Законът „Магнитски“, е федерален закон на САЩ, приет от Конгреса на САЩ през ноември-декември 2012 г. и подписан от президента на САЩ Барак Обама  на 14 декември с.г.

Руски данъчен адвокат  Сергей Магнитски е пребит до смърт в затвор в Москва през 2009, след разследването на измама свързана с руски данъчни служители на стойност от 230 милиона щатски долара.  Негов приятел, американеца и Бил Браудър, разгласява случая и лобира американското правителство да предприеме закон, който санкционира руснаци включени в корупция.

Глобалния закон за отчетност за човешките права Магнитски, E.O. 13818, САЩ, беше издаден на 20 декември 2017 г., като признание, че разпространението на злоупотребите с правата на човека и корупцията, които имат своя източник, изцяло или в значителна част, извън Съединените щати, са достигнали такъв обхват и сериозност, че застрашават стабилността на международните политически и икономически системи.

Нарушаването на правата на човека и корупцията подкопават ценностите, които формират основата на стабилни, сигурни и функциониращи общества; имат опустошителни въздействия върху хората и обществото; отслабват демократичните институции; унижават и нарушават върховенството на закона; поддържат насилствени конфликти; улесняват дейността на опасни лица и подкопават икономическите пазари.

Съединените щати се стремят да наложат осезаеми и значителни последствия върху онези, които извършват сериозни нарушения на правата на човека и/или участват в корупция, както и да защитят финансовата система на Съединените щати от злоупотреби от същите тези лица.

В публично съобщение от 2 юни 2021 г., от Вашингтон, САЩ озаглавено МИНИСТЕРСТВОТО НА ФИНАНСИТЕ САНКЦИОНИРА ВЛИЯТЕЛНИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ И КОНТРОЛИРАНИ ОТ ТЯХ ФИРМИ И ПРЕДПРИЯТИЯ ЗАРАДИ ПРОВЕЖДАНЕ НА КОРУПЦИОННИ ДЕЙСТВИЯ, Отделът на Американското Министерство на Финансите, занимаващ се с Надзора и Контрола нърху чуждестранни активи, авоари, вещи и имоти (OFAC), заяви:

„Администрацията вярва, че корупцията нарушава върховенството на закона, отслабва икономиките и икономическия растеж, подкопава демократичните институции, създава и увековечава конфликти и лишава невинни граждани от основни човешки права. Действията насочени към корупцията до момента – демонстрират продължаващите усилия на Министерството на финансите на САЩ да потърси отговорност от замесените в корупция.

С тези си действия Правителството на САЩ ще продължи да налага осезаеми и значителни последствия върху онези, които участват в корупция и работят в полза и за защита на световната финансова система от злоупотреби.

Съединените щати застават зад всички българи, които се стремят да изкоренят корупцията, като насърчават търсенето на отговорност за корумпираните служители, които подкопават икономическите функции и демократичните институции на България“, каза директорът на Службата за контрол на чуждестранните активи Андреа М. Гацки. „Корупцията не само лишава гражданите от ресурси, но може да подкопае институциите, предназначени да ги защитават. Това определяне в рамките на глобалната програма за санкции „Магнитски“ показва, че сме ангажирани с борбата с корупцията, където и да е тя.“

На 2 юни 2021 г. Посолството на САЩ в България публикува на сайта си Санкции на Министерството на финансите на САЩ срещу влиятелни български граждани и техните широки мрежи за участие в корупция. В текста се цитира буквално (в български превод) Съобщението на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ, което  налага санкции на три български лица за тяхната значителна роля в корупцията в България, както и техните мрежи, обхващащи 64 организации:

Правителството на САЩ вярва, че корупцията отслабва върховенството на закона, нанася щети на икономиката и икономическия растеж, подкопава демократичните институции, задълбочава конфликти и лишава невинни граждани от основни човешки права. Днешният акт- най-широкообхватното еднократно действие, насочено срещу корупцията досега – демонстрира постоянните усилия на Министерството на финансите на САЩ да държи отговорни лицата, замесени в корупция. Правителството на САЩ ще продължи да налага санкции с осезаеми и значителни последици на лица, които са замесени в корупция и ще продължи да защитава глобалната финансова система от злоупотреби

