До две седмици на книжния пазар ще излезе „Бойко Борисов (в) първо лице. Още два мандата по-късно”. Това е продължението на “Бойко Борисов (в) първо лице“ на издателство “Ludite”.

Първата част на книгата излезе през лятото на 2015 г. и стана хит в книжарниците. Продължението включва лафовете на Борисов от юни 2015 г. до края на февруари 2021 г. То е прекрасно лекарство за къса памет.
Да си припомним: Какво казва Борисов за Делян Пеевски, за КТБ, за втория лифт над Банско, за жените си? Как се държи с подчинените си, със съпартийците си, с журналистите, с опозицията – продължението припомня удивителни изказвания през изминалите години.
Съставителите са използвали публични източници – съобщения на правителствената пресслужба, стенограмата на Министерския съвет, както и публичният профил на Борисов, в който са публикувани негови изказвания и са излъчвани видео репортажи с негово участие.
Цитатите са поставени в контекст, за да бъде разбран смисълът им. Пунктуацията от източниците е запазена.

 

Из „Бойко Борисов. (В) първо лице.

АВТОПОРТРЕТ

„За да ме подберат и Тодор Живков, и царят, да ми се доверят, значи все някакви качества имам.”

                                                            В интервю за „Сега”, 30 юли 2001 г.

„На малко прасе и нов началник никога не се радвам.”

В същото интервю на въпрос дали като гражданин е доволен от новото правителство

„Моите лични слабости са много. Не можах да науча много неща, които знам, че ми трябват. Там са учебниците по английски. Обичам да рисувам през свободното си време. Спортувам много. Е можеше да имам и малко повече коса… Или както казва Негово Величество: „Редки са ни керемидите, напича много по главата.“

                                                    В интервю за „168 часа“, 25 август 2001 г.

„В момента вие ме понижавате, защото аз съм собственик на една много голяма фирма, даже на няколко фирми със стотици служители. На края на всеки месец аз раздавам хиляди левове заплата. Имам десетки автомобили. Имам всичко, което може да пожелае един човек материално да бъде задоволен. Така че когато ми предложиха тези неща, аз отговорих само с една-единствена дума, аз го приемам като запас. Така че, който си мисли, че по този начин ми се оказва благодарност, значи просто той не ме познава.”


Пред БНР на въпрос дали царят му се отблагодарява, като го прави главен секретар на МВР, 28 август 2001 г.

„Амбиции ли? Моите амбиции като начало… апетитът идва с яденето.”

В отговор на читател на „Сега” докъде стигат амбициите му, 3 ноември 2001 г.

„Нищо не налага да отивам в политиката. Тук съм си добре, на място съм.“

В отговор на въпрос на „Дойче веле” дали няма да използва високия си рейтинг и да влезе в политиката, 27 февруари 2002 г.

„Това е една заблуда, аз съм един добър ръководител, организатор на службите.(…) Искам да подчертая много, много дебело, че аз не съм източник на конфликт. Аз съм само един работник, който си върши съвестно работата. (…) Аз съм честен човек и има моменти, в които би трябвало да замълча.”

Пред БНР на въпрос той ли е силният човек в МВР или вътрешният министър Георги Петканов, 13 март 2002 г.

„Аз дойдох от бизнеса. По принцип всичко читаво в България работи за частния сектор, в държавния са само кратуни.”

В коментар за високия си рейтинг, в. ”24 часа”, 29 март 2002 г.

„Не, не, не, не мога да кажа аз за прокуратурата, аз съм един малък шеф в МВР.“

Пред журналисти на въпрос за прокурорските проверки срещу двама зам. министри на правосъдието, 2 юли 2002 г.

„Няма проблем. Всеки може да ме пипне по мускула.“

Към репортерка по време на вечеря, дадена в Слънчев бряг от него и шефа на „Лукойл” Валентин Златев за деца на загинали полицаи, репортаж на в. „Сега”, септември 2002 г.

„Тази малката знаете ли как играе туист? Ако беше руса и малко по-голяма – пиши ме артисал.“

На същото събитие, по адрес на две малки момиченца, които му искат автограф

„Що, лошо ли е да си кмет? (…) Аз, когато трябваше да стана главен секретар, премиерът ме извика, каза: „Трябвате ми, Борисов за тази работа, ще приемете ли?“ – “ За Вас, да!“, казвам. Сега аз няма да гадая дали ще ми предложат или не.“

Пред журналисти коментира идеята на Емил Кошлуков да се кандидатира за кмет на София от НДСВ, 13 октомври 2002 г.

