Прочетох напоследък десетина книги за международното положение.

Няма да казвам кои, защото издателите ще се обидят, а ако авторите са българи, то те ще се озлобят.

Това за мен са токсични, шизофренични, параноични, делириумни и психоделични опуси, от които боли главата и те присърбява от досада и скука душата..

Мога да формулирам 10 точки като напътствия, като базисни правила, като основни опорни точки, като догматични ориентири за бъдещи автори на подобни интелектуални усилия.

Изрично да ги посъветвам слогът им да е високо геополитически, с панорамни геостратегически клишета, с употребата на слова като хартланд, римланд, пространства, зони, кордони, полюси, лимитрофи, империи, анаконди, бегемоти, левиатани и проч.

  1. Западът умира, впрочем вече е умрял, но въпреки това несъмнено ще умре.

  2. НАТО и особено ЕС са обречени на близка и неизбежна смърт, даже е странно, че още съществуват, но това няма да е задълго и няма как да не се случи в близките няколко години.

  3. Точно както Западът разпадна СССР, сега ще се разпаднат и САЩ, те дори са започнали да се разпадат, само дето още не са разбрали това.

  4. Китай е много важен играч, той ще победи САЩ, ако вече не ги е победил, но още по-важен играч от Китай е Русия, кат’ която няма втора тъй велика на света – няма и не може да има.

  5. Путин е винаги прав; прав е дори когато греши, но той не греши, не е грешал и няма да греши! Той е гениален стратег, вожд и учител на всички, които мразят Запада, САЩ, НАТО и ЕС, но най-много мразят либерастката Европа, Гейропа или казано с езика на пропутинските руски медии Еврожопа.

6.В момента върви Третата световна война, която се води от една шепа свръхбогати хора, които целят да намалят обикновените хора до един, максимум два милиарда, да ги превърнат в биороботи, в механични изпълнители на волята на суперелита, в зациклени на секса първосигнални същества, в натъпкано с чипове послушно стадо.

  1. Атлантизмът прави цветни революции и мирни и военни преврати където свари, а Русия такива неща не прави, тя в ничии работи не се бърка и никакви антиправителствени движения не подкрепя, никакви антиправителствени организации не финансира.

  2. Западните тайни служби вербуват, контролират, саботират, убиват наляво и надясно, а руските такива служби са света вода ненапита, хрисими са и на мравката път правят.

  3. България е попаднала в напълно чужда й сфера на влияние, време е да направи своя истински геополитически, източноправославен, рускоориентиран, евразийско насочен избор.

  4. Процесите в България са продиктувани отвън, страната ни е жертва на външни влияния, заговори, комплоти и намеси, които целят да я унищожат като държава и да изчегъртат нейната национална идентичност.

Разходете се из книжарниците и ще видите, че в съотношение 10 към 1 това е литературата, която днес преобладава у нас сред тематиките по международни отношения, геополитика, външна политика, международна сигурност.

Тези „стратегеми“ и митологеми са взети на въоръжение от немалко преподаватели по въпросните тематики. В някои университети направо нещо такова е главното, което се преподава, главите на студентите се пълнят с откровения от този род и с такава първосигнална и повърхностна аргументация.

Абсолютен мит е, че преобладават алтернативните на всичкото това гледни точки.

Достатъчно е човек да разгледа книжния пазар, да надникне в университетските книжарници където още ги има, да пробяга сборниците от различни конференции и да си побъбри със свои колеги, студенти, докторанти.

Но най-лошото за мен е, пак казвам, че престижни наши издателства и хора с титли, степени и звания ни удавят в подобни теории и визии, та сме затънали в тези теории и визии вече буквално до веждите…

–-

„На тях [на Запада] са им необходими нашите ресурси, нашата територия, максимално разчистена он населението, тъй като ние исторически сме доказали, че руснаците са единствените в света, които могат успешно да се съпротивляват на Запада, да го бият и да създават алтернативни форми именно на европейска (но не западна и не капиталистическа) съвременна (модерна) цивилизация. Нашата реална модерност е системният антикапитализъм, въплътен в СССР.“

Ето това е нивото на което видните представители на великоруския патриотизъм (направо шовинизъм) дискутират глобалните и националните проблеми.

Това им е истеризираният патос, с който те вещаят изпаднали в транс…

Цитатът е от наскоро излязла у нас книга на виден руски всичколог (геополитик, политолог, социален психолог, културен антрополог, неосоциолог, а бих добавил и психоделичен пророк на неизбежната смърт на Запада като цяло и на Европа в частност), на нашумяло име, на един от онези, които са на хранилката на путинския обръч от компании, спонсориращи безспорно верните идеи, но театрално правещи се на меки опоненти на путинския път, по който върви и се управлява Русия.

Какво значи това? Ами значи, че за такива персони (много чело, много знай!) – Путин е единствен и неповторим, велик и непогрешим, но нещо в Русия не е наред, защото още не са натикани окончателно в миша дупка главните виновници това нещо да не е наред – либералите (либерастите), соросоидите, спонсорираните от западните служби майкопродавци и въобще онези, които могат да мислят различно от онова, което трябва да се мисли според Путин.

Можете да си представите с какво се пълнят главите на руснаците. Приведох този цитат, защото той е абсолютно точна илюстрация на официалната доктрина и пропаганда, с която от най-високо равнище и с най-масмедийни средства се облъчва руското общество. При това ежедневно, постоянно, непрекъснато и неизменно.

Е, подобна пропаганда можете вече да прочетете и на български език. Няма да назова книгата, защото изключително уважавам издателството, но не мога да рекламирам такива книги, от началото до края изпълнени с твърдения (неаргументирани, но това им е най-малкият проблем) като цитата, с който започнах своя статус). Точно тази книга е от началото до края делириумно изливане на подобни тези – ясно и разбрано, чисто и просто – все в този дух. И то се нарича философия. И то се нарича геополитика. И то се нарича културна антропология. И то се нарича социална психология.

А е просто секретиране на изключително интелигентен мозък, но заразен неизлечимо от тежка и мразеща Европа и Запада болест.

Аз, откакто съм се родил, вече 65 години, постоянно слушам, че Западът залязва и умира.

И интересното е, че при соца тази неизбежна смърт на Запада бе обосновавана някак все пак теоретично и даже научно, на базата на единствено вярната философия на марксизма-ленинизма. Сега смъртта на Запада се обосновава вече не от теории и изобщо не от науки, а от шизофренични, делириумни, параноични и токсични излияния с пяна на уста. От зомбирани, роботизирани пророци, пишман геополитици и задъхани от омраза геостратези.

Възможно е в края на краищата някой ден Западът да залезе и да умре – нищо не и вечно на този свят, макар и да ми се струва, че както винаги досега, вече 65 години от моя живот, слуховете за това се оказват все силно преувеличени.

Но бих попитал апологетите у нас на такива фанатизирани теории – дават ли си сметка какво ще стане с България, ако Западът умре, а Европа се разпадне?

Не, не бих ги попитал. С тях е трудно да се разговаря. Те чуват само своите собствени гласове, те притежават истината от последна инстанция, те знаят нещо, което на нас простосмъртните не ни е известно, те са хванали Господ за шлифера. А той, Господ, си седи в Кремъл. Или в някои от десетината суперлуксозни дворци, пръснати из Русия, с които той, естествено, няма нищо общо.

Предишна статияБългарин да се наричам, есе от Георги Василски (1954 – 2018)
Следваща статияУЧАСТТА ДА ИМАШ ДАРБА – Младата българска поезия от 70-те години на двадесети век