Санкциониращата мярка е срещу Васил Крумов Божков – известен български бизнесмен и олигарх, Делян Славчев Пеевски – бивш народен представител, Илко Димитров Желязков, бивш заместник директор на Държавната агенция за технически операции (ДАТО) който бе назначен за заместник-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, както и дружествата, притежавани или контролирани от тези лица. Посочените лица и дружества са санкционирани съгласно Указ 13818, който допълва и прилага Глобалния закон „Магнитски“ за отчетност при нарушаване на човешките права и е насочен срещу извършителите на тежки нарушения на човешките права и корупция в целия свят. Тези санкции съвпадат с допълващи действия, предприети от Държавния департамент на САЩ за публичното оповестяване на санкции срещу Пеевски и Желязков съгласно член 7031(c) от Закона за Държавния департамент, чуждестранните дейности и свързани с тях програмни бюджетни средства заради участието им в корупция в значителни размери.

Днешното публично обявяване на санкции представлява най-широкообхватното действие на глобалния закон „Магнитски,“ предприето за един ден в историята на програмата, насочено срещу 65 физически и юридически лица за техните значителни корупционни действия в България.

Корупционните дейности, извършени от лицата, посочени днес, показват как широкоразпространената корупция върви ръка за ръка с други незаконни дейности. Обхватът на днешните действия показва, че Съединените щати ще подкрепят върховенството на закона и ще накарат държавните служители и свързаните с тях лица, които използват държавните институции с цел лична печалба, да платят висока цена. Обявените днес санкции разкриват злоупотребите на Божков, Пеевски и Желязков с публични институции с цел лична печалба и прекъсва достъпа на тези лица и техните компании до финансовата система на САЩ. За по-нататъшна защита на международната финансова система от злоупотреби от страна на корумпирани лица, Министерството на финансите насърчава всички правителства да прилагат подходящи и ефективни мерки срещу прането на пари за справяне с рисковете, причинени от корупция.

Тези действия изпращат силен сигнал, че САЩ подкрепят всички българи, които се стремят да изкоренят корупцията. Ние се ангажираме да помогнем на нашите партньори да реализират пълния си икономически и демократичен потенциал, като се справят със системната корупция и изискват поемане на отговорност от корумпирани служители. Министерството на финансите ще продължи ангажимента си за работа с България за провеждане на реформите, свързвани с прането на пари, които водят до финансова прозрачност и отчетност. Призоваваме регулаторните органи да предупреждават рисковете от правенето на бизнес с корумпирани лица и техните компании.

     ВАСИЛ КРУМОВ БОЖКОВ И НЕГОВАТА МРЕЖА

Васил Крумов Божков („Божков“), български бизнесмен и олигарх, няколкократно е подкупвал държавни служители. Тези служители включват един настоящ политически лидер, както и бившия председател на вече закритата Държавна комисия по хазарта (ДКХ). По – рано тази година Божков също е планирал да осигури парична сума за бивше българско длъжностно лице и за български политик, с цел Божков да бъде подпомогнат да създаде канал, през който руски политически лидери да оказват влияние върху български правителствени служители. Понастоящем Божков се намира в Дубай, Обединените арабски емирства, където той успешно избягва българската процедура за екстрадиция по множество обвинения, повдигнати срещу него през 2020 г., включително за ръководене на организирана престъпна група, оказване на принуда, опит за подкуп на длъжностно лице и избягване на плащане на данъчни задължения.

В своето разследване Прокуратурата на Република България установява, че през февруари 2018 г. Божков е плащал на тогавашния председател на ДКХ по 10 000 лв (USD 6, 220) на ден, за да отнеме хазартните лицензи на конкурентни дружества. След тази мащабна схема за подкупи председателят на ДКХ подава оставка и е арестуван, а ДКХ е закрита. Все още съществува международно искане за арест на Божков, тъй като неговото влияние в България продължава. В навечерието на българските парламентарни избори през юли 2021 г Божков регистрира политическа партия, която ще участва в гореспоменатите избори, за да упражнява влияние върху български политици и официални лица.

