Палми Ранчев излиза на читателския ринг с две свои книги – стихосбирка с избрани безпокойства и роман, в който експериментира с шизофренните абсурди и екзистенциалните преображения на героите си, чрез които обяснява причините, довели до усещането на българина за продължаваща лъжа и вечна несправедливост.
Изданията ще бъдат предстамени от Силвия Чолева, Росица Чернокожева и Митко Новков, а събитието е на 22 март, сряда, от 19.00 ч. в Театралната зала на Софийски университет Ректорат, вход от бул. Цар Освободител

вход свободен

За романа „Хаосът в играта на джаги“ (Жанет 45, 2023) 

Палми Ранчев е направил най-важното за литературното присъствие на един автор – станал е автентичен, единствен и суверен в една част от съвременната българска литература. Литературата на истината. Никой не пише за света по този начин. Той не пише за аутсайдерите на живота, а за аутсайдера у всеки от нас.
– Недялко Славов

Палми Ранчев е от авторите, които не имитират никого – и никой не е способен да ги имитира. Книгите му често са номинирани за основните литературни награди у нас. Конюнктурата не го обича и затова вярвам на отговорите му.
– Марин Бодаков

 

Новата му сбирка с избрани стихове „Под шапката на скитника – подреждане на уличните безпокойства“ (Scribens, 2023) бележи определен развой: концептуално промислената стихосбирка В процепа на хоризонта (2011) съдържа ред успешни синтези в кратките лирически форми, ярки поантови обрати. Последната му стихосбирка – Отблизо всичко (2018), заявява радикална промяна в светогледната оптика: виждане на обектите пределно ясно, без отстояние, вглеждане в детайла без предначертан хоризонт и цел. Явен е отказът от изключителни изживявания и сливането на погледа на лирическия субект с възприятието на делнично-обикновеното. Типични за книгата за дефинитивните заглавия на творбите и цялостното внушение за крайността на лирическия Аз.

Временно общество

Беше толкова красиво,
че имаше само едно задължение –
всеки ден да си недостъпна.
И ти го изпълняваше.

С омагьосваща усмивка –
очите, зъбите, устните –
страх ме е да ги описвам,
ще сгреша в подробностите.

Красива и предизвикателна,
С изкусителна чупка в кръста,
ставаше неочаквано общителна –
тогава изглеждаше притворна.

И колко се възмутиха всички,
когато сутринта разбраха,
че отдавна си в неговата стая.
На онзи, най-лудия от нас,

който всеки ден монотонно
ти се обясняваше в любов.
Беше ли му повярвала?
Или се умори да не вярваш.

Палми Стоянов Ранчев (София 9.02.1950 г.) завършва гимназия в София и Националната спортна академия. Известен е като белетрист, поет, сценарист. Публикува активна поезия и проза във в. Студентска трибуна, Народна младеж, Пулс, Литературен форум, Литературен вестник, Капитал, Труд и сп. Сезон, Пламък, Съвременник, Страница, Тема. Дебютните му книги, в прозата – сборникът с разкази Трудно дишане, и в поезията – Манхатън, почти събитие, излизат в една и съща година (1993).
Ранчев е сценарист на игралните филми Едно пътуване до хоризонта (2005) и Малко късмет за по-късно (2017). Автор е на радиопиесата Не те виждам (2021). Носител е на: III награда на Националния конкурс за разказ на спортна тема (1977), наградата Южна пролет за книгата Манхатън, почти събитие (1994), награда за проза на изд. ПАН-ВТ (2000), наградата Дъбът на Пенчо (2008, за поезия). Палми Ранчев е един от носителите на наградата за източноевропейска литература Bank Austria (2008) и други. Негови произведения са превеждани на английски, испански, немски, сръбски, турски, унгарски, френски език.

Предишна статия„Изгрев преди залеза“, за една късно сбъдната любов…
Следваща статияПалми Ранчев никога няма да бъде видян „сред смълчаната тълпа подлизурковци“