Не изпадайте в паника! Не е открит нов вирус, „КАРАНТИНА 13“ е името на онлайн изложба. Създадена е от „Карантина Артист Колектив“  и програмиста Феликс Молитор /Германия/

В архивите на Дубровник е запазен един документ от 1377г. Всеки кораб, пристигащ от плаване по света е трябвало да прекара определено време на изолирано място извън пристанището – да не би някой от екипажа да е болен от чума. Думата „карантина“ произхожда от венецианския диалект на италиански – quaranta giorni (четиридесет дни) – толкова е бил срокът на изолация.

Какво се случва с хората, поставени под карантина? Ами ако те са художници? Могат ли да живеят заедно? Ще творят ли и какви ще са работите им?

Тези въпроси са си задали група художници още през 2012г., много преди днешната „пандемия“.

В основната група „Карантина“ са: Елена Калудова (България), Леонид Карламов (Русия), Детлеф Шлагхек (Германия) и Марк Поспих (Германия). Те канят други художници и нетрадиционни творци от различни държави за съвместни изложби.

Досега проектът е протичал в две части:

– Карантинна фаза: Поканените артисти живеят, работят и творят заедно. Често „Карантина“ се случва на места, в които никога досега не е имало изкуство.

– Публична фаза: Изложба, на която се представя кой какво е направил. Съвсем умишлено, няма обща позиция, за това, „как изкуството трябва да бъде“. Изкуството се развива в диалог и според позициите на участниците, без да има задължителна и обща концепция.

От 2012г досега „под карантина“ са били над 130 автори от десетки страни. Художниците са живели в изложбени пространства /Германия/, на границата между Европа и Азия /Екатеринбург, Русия/, а през 2015г в бивше трудово-възпитателно училище/ТВУ/ край Габрово.

Дванадесет пъти проектът „Карантина“ е събирал хора от различни държави и култури, с различни изразни средства и творчески концепции.

Това, което се случва в света през 2020г, заради пандемията от вирус е истинско предизвикателство за организаторите. За Карантина Артист Колектив тринадесетото издание не е фатално число за техния проект. Платформата на „Карантина 13“ е изградена от професионалният програмист Феликс Молитор /Германия/ като онлайн изложба. Всеки участващ художник ще получи определена зона, за да изгради своя собствена галерия / музей / инсталация / и да качи обекти, звуци и 3D изображения. Авторите получават възможност да споделят идеи, да общуват с колегите си и със зрителите по всяко време, докато изграждат своите изложбени пространства.

Участници:

Карантина Артист Колектив:

Елена Калудова (България), Детлеф Шлагек (Германия) , Леонид Харламов (Русия), Марк Поспих (Германия)

Гост художници:

България: Албена Баева, групата Answer 51, Леда Ванева, Момчил Алексиев, Радоил Серафимов, Рене Бекман, Яна Крачунова и студентите на Андрей Даниел и гл. ас. д-р Константин Костов от Националната Художествена Академия в София и Бургас.

Германия: Джени Рейсман, Михаел Щайнхаузер, Мари Полер, Кристиан Рихтер, Тедеос Хюпи, Мануел Цинт, Матьо Бесей, Студио оф Фактори

Русия: Алберт Хаймидович, Анастасия Алексеевна , Анна и Витали Черепанови , Владимир Селезньов, ZIP Group, Zlije Group

Южна Корея: Джимок Чой, Сеулки Ки

Финландия: Жарко Рeсенен

Полша: Виктор Д.

Проектът е в развитие.

За да разберете, как можете да бъдете наблюдатели на целият процес на създаване и откриване на онлайн изложбата, можете да посетите линк:

https://www.youtube.com/watch?v=sTRi3cZEwF4

Не е необходимо да инсталирате, не е нужна регистрация или предоставяне на лични данни! Не е необходимо да давате парола! Изберете потребителско име и се чувствайте добре дошли. Можете да посетите изложбата по всяко време, за да проследите развитието ѝ! Април и май 2020г е периодът, в който се изгражда общият виртуален свят на „Карантина 13“.

На 4 юни е откриването на изложбата, която ще бъде показана до 30 юни 2020г.

Контакт: Елена Калудова

https://www.facebook.com/quarantaene

elenakaludova@yahoo.com

004917636482159

Предишна статияСъшито с червени конци
Следваща статия„Сърдечен арест“, за последната книга на София Несторова