Палми Ранчев излиза на читателския ринг с две свои книги – стихосбирка с избрани безпокойства и роман, в който експериментира с шизофренните абсурди и екзистенциалните преображения на героите си, чрез които обяснява причините, довели до усещането на българина за продължаваща лъжа и вечна несправедливост.
Изданията ще бъдат предстамени от Силвия Чолева, Росица Чернокожева и Митко Новков, а събитието е на 22 март, сряда, от 19.00 ч. в Театралната зала на Софийски университет Ректорат, вход от бул. Цар Освободител

вход свободен

За романа „Хаосът в играта на джаги“ (Жанет 45, 2023) 

Палми Ранчев е направил най-важното за литературното присъствие на един автор – станал е автентичен, единствен и суверен в една част от съвременната българска литература. Литературата на истината. Никой не пише за света по този начин. Той не пише за аутсайдерите на живота, а за аутсайдера у всеки от нас.
– Недялко Славов

Палми Ранчев е от авторите, които не имитират никого – и никой не е способен да ги имитира. Книгите му често са номинирани за основните литературни награди у нас. Конюнктурата не го обича и затова вярвам на отговорите му.
– Марин Бодаков

 

Новата му сбирка с избрани стихове „Под шапката на скитника – подреждане на уличните безпокойства“ (Scribens, 2023) бележи определен развой: концептуално промислената стихосбирка В процепа на хоризонта (2011) съдържа ред успешни синтези в кратките лирически форми, ярки поантови обрати. Последната му стихосбирка – Отблизо всичко (2018), заявява радикална промяна в светогледната оптика: виждане на обектите пределно ясно, без отстояние, вглеждане в детайла без предначертан хоризонт и цел. Явен е отказът от изключителни изживявания и сливането на погледа на лирическия субект с възприятието на делнично-обикновеното. Типични за книгата за дефинитивните заглавия на творбите и цялостното внушение за крайността на лирическия Аз.

Временно общество

Беше толкова красиво,
че имаше само едно задължение –
всеки ден да си недостъпна.
И ти го изпълняваше.

С омагьосваща усмивка –
очите, зъбите, устните –
страх ме е да ги описвам,
ще сгреша в подробностите.

Красива и предизвикателна,
С изкусителна чупка в кръста,
ставаше неочаквано общителна –
тогава изглеждаше притворна.

И колко се възмутиха всички,
когато сутринта разбраха,
че отдавна си в неговата стая.
На онзи, най-лудия от нас,

който всеки ден монотонно
ти се обясняваше в любов.
Беше ли му повярвала?
Или се умори да не вярваш.

Палми Стоянов Ранчев (София 9.02.1950 г.) завършва гимназия в София и Националната спортна академия. Известен е като белетрист, поет, сценарист. Публикува активна поезия и проза във в. Студентска трибуна, Народна младеж, Пулс, Литературен форум, Литературен вестник, Капитал, Труд и сп. Сезон, Пламък, Съвременник, Страница, Тема. Дебютните му книги, в прозата – сборникът с разкази Трудно дишане, и в поезията – Манхатън, почти събитие, излизат в една и съща година (1993).
Ранчев е сценарист на игралните филми Едно пътуване до хоризонта (2005) и Малко късмет за по-късно (2017). Автор е на радиопиесата Не те виждам (2021). Носител е на: III награда на Националния конкурс за разказ на спортна тема (1977), наградата Южна пролет за книгата Манхатън, почти събитие (1994), награда за проза на изд. ПАН-ВТ (2000), наградата Дъбът на Пенчо (2008, за поезия). Палми Ранчев е един от носителите на наградата за източноевропейска литература Bank Austria (2008) и други. Негови произведения са превеждани на английски, испански, немски, сръбски, турски, унгарски, френски език.