баланс на състава – вероятно резултат от сгъстена във времето упорита работа на младите хористи със харизматичната диригентка Нели Трошева.“
Ани Чобанова. 20.04.2019, Централен Военен Клуб, София

„Обичаме ви… докоснахте душите ни до сълзи… Пяхме с вас, бяхме едно –българите от различни градове в Италия, сякаш за пръв път усетихме себе си като жива общност“.
Консул Франко Кастелини и българите в Италия, 18.5.2019, Болоня.

Предишна статияВреме е и божиите овчици да се озъбят като вълци
Следваща статияАлбум, записан в софийския храм „Св.Параскева“, отлетя за Франция