Днес е Велик понеделник, началото на Страстната седмица. Понятието „страсти“ идва от старобългарски и някога е означавало страдания. Обаче седмицата на Христовите страдания е не само традиционен, ритуален, почти дежурен повод за личното ни състрадание и признание към Сина Божий.
Разпятието и Възкресението са преди всичко причина за нерадостен, но честен размисъл за всичко около нас, над нас, зад нас и пред нас.
За бича на бита и несъвършенството на битието, за изпълнената ни с грехопадения плът, тази тленна сестра на безсмъртната ни душа, за непознатия дух, който много рядко каним на чаша вино, за да разговаряме със себе си.
За какво да разговаряме със себе си ли? За своите малки и големи грешки, за грешните ни помисли към ближния, за седемте смъртни гряха, които бъркаме с десетте Божи заповеди.
За неумението ни да се погледнем отстрани и да се съзрем през взора на Бога – мънички, четирикрайнички, тичкащи насам-натам, обсебени от делничното, от преходното, от грижите за физическото оцеление, но не и за духовното изцеление.
Затова освен телата ни, и душите ни са затлъстели. Кандилцето на съпричастието, на състраданието, на съболезнованието ни към човека до нас липсва на задушевната ни трапеза.
Живеем живота си без помисъл за следващото изпитание, а е казано: „Щом животът не е вечен, и смъртта не е безкрайна!“
Живеем за удоволствие на телесата си, а в раните на душевността ни пируват червеи. Възкресението Христово е победа на духа над месото. Ние не сме богоизбрани за подобни свети неща, пасхални подвизи и не ни е дадено да бъдем героични примери…
Поради което не щем и да се отнасяме праведно към физическото си здраве, както и към вътрешната си хигиена, наречена морал, почтеност, чест, нравственост, читавост…
Без вяра в себе си, без уважение към организма, който сме получили като дар от божествената природа, макар и без да го желаем.
Без уважение и преклонение и към собствените ни родители, които са ни пренесли като малък, но тежък кръст през годините – от люлката в двора до първото школо, през първите любовни трепети до собственото ни бащинство и майчинство…
Затова, който съзнателно или несъзнателно убива здравето си, той убива труда на своите създатели – физическите и Душевния.
Нека собствената ни Тайна вечеря да бъде светла и паметна – да се самоопознаем и провидим. Нека открием собствения си мъничък Храм в себе си и от там да прогоним търговците.
Нека потърсим покаяние чрез любовта си към ближните, да се отвърнем от Гнева и Чревоугодничеството, от Алчността и Леността, от Завистта и Високомерието. И от вярата в безверието, в това, че никой не очаква нищо от нас като обществен пример и обживяване на безпримерното в себе си.
Нека липсата на праведност в правовата ни държавица не вземе връх над личната ни душевна територия – там ние сме си господари и слуги, пазачи и крадци, поети и тълпи.
Имаме пълна свобода да изберем собствения си избор, защото Свободата не се нуждае от паметник.
 
Предишна статияСъновиденията на преводача
Следваща статияДрамата на двамата: българската трагедия

2 Коментари

 1. Tsanko Serafimov
  Великолепно!!!
  Поздравления!!!

  Man Deutschev
  Истински будител и лечител на обърканите ни и боледуващи души.

  Diana Nehrizova
  Стоплихте ми душата! Благодаря за думите, изваяни от сърцето, за светлия разум в грозното ни човешко битуване!
  Бог да Ви пази!

  Ognyan Brankov
  Проникновено! Имаме нужда от такива слова.
  · Отговор · 18ч.
  Пенчо Стоименов
  Много силно! Благодаря!
  · Отговор · 18ч.
  Volodya Kotsev
  Прекрасно. Благодаря Ви!

  Valya Stanimirova

  Niki George
  Мнооого точно! Благодаря!

  Елена Ганчева
  Много на навременно и силно! Благодаря!
  ·

  Ева Кънова
  Браво!

  Victoria Aronova
  Ей, че хубаво казано!

  Румен Бояджиев
  Титанично слово!

  Ivan Ibrishimov
  Благодаря ти, Румене! Бъди!

  Maria Kaneva
  Благодаря

 2. Deshka Shtereva
  Много хубаво слово!Благодаря ви!

  Атанаска Ергина

  Hristina Momchilova
  Необходимо ни беше да се посъбудим!..БЛАГОДАРЯ ВИ!БЪДЕТЕ ЗДРАВ!

  Тодор Тодоров
  Талантливият поет успява да изкаже това, което много хора мис-лят, но не могат да намерят думи да го изкажат. И аз съм от тях, затова Ви харесвам и Ви желая здраве. Благодаря Ви.
  · Отговор · 7ч.
  Стати Димитров
  Все някога плътта ще се превърне в дух – касто е записано в Скрижалите на най – обдарените поети.

  Mateyna Nulis
  Р.Леонидов разтвори устните на Мъдростта за ушите на Разбирането.Дай Боже,повече последователи! Поздравления за словото!

  Лайт Грифин
  Личният избор е наша отговорност и тази година страстната седмица позволява да сме по-близо до себе си и да преосмислим мислите си, намеренията си, отношенията си, за да събудим съпричастност, истинност, милосърдие и безусловна любов. БлагоДаря!

  Maria Trophimoff
  С обич Благодаря

  Рени Кожухарова
  Благодаря!