Божков е санкциониран съгласно Указ 13818 в качеството му на лице, което е оказвало материална помощ, спонсорирало е или е предоставяло финансова, материална или технологична подкрепа или стоки или услуги с цел корупция или за подпомагане на корупция, включително незаконно присвояване на държавни активи, присвояване на частни активи за лична облага, корупция, свързана с концесионни договори за добив на природни ресурси, или подкупи. Службата за контрол на чуждестранните активи санкционира 58 регистрирани в България организации, включително партия „Българско лято“, които са притежавани или контролирани от Божков или от една от неговите компании:

„ВАБО-2005“ ЕООД, „ДИДЖИТЪЛ СЪРВИСИЗ“ ЕАД, „ЕДЕ 2“ ЕООД, „НОВЕ ИНТЕРНАЛ“ ЕООД, „МОСТСТРОЙ ИЗТОК“ АД, „ГАЛЕНИТ ИНВЕСТ“ АД, „ВАБО 2008“ ЕООД, „ВЕРТЕКС ИМОТИ“ ЕООД, „Ви Би Мениджмънт“ ЕООД, „ВА БО КЪМПАНИ“ ЕООД, „Вабо Мениджмънт“ ЕООД, „Вабо 2012“ ЕООД, „ПРИМ БГ“ ЕАД, „ЕВРОГРУП ИНЖЕНЕРИНГ“ ЕАД, „Кристиано ГР 53“ АД, „НОВЕ–АД-ХОЛДИНГ“ АД, „БУЛ ПАРТНЕРС ТРАВЕЛ“ ООД, „БУЛИТ ТРЕЙД“ ООД, „КАРИТЕКС ЛЪКИ“ АД, „СИЗИФ-В-ООД“, фондация „Фондация Тракия“, ВАБО ИНТЕРНАЛ“ АД и „Българско лято“ са регистрирани в България и са собственост или се контролират от Божков.
 • „РЕКС ЛОТО“ АД е собственост или се контролира от „ВАБО-2005“ ЕООД.
 • „ЕВРОБЕТ ПАРТНЪРС“ ООД е собственост или се контролира от „ДИДЖИТЪЛ СЪРВИСИЗ“ ЕАД.
 • „Евробет“ ООД е собственост или се контролира от „ЕВРОБЕТ ПАРТНЪРС“ ООД.
 • „ЕВРОБЕТ ТРЕЙДИНГ“ ЕООД е собственост или се контролира от „Евробет“ ООД.
 • „ВАБО СИСТЕМС“ ЕООД, „ВАТО 2002“ ЕООД, „НОВЕ ДИВЕЛОПМЕНТ“ ЕООД, „ПРОПЪРТИ-ВБ“ ООД, „ТРАНС НОВЕ“ ООД, „НОВЕ ПАРТНЕРС“ ООД, „АДЛЕР БГ“ АД, „ЕФБЕТ ПАРТНЕРС“ ООД и „ИНТЕРНЮЗ 98“ ООД са собственост или се контролират от „НОВЕ ИНТЕРНАЛ“ ЕООД.
 • „ЕВРОСЪДРУЖИЕ“ ООД и „ДЕКАРТ“ ООД са собственост или се контролират от „ВАБО СИСТЕМС“ ЕООД.
 • „НУМЕРИКЪЛ ГЕЙМС“ ООД, „ЛОТЕРИ ДИСТРИБЮШЪНС“ ООД, „Национална Лотария“ ООД и „ЕВРОФУТБОЛ“ ООД са собственост или се контролират от „ЕВРОСЪДРУЖИЕ“ ООД.
 • „Национална Лотария“ АД е собственост или се контролира от „НОВЕ ДИВЕЛОПМЕНТ“ ЕООД.
 • „МЕЛИОРА АКАДЕМИКА“ ЕООД, „ДОМИНО ГЕЙМС“ ООД и „МЛ БИЛД“ ЕАД са собственост или се контролират от „ДЕКАРТ“ ООД.
 • „ГЕЙМС ЪНЛИМИТЕД“ ООД е собственост или се контролира от „Ви Би Мениджмънт“ ЕООД.
 • „ЕВРОБЕТ – РУМЪНИЯ“ ЕООД и „Олд Геймс“ ЕООД са собственост или се контролират от „ГЕЙМС ЪНЛИМИТЕД“ ООД.
 • “ВИХРОГОНИКА” АД в България и е собственост или се контролира от „ВАБО МЕНИДЖМЪНТ“ ЕООД.
 • „ВАБО 2017“ ООД и „Лотария БГ“ ООД са собственост или се контролира от „ВАБО 2012“ ЕООД.
 • „СИГУРО“ ЕООД е собственост или се контролира от „ЕВРОГРУП ИНЖЕНЕРИНГ“ ЕАД.
 • “ТРАКИЯ-ПАПИР 96“ ООД, „ПАРКСТРОЙ-СОФИЯ“ ООД, „ИЗДАТЕЛСКА КЪЩА СПОРТ“ ООД и „ПРОФЕСИОНАЛЕН БАСКЕТБОЛЕН КЛУБ-ЦСКА-48“ АД са собственост или се контролират от „НОВЕ–АД-ХОЛДИНГ“ АД.
 • „АНТИЧНО НАСЛЕДСТВО“ АД е собственост или се контролира от ФОНДАЦИЯ ТРАКИЯ.

ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ И НЕГОВАТА МРЕЖА

Делян Славчев Пеевски („Пеевски“) е олигарх, който преди това е бил български народен представител и медиен магнат и регулярно е участвал в корупция, като си е служил с търговия с влияние и подкупи, за да се защити от обществен контрол и за да упражнява контрол върху ключови институции и сектори в българското общество. През септември 2019 г. Пеевски е работил активно за оказването на отрицателно въздействие върху политическия процес в България по време на местните избори на 27 октомври 2019 г. Пеевски се е договарял с политици да им осигури политическа подкрепа и положително медийно отразяване в замяна на защита от наказателно разследване.

Пеевски също така е участвал в корупционни действия чрез своето подставено лице, Илко Димитров Желязков („Желязков“), бивш заместник председател в Държавна агенция за технически операции (ДАТО) и бивш служител в Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) който е назначен за заместник-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства през 2018 г. Пеевски използвал Желязков за осъществяването на схема за подкупи, засягаща български документи за пребиваване за чуждестранни граждани, както и за подкупването на държавни служители чрез различни средства в замяна на информация и лоялност от тяхна страна. От 2019 г. е известно, че Желязков е предлагал подкупи на високопоставени държавни служители от българското правителство, от които се е очаквало да предоставят информация на Желязков, която да бъде предавана на Пеевски. В замяна Желязков е имал грижата лицата, приели предложението му, да бъдат назначени на влиятелни длъжности и е осигурявал месечен подкуп. Пеевски и Желязков също така са разполагали с длъжностно лице на ръководен пост, което през 2019 г. незаконно присвоявало средства в тяхна полза. В друг случай, от началото на 2018 г. тези две лица ръководели схема за продажба на български документи за пребиваване, за която се твърди, че представители на дружества плащали подкупи на български длъжностни лица, които да гарантират, че техните клиенти ще получат документи за гражданство незабавно, а не след заплащането на депозит от 500 000 щатски долара или след като изминат петте години за обработването на законно обосновано искане. В допълнение към всичко това Желязков изнудвал евентуален кандидат за български министър чрез заплаха от повдигане на наказателни обвинения от Прокуратурата на Република България, ако след назначаването си министърът не окажел по-нататъшно съдействие на Желязков.

Пеевски и Желязков са санкционирани съгласно Указ 13818 в качеството си на чуждестранни лица, които са настоящи или бивши държавни служители (или лица, действащи от името на такъв държавен служител), които са отговорни за или са съучастници в извършването на корупция или които пряко или косвено са участвали в корупция, включително незаконно присвояване на държавни активи, присвояване на частни активи за лична облага, корупция, свързана с концесионни договори за добив на природни ресурси, или подкупи. Службата за контрол на чуждестранни активи освен това санкционира шест дружества, притежавани или контролирани от Пеевски или от една от неговите компании:

 • „ИНТ“ ЕООД и „ИНТРЪСТ“ ЕАД са собственост или се контролират от Пеевски.

 • „БМ СИСТЕМС“ ЕАД, „ИНТ ИНВЕСТ“ ЕООД, „ИНТТРАФИК“ ЕООД и „РИЪЛ ИСТЕЙТС ИНТ“ ЕООД са собственост или се контролират от „ИНТРЪСТ“ ЕАД.

ПОСЛЕДСТВИЯ ОТ САНКЦИИТЕ

В резултат от днешната мярка се блокира цялата собственост и право на собственост и други собственически права (на посочените по-горе лица), които се намират в Съединените американски щати или са във владението или под контрола на граждани на САЩ и постоянно пребиваващи в САЩ. Такава собственост, право на собственост и други собственически права задължително трябва да се докладват на Службата за контрол на чуждестранни активи (OFAC). Освен това се блокират всички дружества, притежавани пряко или непряко (с дялово участие от или над 50 процента) от едно или няколко от санкционираните лица.

