Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Красотата убива

16.02.2018Унищожение.
Това изплува като изречено от вътрешния ми глас, докато слушах гениалното гравитиране на Евгени Божанов - тази вечер в преливащата от възторг зала "България" - където той с лекота дописваше във въздуха нотните знаци на Бетовен... 
Унищожение на грозотата. Унищожение на гнусотата. Удивително безпощадно унищожение на посредствеността във всичките й форми и съдържания... 
Красотата убива. Но не умъртвява.
Централна София тази вечер беше залята не от мръсната, но вечно невинна кръв на грознодушните, а от първородната светлина на отвъднебесната реалност. Гробището на падналите ангели беше осквернено от придошлата светлина. Върху която крачеше покачен върху невидими кокили и мистериозният симфонизъм на Берлиоз. 
Беше реално съновидение. И извънредният румънски диригент стърчеше и докосваше наднебесните същества. И българската публиката бе единна, някак задружна, не по български, направо ошашавена от онова, което чуваше и виждаше. Аплодираше като бясна и мигом млъкваше, щом гениалният сядаше пред рояла, за да започне отново да преде непреводими фигури с ангелските си пръсти и да спира времето, докато ние не оставахме без дъх. Единният Бог бе сляэъл между нас и блаженстваше..

А само час преди това в Двореца се настани изневиделица, появил се сякаш от подсъзнанието на небието, живият живописец Константин - Кочо Гърнев. Споминал се е през 1966 г. като автентичен българин в Мюнхен. Но още преди Втората световна касапница е оценен като бляскав талант от баварската общност. Толкова високо ценен, че Хитлер и Гьобелс са били респектирани от този неариец, цветен балкански субект от Македония.  
От тази вечер, половин век след кончината му, бе турен край на забраната у нас да стъпи дори косъм от четката му. От тази вечер НХГ е окупирана за цял месец от вълшебните работи на този наш сънародник нашественик.
От днес Галерията има и втора собствена, първокачествена картина, дарена от колекционера Павлин Тодоров. Така се казва човекът, който смело прекоси забраната и забравата и върна на изкуството ни това забутано в националната ни памет име, което ще отекне като откритието на романа "Калуна-каля" от Георги Божинов. 
С тази уговорка, че Германия знае, помни и не се срамува от небивалия ни талант, докато върховният роден роман едва ли ще завладее разнокултурната общност на днешен Мюнхен. 

Което не е особено важно. 
По-важно е, че красотата убива околната ни грозота, унищожава я макар и само за час или два. 
Инак България никога няма да се превърне в една Голяма, Огромна Зала "България",
както и Централна София никога няма да бъде наистина непровинциална столица на националната ни душа...
Защото духовната ни грозота у нас продължава да убива всичко различно, а красотата още не може да свикне с това, че може да унищожава...
Тъй като красивото никога не умъртвява, дори смъртта.
 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар

Ако искате коментара ви да не е анонимен, регистрирайте се тук.


captcha image (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код: