Съвремието е тест за отговорността и почтеността на богатите. Не съм чул някой от домораслите български олигарси, освен футболен отбор, да е основал читалище, построил училище или спонсорирал университет – като Бил Гейстс или Уорън Бъфет – двама, които са най-високите примери за съпричастност с общата ни човешка съдба.

Този текст на Бил Гейтс, дарил 100 милиона долара за борбата с пандемията Covid-19, говори много за отговорността на свръхбогатите етични лидери към съдбата на човечеството и проблемите от световно значение, които засягат всеки от нас.

Какво може да извлечем от данните за Covid-19 до момента, оповестени от официалната медицинска литература, надеждни научни източници, споделени и от Бил Гейтс:
1. Вирусът CoV-19 засяга по-често мъже (56%), пушачи и възрастни с придружаващи болести. Средната възраст на засегнатите е 59 години
2. Не боледуват деца под 15 години или ако те са инфектирани, инфекцията при тях протича безсимптомно.
3. Ако се вземе предвид вероятното число на безсимптомните заразени, смъртността е около 1%, много по-висока от смъртността при сезонните грипни епидемии и при тежки грипни епидемии (о.1%), но твърде близка до грипните пандемии през 1957 г. (0.6%) и 1918 г. (2%), когато са загинали 50 милиона души, приравнени процентно към населението днес – равнващи се на 200 милиона.
4. Един заразен с CoV-19 пренася болестта към 2-3 души (съотношение 2.2) , което е идентично с параметрите на контагиозност на грипния вирус и подсказва, че инфекцията ще продължи да се разпространява, докато индексът на инфектиране спадне под 1.
5. Времето от началото на симптомите до момента на хоспитализация е между 9.1 и 12.5 дни, което е достатъчно дълго за допълнително разпространение на болестта.
6. Доказано е, че се предава от хора, които са с леки симптоми или в безсимптомна фаза, което прави инфекцията трудно контролируема.
7. Вече има подготвени 8 варианта на ваксина срещу CoV-19, които всеки момент ще влязат във фаза на проучване върху животински модели и ако се окажат ефективни и безопасни, ще бъдат изпробвани и в големи проучвания върху хора, но най-рано през м.юни.
8. Работи се интензивно и върху различни антивирусни продукти, познати на медицинската общност, които биха могли да покажат ефективност върху CoV-19.
9. Отправя се предупреждение към всички недостатъчно развити здравни системи,
че трябва да подготвят инфраструктурата на наличните и нови болнични заведения
за контрол на бъдещи епидемии с опасни вируси. Болничните звена трябва да имат подготвен (трениран) персонал, снабден с необходимите средства и медикаменти
за бърза реакция при епидемична обстановка.
10. Трябва да се преодоляват редица технически и финансови проблеми, за да се подготвят нови ваксини и лекарства, които изискват няколко милиада инвестиции и бързо преминаване през фазите на изпитване.
11. Вирусът е изключително променлив и адаптивен и може да развие за няколко часа генни модификации, които при човека са изисквали хилядолетия.

Предишна статияПриватизацията на Апостола Васил Кунчев Левски, дякон Игнатий
Следваща статияДва филма на Степан Поляков за 3 март