Ако не е налице общo или нарочно разрешение, издадено от OFAC, или освобождаване от задължението по друг начин, предписанията на OFAC по принцип забраняват всички транзакции от граждани на САЩ или постоянно пребиваващи в САЩ или транзакции на територията на САЩ (или извършвани транзитно през САЩ), отнасящи се до каквато и да е собственост или право на собственост и други собственически права на публично обявените или по друг начин санкционирани лица. Забраните включват каквато и да е форма на принос или предоставяне на средства, стоки или услуги от, на или в полза на санкционирано лице или получаването на каквато и да е форма на принос или предоставяне на средства, стоки или услуги от такова лице.

ГЛОБАЛЕН ЗАКОН „МАГНИТСКИ”

Въз основа на Глобалния закон „Магнитски“ за отчетност при нарушаване на човешките права, на 20 декември 2017 г. е издаден Указ 13818. С него се потвърждава, че нарушенията на правата на човека и корупцията с източник (изцяло или в значителна степен) извън Съединените щати са достигнали такъв мащаб и тежест, че застрашават стабилността на международните политически и икономически системи. Нарушаването на човешките права и корупцията подкопават ценностите, които формират най-важните устои на стабилните, сигурни и функциониращи общества. Нарушаването на човешките права и корупцията също така оказват опустошително въздействие върху хората, обезсилват демократичните институции, потъпкват върховенството на закона, удължават съпроводените с насилие конфликти, улесняват дейностите на опасни лица и отслабват икономическите пазари. Съединените американски щати се стремят да предприемат действия с осезаеми и значителни последствия за извършителите на тежки нарушения на правата на човека и за замесените в корупция лица, както и да защитават финансовата система на САЩ срещу злоупотреба от същите тези лица.

От U.S. Embassy Sofiа | 2 юни 2021 |

На същата дата – 2 юни 2021 г. Нед Прайс, Говорителят на Държавния Департамент на САЩ огласи имената на петима български длъжностни лица във връзка с участие в сериозна корупция.

https://www.state.gov/public-designation-of-five-bulgarian-public-officials-due-to-involvement-in-significant-corruption/

Днес ние публично оповестяваме имената на бившите български длъжностни лица Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов и Делян Славчев Пеевски, както и на настоящото българско длъжностно лице Илко Димитров Желязков във връзка с участието им в сериозна корупция.

В официалното си качество съответно на заместник-министър на икономиката, председател на Държавната агенция за българите в чужбина и главен секретар на Държавната агенция за българите в чужбина Манолев, Харалампиев и Томов са участвали в корупционни дейности, които са подкопавали върховенството на закона и доверието на българското общество в техните демократични държавни институции и обществени процеси, включително използвайки политическото си влияние и длъжностни правомощия за лична изгода. В качеството си на народен представител Пеевски е използвал Желязков, служител в Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, като посредник и съучастник в търговията с влияние и даването на подкуп с цел защита от обществен контрол и за оказване на влияние върху ключови институции и сектори в българското общество.

Министерството на финансите на САЩ също така санкционира Пеевски, Желязков и българския олигарх Васил Божков, заедно с 64 организации, притежавани или контролирани от Божков и Пеевски, за тяхната роля в публична корупция, съгласно Указ 13818, който надгражда и допълва Глобалния закон „Магнитски“ за отчетност при нарушаване на човешките права.

Това огласяване се прави по силата на Член 7031(c) от Закона за Държавния департамент, чуждестранните дейности и свързаните с тях програмни бюджетни средства за 2021 г. Освен Манолев, Харалампиев, Томов, Желязков и Пеевски публично са оповестени и имената на съпругата на Манолев – Надя Манолева и неговите деца Алекса, Йоанна и Димитър; съпругата и сина на Харалампиев – Веселка Харалампиева и Павел Харалампиев, непълнолетните син и дъщеря на Пеевски и дъщерите на Желязков – Ваня Илкова Желязкова и Роза Илкова Желязкова. Това огласяване прави недопустимо влизането в Съединените щати на Манолев, Харалампиев, Томов, Желязков и Пеевски, както и на най-близките членове на техните семейства.

