Огнян Стамболиев

Роденият през 1954 година в Добрич Георги Атанасов наскоро гостува в Русе,  град,
с който е родствено и духовно свързан. Ученик на известния график и педагог проф. Никола Танев от Великотърновския университет, Георги е член на СБХ, един от създателите на  „Ате­лие 13” в Добрич. Бил е и директор на галерията в родния си град.  За повече от тридесет години творческо присъствие Атанасов е подредил над двадесет са­мо­с­то­я­тел­ни из­ло­ж­би, има и значителен брой уча­с­тия в ко­ле­к­ти­в­ни и общобългарски форуми. Организатор е на международни и национални пленери.  Ще отбележа, че освен с графика, творецът е изкушен и от акварела и декоративната живопис.

Третата му самостоятелна изложба в Русе мина под надслов „Врати в пространството”
и доказаза пореден път, че Георги Атанасов между големите ни, макар и не най-популярни, но истински  майстори на рисунката у нас. В  тези 39 нови рисунки са представени разнообразни сюжети, изградени с фини, гъвкави линии, със забележителeн усет за форма и композиция.
Изложбата му има определено привлекателен митологичен привкус. Георги Атанасов
е без съмнение езичник.  Богове и богини, фавни, митични животни, сатири, ангели, феи,  русалки, преплетени голи женски и мъжки и детски тела, риби, птици дракони, кентаври – същества реални и фантастичн реални и фантастични, риби –  всичко това нарисувано изящно, рафинирано в  сложни, неочаквани, направо, причудливи композиции.  Това е „Синтез между Възвишеното и Земното“, както би се изразил великият Мирча Елиаде.
И въпреки приказните и митичните сюжети, при по-внимателен поглед ще открием в тях и теми от днешния ден – търсене на приказността, бягство от самотата, отражения на отчуждението…  И още нещо: интересното е,  че тези видения, тези фантастични композиции са решени върху ажурен, дантелен фон, изпълнен  също така сложно, филигранно, при това ефирно, сякаш от ръката на  майстор-бижутер. Този художник   несъмнено има слабост към чистата декорация, към изящната прецизност на контура.  Работите му сякаш дело на майстор-гравьор от епохата на Албрехт Дюрер.

Георги Атанасов крие, че повечето от творбите му са рисувани с определен, предварителен план и идея. Извор на вдъхновението му е голямата литература – световната и родната, изящната словесност, но преди всичко митологията и античната история, както и Библията. Именно оттук тръгва и неговата мисловна, дълбоко философски осмислена, при това динамична фантазия, плод на която са тези малки, неповторими шедьоври на рисунката.

Предишна статияИдеологическият вирус в Скопие и духът на Гоце Делчев…
Следваща статияНевидимият живот в хотел Козидор, втора част