Новото специално издание на алманах „Любослов“, годишник на Лигата на българските писатели в САЩ и по света, е амбициозен опит да се видят творческите усилия на български авторки, живеещи в различни кътчета на планетата. За първи път в това издание си дават среща поетеси от България, от една страна, и САЩ, Австралия, Германия, Англия, Франция, Испания, Гърция, Швеция, Кипър и Венецуела, от друга, които, макар и далеч от родината, творят на български език.

Ето какво обобщава в предговора Людмила Калоянова, съставител и редактор на изданието:

“ Целта на това безпрецедентно по рода си издание е да изгради инклузивно литературно пространство, включващо имената на съвременни авторки от американската, европейската и австралийската творческа диаспора. Едни от най-обичаните и популярни поетеси в България могат да бъдат прочетени и „усетени“ редом до тези, които творят в Родината на словото, променяйки духовните измерения на нацията.”

Изданието се публикува изцяло с дарителски средства и включва 46 български авторки от цял свят. Корицата на алманаха е дело на варненския художник Христо Христов. Илюстрациите включват творби на американската художничка от български произход Кина Бъговска.

Тематично творбите, освен обединяващата ги женска чувственост, се докосват до универсалните проблеми на междуличностните отношения, отчуждението, родината, семействота, емиграцията, а в поетичните образи преобладават болката, тъгата или майчинската всеотдайност.

 

 

Предишна статияПОЕТ НА СЛОВЕСНАТА ЛАСКА, проф. Цочо Бояджиев за Георги Славчев
Следваща статияЦЕНТРАЛНО БЮРО ЗА ОПЛАКВАНИЯ, Никола Г. Алтънков