(подчертано от Никола Алтънков, автор на компилацията)

Днешният акт препотвърждава нашия ангажимент в подкрепа на върховенството на закона и укрепването на демократичните институции в България. Съединените щати подкрепят всички българи, които работят за напредъка на реформите, а Държавният департамент ще използва своите правомощия за насърчаване търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лица в региона и в глобален мащаб.

Обявени български физически лица по закона „Магнитски“ на 02 Юни 2021 г. (бел. Публикувано на сайта на Министерство на финансите на САЩ – „Global Magnitsky Designations“; „The following individuals have been added to OFAC’s SDN List: … No по ред

ИМЕНА
1 ВАСИЛ КРУМОВ БОЖКОВ
2 ДЕЛЯН СЛАВЧЕВ ПЕЕВСКИ
3 ИЛКО ДИМИТРОВ ЖЕЛЯЗКОВ
No по ред
ИМЕ НА ЮРИДИЧЕСКОТО ЛИЦЕ – ДЪРЖАВА – ЕИК
1 АДЛЕР БГ АД България 200874603
2 АНТИЧНО НАСЛЕДСТВО АД България 201673717
3 БМ СИСТЕМС ЕАД България 131382912
4 БУЛ ПАРТНЕРС ТРАВЕЛ ООД България 1212110
5 ГРАЖДАНСКА ПЛАТФОРМА БЪЛГАРСКО ЛЯТО България 177481686
6 БУЛИТ ТРЕЙД ООД България 121457476
7 КАРИТЕКС ЛЪКИ АД България 121633825
8 ПРОФЕСИОНАЛЕН БАСКЕТБОЛЕН КЛУБ-ЦСКА-48 АД България 131083632
9 ДЕКАРТ ООД България 131122494
10 ДИДЖИТЪЛ СЪРВИСИЗ ЕАД България 131131080
11 ДОМИНО ГЕЙМС ООД България 202884681
12 ЕДЕ 2 ЕООД България1 30855508
13 ЕФБЕТ ПАРТНЕРС ООД България 204839749
14 ЕВРОБЕТ ООД България 121179290
15 ЕВРОБЕТ ПАРТНЪРС ООД България 203950885
16 ЕВРОБЕТ ТРЕЙДИНГ ЕООД България 202647305
17 ЕВРОФУТБОЛ ООД България 831036657
18 ЕВРОГРУП ИНЖЕНЕРИНГ ЕАД България 201043177
19 ЕВРОСЪДРУЖИЕ ООД България 130855554
20 ЕВРОБЕТ – РУМЪНИЯ ЕООД България 201220179
21 ГАЛЕНИТ ИНВЕСТ АД България 130329006
22 ГЕЙМС ЪНЛИМИТЕД ООД България 202621673
23 ИНТ ИНВЕСТ ЕООД България 205535941
24 ИНТ ЕООД България 204589523
25 ИНТЕРНЮЗ 98 ООД България 121584837
26 ИНТРЪСТ ЕАД България 204589733
27 ИНТТРАФИК ЕООД България 205244843
28 Кристиано ГР 53 АД България 204642716
29 Лотария БГ ООД България 203018962
30 ЛОТЕРИ ДИСТРИБЮШЪНС ООД България 131251717
31 МЕЛИОРА АКАДЕМИКА ЕООД България 202052161