„Аз съм на много мушки. Чета сводките за престъпния свят. Знам какво ми готвят. Баба казваше – и без петел ще съмне. И с мен и без мен все тая.”

                                                           В интервю пред „Труд”, януари 2003 г.

„Вие знаете, че мен не се съгласиха да ме предложат за генерал-лейтенант, макар че командвам 16 генерали. Една звездичка не ми дадоха, та за кмет на София ли ще ме предлагат?“

                                                          Пред журналисти, 5 септември 2003 г.

„Докато ние цяла нощ се занимаваме с убийства и се чудим как да си довършим работата, с мен репетира който му дойде на ум всеки ден. Какво толкова страшно има, ако реша да направя партия? Това нещо противозаконно ли е, опасно ли е? Или ако реша да съм в политиката? Ами има хиляди политици, какво ги е страх? Ами оставете ме на мира.”

Пред Нова телевизия за социологическите прогнози, че ще направи партия, 20 октомври 2004 г.

„Аз никога не нападам първи.”

Цитиран от mediapool.bg, 18 октомври 2005 г.

„Аз в спорта съм известен, че и левият, и десният ми удар са еднакво силни… Във футбола еднакво добре играя и с двата крака, играя и с глава.”

 В предизборен дебат по bTV с кандидата за кмет на София от НДСВ Милен Велчев, 26 октомври 2005 г.

„Искам да подчертая – аз не съм популист, аз съм отговорен човек. Аз не съм някой, който да яха някаква вълна.”

В интервю за mediapool.bg, след като е създадено движението ГЕРБ, 31 март 2006 г.

„Аз тавана си съм го минал отдавна. От “Мъж на годината” до “Политик на годината”. Всичко, което е можело като награди, класации или в личен план, пета година съм най-одобряваният мъж в държавата. Това е истинската награда. Постът няма значение.”

                                                                    В същото интервю

„Премиерството не ми е никаква цел.”

                                                       В интервю за bTV, 18 септември 2006 г.

„За какво ти е да ставаш премиер на обран бостан?“

При учредяването на партия ГЕРБ, два месеца, след като е заявил, че цел на ГЕРБ ще бъде предизвикването на предсрочни парламентарни избори, 3 декември 2006 г.

“Няма сила, която да ме накара да не спортувам.“

Цитиран от mediapool.bg по повод публикувани снимки как през работно време е на тенис корта, а не в кметството, 21 януари 2008 г.

“Никога не съм искал, нито ми се иска, да бъда премиер…Ако трябва да бъда премиер от квотата на ДПС, никога не бих го направил.“

При учредяването на Съвет на старейшините към ГЕРБ, 18 май 2008 г.

„Съревнованието беше между мен и никой“

Пред журналисти, след като е спечелил с 49% в класацията на Дарик радио за „Политик на 2008 г.“, 29 януари 2009 г.

„Значи, вижте, аз в личен план съм си постигнал в кариерата това, което примерно всеки човек би искал да има. Моята мечта навремето е била да стана генерал, да стана полицай и аз имах тази възможност мечтата да си я изпълня. Сиреч, казано на жаргон, моята лична его или краста съм си я…начесал… постигнал съм си успеха, ако щете дори и в политиката, като политик на годината в класации и каквото и да било, всичко това ми е минало и въобще не ме ласкае, не ми е важно. Какво значи да станеш премиер? Кой премиер досега е останал с добро в историята на България, за да се блазниш да станеш премиер на всяка цена? Ще ти сложат снимката в МС след това да те гледат. Е, голяма работа.”

Пред Нова телевизия по повод социологическо проучване, че ГЕРБ е с най-високо доверия за парламентарните избори, 6 март 2009 г.

„Ще стана премиер, ако хората настояват за това. Хиляди пъти съм бил проверяван от моите врагове и нищо не е открито.“

                                                В интервю за „Ройтерс”, 16 март 2009 г.

„Аз никога не съм бил бодигард, бил съм пожарникар, началник на катедра, но западните медии пишат за мен, че съм човек с черен колан. Такъв висок сан имат само Путин и някои в Далечния изток.”

Цитиран от mediapool.bg, след като ГЕРБ е спечелил изборите,12 юли 2009 г.

„Аз още този месец можех да имам 40-50 милиона, но на мен пари не ми трябват. Аз съм 10 години във властта, ако исках да крада, може ли сега да ставам за резил – на мен ми стига къщичката в Банкя.“

                                                          Пред Нова телевизия, 28 август 2009 г.

  Из „Бойко Борисов (в) първо лице. Още два мандата по-късно”

 

 ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ

„Да са ги написали, ако са открили нередности. Аз мога да гарантирам, че правя абсолютно всичко възможно – през Фонда за гарантиране, през Министерство на финансите… Правим абсолютно всичко да съберем всички цесии. Да приберем парите, които са прехвърлени навън.”

