Христо Слави Рачев през цялия си професионален живот БНТ е гледал на света около себе си през обектива на телевизионната камера. Но през последните години неговият „обектив“ е призванието му на публицист, романист, на писател. На словар.
Днес той е сред малцината съвременни автори с обострена социална позиция, с избистрен политически поглед, с житейски мироглед, който не се мени, нито се поддава на меркантилност. Но още по-удивително, че този дългогодишен камермен пише с лекотата на „летящ човек“,  притежава блестяща ерудиция, текстовете му са сякаш извезани, а не съчинени, те са изумителни с изящната си стилистика.
Това се отнася не само за досегашните му книги, но и за този „Кръстопът“, който отново е тревожно предупреждение за всичко, което става в мисленето и душите на днешните ни сънародници. За всичко, което е гибелно, ако българите, изправени пред кръста на поредния си кръстопът, не изберат правилната посока, а поемат по погрешния път.
От нас всички зависи дали в края на този  път ще се озовен пак в обятията на Дявола. Или ще останем в лоното на Бога.

Христо Слави Рачев (Киса), дългогодишен оператор в БНТ , автор на множество документални филми. Животът му се преобръща, след донос, който го праща в килиите на Държавна сигурност, след който той остава без работа и получава десетгодишна забрана да напуска страната. Той е член на СБЖ. След време успява да обиколи над осемдесет държави. В сегашно време, Христо Слави Рачев (Киса) живее далеч от суетата и шума сред природата на Странджа планина.

Държите в ръцете си четвъртата книга на Христо Слави Рачев. Писател и блогър с внимателно подбрани две хиляди приятели с висок литературен вкус. Четат го българи в Канада, Америка, Австралия. Последният му роман „Сара и другите“ е сред номинираните за най-добър роман на 2020 година.

Анализите му в „Стършели над българския кошер“ са с изненадваща дълбочина и откровеност. Прецизна феноменология на българския митинг и протест. Жив, артистичен език, богат на метафори и описателни техники, изненадващи алюзии, очевидно повлияни от работата му с изображения и визуално интерпретиране на световния и българския пейзаж. Тук прогнозите будят доверие, защото са изказани от личност, далеч от интригите и взаимнообързаностите на политическата класа. Книга, която буди, предупреждава и санкционира, тя е продължение на книгата му „Камерни страдания“ и тук страданията продължават, но лъчите на промяната все по-ярко осветяват българската действителност. Особен жанр, който се чете леко, но усещате, че водите под вас са дълбоки. Стършелите кръжат над нас и не спират да унищожават пчелите. Ако не сте стъпвали в България, може да разберете всичко за страстите български, откъде идват проблемите и най-важното – има ли спасителен път за България.“
Румен Леонидов

 

Предишна статияЗдравка Евтимова представя… „Слънчево момиче, родено през август“
Следваща статияХристо Слави Рачев: Преустановете гласуването, посочете същите резултати