Хайку кръг Шукан организира:

ПЪРВИ БЪЛГАРСКИ КОНКУРС ЗА СЪВРЕМЕННО (ГЕНДАЙ) ХАЙКУ

В чест на 75-годишнината от рождението на Иван Методиев,
първият съвременен български хайку поет*

Срок за изпращане на хайку: 13 септември – 23 октомври, 2021

За всичко относно конкурса и съвременното (Гендай) хайку следете нашата страница https://www.facebook.com/BulgarianGendaiHaiku/ и нашето събитие:

На 13 септември, 2021 се навършват 75 години от рождението на българския поет с богат обхват на поетични търсения Иван Методиев, който пожела да създаде нов поетичен стил Нава. По това време Гендай хайку, което вече е осъществило културния синтез, към който Иван Методиев безспорно също се е стремял, не е било известно на Запад. Неговата кратка форма на поезия Нава принадлежи към този начин на писане, който следват много големи поети, независимо дали в Япония или на Запад.

Откъде си, премръзнала птицо,
че ме гледаш
с очите на мама?

Иван Методиев*

Условия за участие:

Не следвайте непременно формални правила. За японските хайку поети Гендай означава: киго (сезонна дума или израз) и фиксирана форма (5-7-5) може да присъстват, но не се изискват.

Споделете онзи хайку стих, който се е скрил някъде дълбоко във вас и чака да се вгледате в него.

Изпратете до 3 ваши хайку на български или английски език на имейл: bg.gendai@gmail.com.  Срок за участие: от 13 септември до 23 октомври 2021г.

Темата е свободна. Включете в тялото на мейла вашите хайку, трите си имена, актуален имейл адрес, пощенския си адрес и телефон за връзка.

Конкурсът е явен. Прикачени файлове не се разглеждат.

Резултатите ще бъдат обявени на фейсбук страницата https://www.facebook.com/BulgarianGendaiHaiku/ и по имейл след 13 ноември, 2021

Международно жури в състав:

Ричард Гилбърт – поет и редактор, Кумамото, Япония
Икуйо Йошимура – поет и редактор, Гифу, Япония
Деян Богоевич – поет и редактор, Валево, Сърбия
Димитър Анакиев – поет, България
Венелина Петкова – поет, България

Гости на конкурса са и трима черногорски хайку поети.

Отличените ще получат оригинални калиграфии с японски йероглиф и своето хайку, изписани от Венелина Петкова и ще бъдат публикувани на сайта за хайку поезия на Димитър Анакиев – Камесан http://dimitarpoetry.blogspot.com/, придружени със специален коментар.

Последвайте ни на: https://www.facebook.com/BulgarianGendaiHaiku/
*За Иван Методиев: http://www.ivanmetodiev.com/

GENDAI HAIKU (на японски – 現代俳句, в превод -„съвременно хайку“) е името на много разнообразно поетично движение, възникнало в Япония след Втората световна война, като мултикултурна поезия, която съчетава източни и западни поетични техники. Асоциацията „Гендай Хайку“ е втората по големина група японски поети – равна по брой поети и значение на Асоциацията на класическите хайку поети, които остават отдадени на монокултурния модел на традиционното хайку.
Духовният водач на Gendai Haiku е японският поет Тота Канеко. В исторически план прото-мултикултурното хайку се появява на Запад в творбите на Езра Паунд и Пол Елюар, а на Изток – в творбите на японските „джурицу“ и „шинкейко“ поети. Всички те се стремяха към мултикултурен израз, който осъществява културен синтез между Изтока и Запада.

Като калмари
банковите чиновници са флуоресцентни
от сутринта

Тота Канеко

Предишна статияКЪЩА БЕЗ ВРАТА, родолюбиви стихотворения, Димитър Анакиев
Следваща статияМагдалена Абаджиева, откъс от повестта „Сестра ми пеперудата”*