ЛИЦА, ПОДЛЕЖАЩИ НА РЕСТРИКТИВНИ МЕРКИ ПО OFAC

Page 1 of 3
No по ред ИМЕ НА ЮРИДИЧЕСКОТО ЛИЦЕ ДЪРЖАВА ЕИК
32 МЛ БИЛД ЕАД България 200108841
33 МОСТСТРОЙ ИЗТОК АД България 200112909
34 Национална Лотария АД България 204061981
35 НЕШЪНЪЛ ЛОТЕРИ ООД България 131251674
36 НОВЕ ДИВЕЛОПМЕНТ ЕООД България 201275656
37 НОВЕ ИНТЕРНАЛ ЕООД България 175382860
38 НОВЕ ПАРТНЕРС ООД България 175392527
39 НОВЕ-АД-ХОЛДИНГ АД България121024920
40 НУМЕРИКЪЛ ГЕЙМС ООД България 131252477
41 Олд Геймс ЕООД България 201084124
42 ПАРКСТРОЙ-СОФИЯ ООД България 130939917
43 ПРИМ БГ ЕАД България 201045769
44 ПРОПЪРТИ-ВБ ООД България 120598193
45 ИЗДАТЕЛСКА КЪЩА СПОРТ ООД България 831134806
46 РИЪЛ ИСТЕЙТС ИНТ ЕООД България 204930572
47 РЕКС ЛОТО АД България 175010714
48 СИГУРО ЕООД България 131567042
49 СИЗИФ-В ООД България 121136410
50 ФОНДАЦИЯ „ТРАКИЯ“ България 131258494
51 ТРАКИЯ-ПАПИР 96 ООД България 121220666
52 ТРАНС НОВЕ ООД България 175433597
53 ВА БО КЪМПАНИ ЕООД България 202066022
54 ВАБО 2008 ЕООД България 200481087
55 Вабо 2012 ЕООД България 201884835
56 ВАБО 2017 ООД България 204811027
57 ВАБО ИНТЕРНАЛ АД България 204682034
58 Вабо Мениджмънт ЕООД България 201884908
59 ВАБО СИСТЕМС ЕООДБългария 200431052
60 ВАБО-2005 ЕООД България 131502906
61 ВАТО 2002 ЕООД България 130839906
62 Ви Би Мениджмънт ЕООД България 202080417
63 ВЕРТЕКС ИМОТИ ЕООД България 175387373
64 ВИХРОГОНИКА АД България 203892599
Page 2 of 3

Списък на свързаните юридически лица съгласно Решение на МС No441/04.06.2021г., т.1, буква „а“:“Всички физически лица и юридически лица, притежавани, контролирани или управлявани през последните пет години от лицата, включени в списъка на OFAC.

No по ред ИМЕ НА ЮРИДИЧЕСКОТО ЛИЦЕ ДЪРЖАВА ЕИК СВЪРЗАНО ЛИЦЕ ОТ СПИСЪКА НА OFAC
1 АПРИОРИ МЕНИДЖМЪНТ ЕООД България 200970719 Васил Божков
2 БАЛКАНСКА МЕДИЙНА КОМПАНИЯ ЕАД, заличен търговец на 19.12.2017г. България 175361211 Делян Пеевски
3 БИО УОТЪР ЕООД, заличен търговец на 08.02.2018 г. България 203628126 Делян Пеевски
4 БИО УОТЪР ИНВЕСТМЪНТ ЕООД, заличен търговец на 12.02.2018 г. България 203628172 Делян Пеевски
5 ВААЛ ЕООД България 831545234 Васил Божков
6 ВЕРТЕКС-Б ЕООД, заличен търговец на 30.07.2019 г. България 175306058 Васил Божков
7 ВИ.БИ.СИ 1 ООД, заличен търговец на 16.10.2018 г. България 121816075 Васил Божков
8 ВСС 2009 ЕООД България 200855784 Васил Божков
9 ДЕТЕРМИНАНТ ЕООД, заличен търговец на 31.07.2019 г. България 175251366 Васил Божков
10 ДЖИ ТИ БИ 1 ООД – в ликвидация България 121227290 Васил Божков
11 ЕВРОЗАЛОГ АД България 130630810 Васил Божков
12 ЕЛ.ДЖИ.ЕН АД България 175370018 Васил Божков
13 И-КАРД ООД България 130259796 Васил Божков
14 МЕГА ЛОТО АД, заличен търговец на 29.12.2020 г. България 203754776 Васил Божков
15 НГ ПРОПЪРТИ ЕАД България 204519674 Васил Божков
16 НСН ИНВЕСТМЪНТ ЕООД, заличен търговец на 01.01.2019 г .България 203628966 Делян Пеевски
17 Ню Геймс АД – в несъстоятелност България 203648851 Васил Божков
18 ПРОЕКТ – 2007 ЕООД България 175212881 Васил Божков
19 Al entisar general enterprises Co.ОАЕ Делян Пеевски
20 BALKAN ROADS Албания Васил Божков
21 Cygnus HOLDING S.A.Люксембург Васил Божков
22 HOUBLON OVERSEAS LIMITED Британски Вирджински острови Васил Божков
23 Intrust limited ОАЕ Делян Пеевски
24 Liconex Ltd.Кипър Васил Божков
25 Mercury holding ltd ОАЕ Делян Пеевски
26 NGM SPC Limited ОАЕ Васил Божков
27 Pure blue event management LLCUSA Делян Пеевски
28 SCI BO Франция Васил Божков
29 SCI BOTWO Франция Васил Божков
30 Бел сайт корпорейшън Н.В.Нидерландски Антили Васил Божков
31 ИНТРАЛОТ АД Гърция Васил Божков
32 Тетра интернешънъл С.А.Люксембург Васил Божков
33 УДБРУК КАПИТАЛ ЛИМИТЕД Британски Вирджински острови Васил Божков
34 Фърст инвестмънт интернешънъл С.А.Люксембург Васил Божков
Page 3 of 3

