ИЗЛЕЗЕ ОТ ПЕЧАТ НОВАТА КНИГА НА АРХИТЕКТ  ХРИСТО ГЕНЧЕВ

ПРОСТРАНСТВО И ПОЛИТИКА

АТИЛОВИТЕ ИМПЕРИИ

ТРИУМФ И СРИВ

Първото издание на книгата – което мина почти незабелязано – се появи през 2015 г. Още тогава големият въпрос бе дали България сама ще може да предотврати хибридните попълзновения на наша територия или ще се осланя изцяло на съюзническата солидарност и така ще отвори широко вратите пред Големия конфликт на Русия със Запада?

Отговорът на автора беше: Затова трябва да се браним сами и да удържим поне дотолкова и дотогава, че изборът –  хибридна война или голям конфликт да не бъде предизвикан от немощта на България

Тогава тези думи звучаха може би странно, но на 24 февруари т.г. пророчеството се сбъдна – Русия нападна Украйна и заплаши България. Основните тезиси на Хр. Генчев са прости и ясни – както са всички големи постижения. Биномът човек-Пространство в случая с Русия имитира Империите на Атила. Те настъпват, завладяват територии, заробват жителите им и изсмукват техните ресурси, след коeто се овладяват други и започва нов цикъл по същия модел. По думите на автора:

 Съдбата на новите империи, вкл. и на евнт. Евразийската, ще е същата, като на описаните „атилови” империи: триумф >– авторитарен контрол >– всеобща бедност >– умора/досада (и най-накрая) >– паническо бягство (от отговорност). Ако се оставим да бъдем въвлечени в подобно (сега наред с евроазиатското) геополитическо торнадо най-накрая българите ще се окажем (пак!) всред купища рушевини.

Христо Генчев е добре познат на българската публика с книгите си Синдром на кукувицата, 1991, Махалото е на път, 1994, Стоманената прегръдка, 1995 и Коридорно мислене, 1998 г. В 2009 се появи великолепната София мислена в пространството и извън времето.

Представянето на АТИЛОВИТЕ ИМПЕРИИ, издадена от „ФАКЕЛ” на Румен Леонидов, ще бъде на 24 март, четвъртък от 18 часа в салона на Съюза на архитектите в България, ул. Кракра № 11.

Не пропускайте Събитието и си набавете книгата: в Хеликон, Сиела и др. книжарници, както и на самата премиера.

Проф. Никола Г. Алтънков

 

Предишна статияСвраката джумоли, из новата стихосбирка на Людмила Филотей
Следваща статияДЕЦАТА НА ВОЙНАТА, нов разказ от Бисер Тошев