Тази книга няма за цел да разкрива всеизвестни истини за бригадирското движение. Тя е непринуден разказ от първо лице, който носи своето свидетелство за времето на соца: нищо не е премълчано за онази действителност, но без капко озлобление илижелание за реваншизъм. Въпреки че пред очите ни са злощастно разбити завинаги любовните илюзии на две млади, жизнени същества.
Сюжетът: годината е 1976. Млад лекар, гинеколог от Александровска болница в София, получава нареждане от Централния бригадирски щаб да поеме командването на студентска есенна бригада, за събиране на реколта. В същото село, заедно със студентите медици, берат ябълки и няколко затворнички от Женския затвор в Сливен, една от тях успява да избяга. Милицията в окръга е вдигната на крак. Въпреки блокадата издирваната затворничка изчезва, сякаш потъва в дън земята.
Между момичетата от бригадата се оказва и племенничката на бегълката. Цивилните агенти от ДС я арестуват, измъчват и унижават невинната девойка, искат да каже къде се крие  родственицата ѝ.
Командирът е влюбен до уши в набеденото момиче, имат сериозна връзка, но от Окръжния комитете на БКП му заповядват да я накаже, като лично я отзове от бригадата.
Какво ще стори младият лекар, ще се огъне пред силните на деня или като дисциплиниран партиен член, ще се подчи на нареждането? Какви са възможните последствията за студентката –комсомолско наказание, административна санкция или дори изключване от учебното заведение? Къде се дява мистериозно изчезналата затворничка, за какво е осъдена, каква е нейната лична драма? Всичко това ще научите, ако прочетете този прелестно поднесен текст, който е създаден от даровит писач, нямащ никакви проблеми с динамиката на сюжета, с обрисуването на типажите, с интимните си откровения…
                                                                                Румен Леонидов

Валентин Меламед е роден през1949 г. в София, където завършва Английска гимназия и Медицинска академия. След специализация започва работа в Института по акушерство и гинекология. През 1991 г. заминава със семейството си за Израел, където и досега живее и работи като лекар. Автор е на сборник с разкази „Случаят с Мариана“ (2017). Романът „Бригадата“ е втората му книга.

Предишна статияОстрови за заобляне, нови стихове от Виолета Христова
Следваща статияИЗЛЕЗЕ УНИКАЛНА КНИГА-АЛБУМ „СКРИТАТА СОФИЯ“