РУМЕН ЛЕОНИДОВ: НЯМА РАЙ ИЗВЪН ИЗКУСТВОТО (СНИМКИ)
 10 Март 2016  0 коментара  Илия Димитров;

След кратко затишие литературните метеоролози в Пловдив отново обявиха Код червено за опасни поетични валежи, прозаични снегонавявания и смислови градушки. Не се препоръчва стоене на открито, затова най-добре се приютете в новия дом на формата „Код червено: литература” – галерия U PARK.

Уютната галерия, разположена в центъра на Пловдив, е свързана и с леки промени в концепцията в литературния формат. Осветената сцена, на която един писател сяда и говори един час, после подписва няколко книги и си тръгва, вече е минало. Ограниченото пространство на U PARK дава своето предимство като скъсява дистанцията между читатели и автори, сваля авторите от висотата на сцената и ги приравнява до публиката. Така, дори без да се цели, се създава онази изгубена близост и непринуденост между твореца и читателя, преборва се егото на българския писател, помага в измъкването на ценния опит, който творците кътат в себе си.

И понеже U PARK  е галерия, какво би било по-подходящо от пилотно издание на „Код червено”, освен разговор с Румен Леонидов и новата му книга „Деветият кръг на рая”, която е сборник с есета за художници.

Румен Леонидов е български поет и преводач, журналист, издател и общественик. Работил е като редактор в много литературни издания. Автор е на девет стихосбирки и два сборника с есета. Носител е на множество национални литературни награди. Собственик е на сайта факел.бг, с който печели националната награда „Христо Г. Данов“ в категория „Електронно издаване и нови технологии“

„Деветият кръг на рая” събира на едно място както живи, така и вече отишли си от този свят художници. В сборника с есета двете изкуства – литературата и изобразителното изкуство се срещат, за да си помогнат в обезсмъртяването си. Започва с Хуан Миро и завършва с Кольо Карамфилов, завинаги свързан с тази галерия и завинаги оставил част от себе си тук. А общото между двамата художници е тяхната гениалност.

„Тази галерия е особено важна за мен, защото е свързана с последната ми пловдивска любов – Кольо Карамфилов.

Обичам много художниците в този град. Част от тях са тук – в тази книга. Винаги е имало някакъв конкретен повод за включването им. Някои заради тяхната смърт, други заради тяхното безсмъртие. Тази книга я написах като човек, който пише стихове, а не като човек, който претендира да познава картините. Това са хора с много висок дух, които са променили и моя живот. „Превърнали са моето житие в битие“, сподели Румен Леонидов пред пловдивчани, които за по-малко от час изкупиха всички налични бройки от книгата.

Колкото до деветия кръг на рая и къде се намира той – той е старателно скрит във всеки от нас. Всички го носим, но някои го постигаме твърде късно, други прекалено рано, а трети – никога. Но начинът за постигането му винаги е един и същ – изкуството. Според Румен Леонидов няма рай извън изкуството. Изкуството е онази единствена сила, която е способна да те изтръгне от същността ти, да те изпрати в други космически състояния, да те въздигне толкова високо, че да те направи плашещо малък.

В този девети кръг са и всички художници от книгата на Румен Леонидов, потърсили рая в себе си, докоснали се до гениалното, погледнали за кратко вечността.

Предишна статияНе го пускат в одаята, той рипа на миндера
Следваща статияОткъс от „И станах река“