12.12.201214 мнения

Бисер Тошев е роден през 1973 г. в гр. Лом. Завършил е политически науки. Бил е журналист в редица печатни и електронни издания. Работи като изследовател в маркетингова агенция. Пред печат е първият му сборник с разкази и есета.

СТАРИЯТ ДЪБ

Борис Самуилов се роди в началото на миналия век някъде в Западните български покрайнини, които все още си бяха в пределите на България преди Ньойския договор да ги отсъди на сърбите през хиляда деветстотин и деветнадесета година при прекрояването на Балканите след Първата световна война. Тогава Борис Самуилов бе едва шестгодишен и му дремеше на патката за световната политика и нейните международни граници.

Никога нямаше да забрави онзи горчив ден през есента на хиляда деветстотин и двадесета, когато видя за първи път ротата сръбски войници, които минаха през селото му Груинци и до сами махалата му започнаха да забиват в редица остри колове в земята и да ги свързват с бодлива тел. Никога повече нямаше да забрави тези остри колове, които прободоха сърцата на всички, помрачиха детството му и извикаха общата мъка и сълзи в очите на всичките хора които познаваше. Силно плака и той. Не знаеше защо. Но плака неутешимо и с дни наравно с мъжете. Чувстваше, че част от него вече я няма. Не искаше да живее в друга държава. Искаше си в неговата, в България. И не доумяваше защо татко му и другите мъже в селото не грабват пушките и брадвите и не прогонят тези мъже с коловете. Знаеше, че баща му е най-силният мъж на света, и беше убеден, че ще ги изпъди, за да може пак да тича до колибата си, която направи с другите дечица и която остана оттатък коловете. Когато помоли татко му да им каже да се махат той го стисна силно и за първи път плака пред него. А знаеше, че татко му никога не плаче. Защото бе най-силният мъж на света. Тогава за първи път усети чувството на отчаяние, безпомощност и страх.

Така се почувства и когато войниците с коловете изнасилиха сестричката му, която умря в ужаса си. После татко му взе в една кърпа пръст от гроба й, качи пушката на рамо и отиде някъде, откъдето не се върна никога. Малкият Борис не разбираше защо тези хора с коловете, които преди това чувстваше толкова близки, а татко му ги наричаше „бракя”, сега са толкова озверели. Не разбираше и защо толкова се бавеше помощта от България. Знаеше от майка си, че „нашите”, за които тайно бе ушила и знаме, всеки момент ще дойдат и ще счупят всички колове. А той ще вземе от тях една сабя и ще отиде да освободи баща си. Чакаше ги с най-детското нетърпение на света и се молеше заедно с майка си пред иконата по-бързо да дойдат. Нощем дълго не заспиваше, надавайки ухо да ги чуе. Денем бдеше в клоните на един стар дъб, откъдето се виждаше България, с надеждата пръв да ги зърне и геройски да занесе новината в селището.

Този стар дъб бе оброкът на селото. Истинските му години никой не знаеше. При него се събираха от векове за празници, коляха агнета, даваха курбани. Един ден под дъба с брадва в ръце и с озверял поглед се появи чичо му Милан. Беше дърводелец. Искаше да го отсече за материал и от него да направи каци, бурета и наплати за каруци. Жена му Лозана изпищя и занарежда като на умрело:

– Милане беe, луд ли си-и-и. Това ни е светинята. Помисли колко орачи и жетвари са намирали сянка под клоните му, колко курбани са правени, колко колачи са раздавани. Грехота е да го сечеш. Господ ще ни накаже…

Виковете й извикаха народа от селото. Мълвата, че Милан е полудял и ще сече дъба се разнесе за секунди. Заприиждаха хора и добитък, настана олелия. Започнаха да го увещават да се откаже, но той не ги чуваше. Примоли му се и старейшината – стогодишният дядо Йово:

– Милане, сине, че ти дадем дървен материал колко сакаш, само оброка не пипай. По-добре ми отсечи главата! Дървото е свещено. Господ ще ни накаже…

– Няма накъде повече да ни наказва, рече Милан и вглъбен в намерението си започна да се съблича. Плю в яките си ръце, взе острата брадва и отмери с поглед дървото от долу до горе. Съзря в клоните му малкия Борис. Детето трепереше от ужас. Стискаше силно един клон и плачеше. Усещаше, че ще остане без корени и почва под себе си, но не искаше да слезе от дървото. Страхуваше се, че няма да види своите, които всеки момент ще дойдат да изпочупят коловете. Когато чичо му Милан го подкани да слезе се разрида и извика:

– Чичо Милане бе, ела се качи при мене да видиш. От тука се вижда всичко оттатък коловете. Ей ми я колибката, ей ни дворовете и овчарниците, ей ги братовчедите, ей ги и гробищата. Цяла България се вижда от тука, чичо Милане, как ще го сечееш. Не ти разрешавам…

Милан гледаше втренчено в детето с отворена уста, набръчкани вежди и изкривено лице. Брадвата се свлече от ръцете му. Една детска сълза го горна по челото. Падна на колене, зари глава в корените на дървото и зарева неудържимо. Зарови с нокти в корените и заблъска челото си ридаейки. Окървавен се изправи на колене. Огледа всички с див празен поглед, пое дъх и приплаквайки изрева придавено и бясно:

– Икониииии, хиляди икони щях да направя бе хорааа, не каци и бурета. Иконииииииииииииииииииии…

После стана, дишайки забързано и тежко. Взе брадвата и обиколи дървото. Замахна и с отмерени удари забели кората му от източната страна. Извади дърводелския си молив и написа на обеленото:

„Завещавам старият дъб на най-малкия му защитник Борко. Заклевам го когато и той остарее като мен, също да го завещае на най-малкия. Да се предава от поколения на поколения българи за вечни времена. От него се вижда България. Милан 1920.” После издълба написаното с бритвата. Стана. Отри кръвясалото си чело с ръкав и се усмихна на всички. Чуха се доволни въздишки и радостни възгласи. Извика малкия защитник при себе си. Подари му молива и бритвата. Надойдоха и другите хора. Всички плакаха над написаното. Малкият Борис бе най-горд и щастлив. Спечели първата си битка. Вече беше голям.

Дядо Йово даде курбан. За първи път го отпразнуваха в клоните на дъба. Откъдето продължаваше да се вижда цяла България. На най-високия клон гордо бе кацнал Борис Самуилов.

КОМЕНТАРИ

Анонимен  29.11.2015 21:34 | #14

Въздействащо‚ затрогващо‚ истинско‚ човешко!

Анонимен  28.11.2015 14:56 | #13

Браво!

Анонимен  27.11.2015 21:42 | #12

„Ако човек веднъж навали глава нема да я дигне ако ще да умира. Такъв хич го и не търсете повече.” – шапка ти сфалям и ръка ти цалувам‚ аферим мумче!

Анонимен  28.04.2015 16:58 | #11

Невероятно!Отдвна не бях чела толкова истиски разкази.Буквите се замъгляват и играят пред очите ми….Писателю‚бъди!!!

Анонимен  03.04.2015 17:07 | #10

Прочетох разказите Под старият дъб ‚ Изчезването на баща ми Стамат ‚ Флорентинец – Бисере ‚първият разказ ме насълзи и като че ме стисна за гърлото‚/ още се връщам към него / ‚вторият хем ме размя‚ хем ме натъжи‚ смях се с цяло гърло ‚ а някъде ми идваше да плача-автобиография лъха от него ‚третият който току що свърших ме зарадва не само защото е така хубаво написан‚ а защото се зарадвах в днешно време да открия един млад човек като теб ‚ ‚който е утвърден писател ‚от тия писатели които докосват сърцето : „Ако човек веднъж навали глава нема да я дигне ако ще да умира. Такъв хич го и не търсете повече.” Четейки тези три неща си мислих ”” може би има още надежда за нашата нещастна страна ‚ ако крачат по нея още млади хора като теб ‚които да не дадат да изчезне таланта от земята на Вазов‚ Ботев‚ Яворов‚ Дебелянов и т.н

Анонимен  09.09.2014 15:39 | #9

Прочетох разказа ”Стария Дъб”‚ въздействащ е‚ зареден с емоции!!!

Анонимен  27.01.2013 20:25 | #8

Харесах. Най-после по-плътните разкази излизат с едни гърди пред документалната проза‚ която самодоволно ни залива.

Анонимен  26.01.2013 15:00 | #7

За мене Бисер Тошев е ново име‚ но дарбата му на разказвач е безспорна! Убеден съм‚ че предстоящата му книга ще очертае едно силно и оригинално присъствие в модерната българска проза – казвам го без капка куртоазия. Пламен Павлов

Анонимен  24.01.2013 14:01 | #6

Впечатлен съм от първия разказ. Така умело ги преразказваше историите от западните покрайнини и Анри Пози в книгата му ”Black Hand Over Europe”‚ изд. 1934.

Анонимен  03.01.2013 20:46 | #5

И на мен много ми харесаха‚ а първият разказ направо ме просълзи!

Анонимен  02.01.2013 23:18 | #4

Поклон за пишещия!Много увлекателно и реалистично.Картините оживяват и се сменят така‚сякаш гледаш филм.

Анонимен  02.01.2013 20:54 | #3

”Голем Пич” си Бисере‚стопли ми северозападната душа с тези произведения.С нетърпение чакам сборника. С голямо уважение твой приятел Росен Георгиев ”багериста”

Анонимен  19.12.2012 12:56 | #2

Силно ме грабна първият разказ. Благодаря! Бях граничарточно на Груенци -заставата ми бе под махала Гелчинци останала в България.Там бе и старата овощна градина на поп Димитър ‚дядото на поета Емануил Поп Димитров и къщата ‚в която намерих архива на поета.Остана на заставата и вероятно е унищожен при закриването на заставата.Познавах бай Гьоре и баба Олга от Гелчинци‚помагал съм им. Бай Гьоре гледаше овце и кравичка на чийто гръб навестяваше брат си в Груинци Сърбия та да не оставя човешки следи по полосата.Също като Лао Двъ Петър Анев petanev@yahoo.com

Анонимен  14.12.2012 06:26 | #1

Прекрасен разказвач! Писателите са бол‚ разказвачите са кът. НаздрАВЕ!

Предишна статияСедем седми, от Стати Димитров, откъс от новия му роман
Следваща статияИзчезването на баща ми Стамат, разказ от Бисер Тошев