КОМЕНТАРИ:

Законът Магнитски има аналози и в други страни. През 2016 година Естония прие закон за санкциониране на корупцията подобен на „Магнитски“ , а в следващата 2017 г. Великобритания, Канада и Литва  са приели аналогични закони в своето законодателство, както и Латвия в 2018 г,

Според съобщения в пресата до края на март 2024 г. се очаква САЩ да публикуват нов списък с българи по глобалния закон „Магнитски“. По този повод от интерес е интервюто на Маршал Харис – бивш служител в американското посолство в София, и управляващ съдружник в лобистка компания „Александрия груп интернешънъл“, която от 2020 г. представлява в САЩ интересите на Атанас, Пламен и Христина Бобокови, както и на Миню и Рени Стайкови. Интервюто е от 27 юли 2021 г. със сайта ДНЕВНИК

Бобокови предлагат качествени продукти, произвеждат смазочни масла, акумулатори… „Монбат“ е третият по големина производител на литиеви акумулатори в Европа и може да се разраства. В САЩ продават акумулатори на НАСА за космически всъдеходи. В България те са преследвани, даже и съдебно, изнудвани и тормозени.

Според Харис, никой от споменатите в списъка Магнитски не работи формално с лобистки фирми в САЩ. Изключението е Деян Пеевски, който е наел лобисти във Вашингтон – кантората „Барбър, Грифит и Роджърс“ (BGR Group), много голяма и влиятелна фирма. Хейли Барбър е бивш (2004-2012 г.) губернатор на щата Мисисипи, голяма фигура в ръководството на Републиканската партия и притежава национално влияние.  Хонорарите са космически, а и те приемат пари от всякакви клиенти. Явно е че  Пеевски плаща добре според стандартите на Вашингтон..

Според професор Гергана Йорданова, водещ експерт по финансово разузнаване и пране на пари и преподавател в престижния университет „Джордж Мейсън“, Феърфакс, Виржиния, става ясно, че веднъж включени в списъка, санкционираните не могат да бъдат извадени, освен ако не представят категорични доказателства за своята невинност, но шансовете за това клонят към нула.

„Откакто съществува глобалният закон, досега е имало само един случай на лице, попаднало в него, след оспорване е било извадено за 3 седмици, но след това е върнато отново“, припомня проф. Йорданова пред БНТ на 9 март 2024 г. като доказателство, че американските разследващи органи работят много сериозно, преди да публикуват списъка. По думите ѝ става въпрос за репутационен риск, тъй като за да бъде санкциониран даден човек, за целта са събрани солидни доказателства.

„Когато едно лице бъде поставено под санкции, това означава, че за него са събрани наистина силни доказателства, които го уличават в престъпленията, за които е санкциониран. Вероятността държавните администрации да са сгрешили, клони към нулата“, обяснява проф. Йорданова.

Материалите събрани и компилирани от автора, Никола Алтънков са публично достъпни. Първичните извори са Министерството на финансите  и Държавния департамент на САЩ, достъпни на сайта на посолството на САЩ в София, България, на английски език и частично и в български превод. Според американските закони всички писмени ходатайства на американски (регистрирани) лобисти до американски институции в полза на техни клиенти стават публично достояние. Други сведения, интервюта и съобщения са с указани извори в текста. Цитати са споменати в италикс.

Приложението съдържа 118 вписвания на физически лица и фирми санкционирани по закона Магнитски. Всички вписвания са споменавани по различни поводи в изложението.

Събрано и компилирано от Никола Алтънков, 16 март 2024 г.
Предишна статияВАЛЕНТИНА  РАДИНСКА:  ПОЕЗИЯТА – ВЪРХОВНОТО  БОЖЕСТВО
Следваща статия„Господ няма да ми се сърди“, разказ на малката ни домашна църквица