В „Панорама“ на въпрос как е възможно Делян Пеевски да не присъства в доклада на квесторите за КТБ, 21 август 2015 г.

„А какво му е на Цецо Цветанов за вътрешен министър? В един момент обществото се вдигна. Рано или късно постепенно човек се изхабява, изхабява и идва време да дойде друг. … С назначаването му за шеф на ДАНС взриви цялото общество. Сега да седне някой да го защитава…“

В същото предаване на въпрос какво му е на Делян Пеевски като депутат, та Борисов е казал, че ще преговаря с ДПС само без него

 

 „Не. Първо това категорично мога да кажа, че не е верно. Категорично. И с цялата отговорност на това, което казвам.“

На дискусия с българи в посолството в Лондон на въпрос, като се погледне в огледалото, вижда ли Пеевски, 5 февруари 2016 г.

 

„Витае, че от едната страна – макар че повтарям, нито имат участие, нито имената им са в тези фирми – но витае, че зад едната стои Златев, зад другата стои Пеевски. Нека да допуснем, че малко съм попроверил кой кой е. Мисля, че ако тръгна да обяснявам повече, може да си навлечем някой съд. Официално или неофициално, върху тази процедура имаше съмнения, че не е така, както трябва. Искам да кажа, че тя е абсолютно извършена законосъобразно. Но когато витаят в обществото пространство съмнения върху сделка, която е около 800 млн. лева държавни пари, никога не бих си позволил да остане в обществото какъвто и да е оттенък, че нещо неправилно съм извършил. Затова я затворих и разпоредих веднага да се проведе нов търг, да бъде направен пред очите на всички медии.“

В Прага в отговор на журналистически въпрос защо е спрял поръчката за два участъка от автомагистрала „Хемус“, 15 февруари 2016 г.

 

  

„Благодаря на това момче в Лондон, много ме жегна, има голям принос. Действително, като гледах отстрани, и разбрах, че за нормалните хора може би така изглежда, и взех всички мерки, виждате, и колегата Юнкер, и всички в Брюксел ги подкрепят. Искам да ви се закълна и да го знаете – нито един европеец, американец, руснак, какъвто искате, нито една институция в света, за което се заклевам, не ми е дала този съвет.

В огледалото винаги съм виждал себе си. Когато си дадох сметка след Лондон, благодаря на това момче, че дори може да витае съмнение върху моята честност и принципност, мисля, че реакциите са повече от ясни.

Нямам нужда да ме подкрепя никой, изобщо нямам нужда. Имах нужда да усетя себе си достатъчно силен, за да го свърша. Имам тази воля. Толкова ми е спокойно, толкова ми е леко. Ако искат, всички да ми обявят война. В огледалото започва да излиза кой ли не и да се разправят по брутален начин помежду си. Нямам никаква зависимост и ще го докажа, ако някой още не се е убедил в това.“

Пред репортери по повод въпроса дали вижда Пеевски в огледалото и решението да спира съмнителни обществени поръчки, 18 февруари 2016 .

„Има толкова много коментатори. Изградиха си цели политически платформи върху Пеевски, че не виждам смисъл. Това, което съм казал навремето за Доган – орел ли си, сокол ли си и какви ли не – стигнах до извода, че нито ми носи успех, нито неуспех.“

В интервю за „Медиапул“ на въпрос защо никога не коментира Делян Пеевски, 8 март 2016 г.

 „Местан ни превеждаше на срещата. Давутоглу каза, че иска да ни види заедно в управлението, а аз отговорих, че докато там е Делян Пеевски, няма как да стане. … Така или иначе в обществото се е създало отношение към него.“

В интервю за Нова телевизия разказва за срещата си с турския премиер Ахмет Давутоглу в София, 21 март 2016 г.

 „Аз не знам някога да е стоял. Аз не мога да коментирам нещо, което не знам. Знам само, че преди няколко години платихме няколко милиона на „Сити банк“, за да направи всички процедури по най-възможно прозрачен и признат в света начин. И знам, че над 200 милиона лева получи държавата, за да е фабрика. Сега 400 души минимум ще си отидат, но когато непрекъснато нещо публично се атакува, то накрая си отиват хората. Аз не съм казал, че медиите са виновни. Това са ваши думи. Правете го, каквото искате, говорете.“

Пред журналисти коментира има ли връзка депутатът от ДПС Делян Пеевски със собствеността на „Булгартабак“, която намалява производството си, 24 март 2016 г.

