Всички знаем името на покровителя на българския народ Св. Иван Рилски, но малцина са чували, че според последните проучвания и по мнението на авторитетни историци, като доц. Веселина Вачкова и проф. Лизбет Любенова любимият светец на българите не е от обикновен произход, а най-вероятно е син на самия цар Симеон Велики, брат е на цар Петър и на необикновения богомилски водач Боян Мага.

Историците подчертават факта, че цар Петър лично отива два пъти  на поклонение при светеца от Рила, което едва ли би се случило ако Иван Рилски не е от самия царски род. Още повече, че цар Петър, макар грешно определян като слаб владетел, е всъщност първият законен български цар, тъй като неговото императорско достойнство е признато от Източната римска империя чрез брак с византийска принцеса. Така кръвта на римските цезари преминава в българската царска династия и България става империя и царство 500 години преди Русия.

Кое е накарало брата  на първия български император да избере отшелничество? Историята не дава категорични отговори, но разбира се в Средновековието това да се обречеш на Бога е било върховно постижение и редица представители на висши аристократични родове са избирали този път. Може би неговата съдба е била предначертана от Симеон Велики, за да получи божествена подкрепа за своята мечта да стане владетел на Константинопол.

Едва ли е случайно, че Св. Иван Рилски избира за своя обител именно пленителната планина Рила , която е свещена още за траките, и броди из нея, вършейки чудеса и носейки изцеление на множество хора.

От: Стандарт –

 

Предишна статияГениалното актьорско превъплъщение на Деян Донков разлюля зала 1 на НДК
Следваща статияПомнете, че всеки Учител носи факел. Учителите ви са тук – те са живите факли…