 

„Пеевски си отиде, Пеевски напуска страната. Много скоро вече няма да е дъвка. Аз не знам тогава какво ще измислят, какво ще говорят.“

Пред bTV, попитан дали въпросът вижда ли Пеевски в огледалото го е провокирал да спре серия от обществени поръчки, 17 април 2016 г.

 „За Пеевски не знам нищо повече. Каквото знам, съм го прочел в пресата – че продава, че се оттегля. Никой друг нищо не ми е казал.“

По Нова телевизия на въпрос за ситуацията около депутата от ДПС Делян Пеевски, който уж се е отказал да прави бизнес в България, но същевременно е придобил еднолично собствеността в семейната медийна група и още няколко компании, 26 май 2016 г.

„Толкова съм чист. Пеевски не е имал нищо общо с управлението на ГЕРБ. Ако имам общо с Делян Пеевски, ДПС ще ме подкрепят и няма да правят отново модел „Орешарски”. Пеевски никога не е имал нищо общо с управлението на ГЕРБ, докато Иво Прокопиев и кръгът „Капитал” е имал общо, те са ми предложили 5-6 министри и реално са участвали. Пеевски и Прокопиев са еднакви.”

По Нова телевизия, 24 октомври 2016 г.

„Атаката ще бъде, че ДПС и всички останали едва ли не се пресират от нас, защото са чисти, добри, и така заедно с БСП да подготвят следващо управление. А на нас да ни пришият Пеевски.“

От стенограмата, съобщава, че ГЕРБ е сезирал прокуратурата за хидровъзел „Цанков камък“, защото не работи, 16 август 2017 г.

 „Сянката на Делян Пеевски не стои зад скандала с „Дунарит“. Мога да ви уверя, че „Дунарит“ няма да отиде при Пеевски. …Не общувам с Пеевски… Нито Пеевски, нито Василев ме интересуват.“

В интервю за bTV по повод отнетия лиценз на русенското оръжейно предприятие „Дунарит“ на Емилиян Гебрев и опита на Министерството на икономиката да овладее предприятието, като купи дълга му към КТБ, 18 септември 2017 г.

 „Доган е един мъдър човек, 27 години е в управлението и сам разбира какво би станало, ако вотът успее. Ахмед Доган знае технологията, а и много добре познава ДПС и им казва: „Има ли кой да замести това управление? Няма! И това го знае всяко дете.“ … Пеевски е депутат от ДПС. Ако имаше друго, щяха да го изкарат. В момента воюват двама олигарха.“

В интервю за БНТ по повод изявление на почетния председател на ДПС пред актива на партията си, че ако вотът на недоверие, искан от БСП, успее, няма опозиционна партия, която да поеме управлението, 23 декември 2017 г.

„Какво общо може да имам аз с депутат от опозицията? Ако Пеевски е извършил престъпление и Радев знае, защо не е възложил проверки по времето на служебния кабинет? Ако има каквито и да било данни за мой бизнес, защото това е абсолютна лъжа, за нещо общо, което съм направил с Пеевски, го моля да сезира прокуратурата, КОНПИ и каквото иска друго. Разчитам, че ще изпрати всички разработки за тези месеци и за контрабанда, и за Пеевски, в прокуратурата. Ако аз съм замесен, ще отговарям за делата си, но категорично твърдя, че това не е вярно.“

На импровизирана пресконфенция на летището, след като президентът Румен Радев го е попитал индиректно: „Имал ли е и продължава ли да има срещи с Пеевски? Имал ли е и продължава ли да има общи бизнес интереси с Пеевски? Продължава ли да разпределя обществени поръчки в интерес на г-н Пеевски?“, 15 февруари 2018 г.

 „Когато МВР ми докладваха за атентата срещу Алексей Петров с гранатомета, същите извършители бяха наели апартамент месеци преди това с пряк изстрел и намерихме и схемата, показаха ми схемата, по която е трябвало със снайпер да бъде едновременно ликвидиран и Петров с гранатомета, и Пеевски от апартамента със снайпер. И затова сложихме охрана.“

На извънреден брифинг обяснява защо НСО охранява Пеевски, 10 юли 2020 г.

„Какво общо имам аз с Пеевски? Години сигурно не съм го виждал! Откъде накъде?“

На пресконференция на Националния оперативен щаб, провокиран от изказване на президента Румен Радев, че било логично ДПС да подкрепи Борисов, защото с Пеевски били ортаци в политиката и бизнеса, 7 януари 2021 г. 

 

 

 

Предишна статияФурията Милица Гладнишка
Следваща статияДенко Малески: Македония няма средновековно наследство, геополитика създаде македонската нация