Никита Nankov е литературолог, писач и рисувател

Утопия или дистопия? Как перестройката на Михаил Горбачов в СССР, която беше рационален утопичен проект, се превърна в безумната антиутопична практика в Руската федерация при Владимир Путин? Мъдрата програма на перестройката – книгата на Горбачов „Перестройка и новото мислене за нашата страна и целия свят“ (1987 г.) – зове за спасяване на човечеството от ядрено самоизтребление чрез разоръжаване и мир. Какво чудесно повторение на рационалната мъдрост на „Утопия“ на Томас Мор (1516 г.)! Разумно съвършената миролюбива Утопия също е за мир и не воюва с враговете си. С едно дребно уточнение. Утопия, където презират златото, защото то е коренът на всички злини, подкупва със същото това ненавистно злато своите врагове да воюват помежду си или наема, пак със злато, своите нецивилизовани, свирепи и алчни съседи да воюват вместо Утопия. Следвайки примера на Утопия, разумните и миролюбивите СССР и Руска федерация от десетилетия корумпират политици и институции по света. Във войната си срещу Украйна Руската федерация, подобно на Утопия, използва наемници и не праща на фронта руснаците от големите градове, а оскотелите от мизерия и безправие колонизирани народи от затънтените краища на империята. Наистина – утопия или дистопия?

*

Супа по кремълски: В съд с големината на Евразия разбъркайте равни части червено и кафяво. Варете на газов котлон двайсет и няколко години, като постепенно прибавяте пресни сърпчета и чукчета и изсушени пречупени кръстчета. Оставете да изстине в Сибир и поръсете със ZZZ на вкус. Вземете най-голямата лъжица и с нея пъхайте Вашата супа в устата на всеки, който отказва да я яде. Ако той се противи, бийте го с лъжицата по главата докато си отвори устата и се задави със супата. Да Ви е сладко!

*

Специалното в специалната военна операция е това, че в Руската федерация, за първи път в световната медицинска практика, опериращият и оперираният са едно и също лице.
С най-дълбоко удовлетворение информираме световната научна общественост, че многомесечните усилия на целия екип се увенчаха с успех и хирургът почина на операционната маса.

*

Руската федерация е египетска пирамида – огромна конструкция, която обожествява мумията на Империята.

*

Вместо да освобождава Украйна от Украйна Русия трябва да освободи Русия от Русия.

*

Президентът на Руската федерация Владимир Путин бе удостоен с Нобеловата награда за мир – Русский мир.

*

Диагнозата на психиатричния консилиум: Русия е неизлечимо болна от хронична мания за величие.

*

Русия е огромна страна – на единия край на масата е Владимир Путин в Москва, на другия край на масата е събеседникът му – в Камчатка.

*

Орелът на държавния герб на Руската федерация е двуглав, за да компенсира липсата на глава на президента на Руската федерация.

*

Путин: „Всичко върви по план!“ – Но какво е това всичко? Накъде върви? И какъв е планът?

*

Путин: „Всичко върви по план!“ – Ехото: „Всичко върви по дяволите!“

*

Като таварищ Сталин: Президентът на Руската федерация таварищ Путин държи реч за имперското величие на Русия. Нестихващи ръкопляскания – пет минути, десет минути… две седмици… три години… пет години… двайсет години… двайсет и три години… Всички се страхуват да спрат да ръкопляскат първи.

*

След ожесточени боеве несъкрушимата руска армия разби напълно украинските детски градини. Предстоят още по-тежки битки срещу старческите домове, детските ясли, родилните домове и накрая, най-решителното сражение – срещу гробищата!

*

Във войната срещу Украйна Русия демонстрира не нов фашизъм и нацизъм, а стар русизъм.

*

За да се предвиди коя империя ще загуби войната няма нужда от разузнаване, контра-разузнаване, институти, тинк танкове и военни министерства. Достатъчно е да се види кой е поредният велик съюзник на България. Историята е показателна: Вторият райх, Третият райх, Съветският съюз, Руската федерация.

*

След великата си победа над Украйна Руската федерация се преименува на Северна Корея.

*

В деветия месец на тридневната специална военна операция в Украйна Русия продължава да жъне решителни победи.

*

Руската федерация е най-големият световен производител на висококачествени лапти и нискокачествени ботуши.

*

Руската федерация обяви частична пълна мобилизация, която е пълна частична мобилизация.

*

Когато някой е поставен под домашен арест, това се прави, за да не може той да безчинства свободно навън. Русия постави сама себе си под домашен арест, за да може да безчинства свободно в Украйна.

*

Руската военна пропагандна кампания се превърна в кампаника.

*

Силата на руската военна пропаганда е обратно пропорционална на силата на руската армия.

*

Най-страшното оръжие на Русия не са атомните бомби и газът, а пропагандистите и силоваците – с тях Русия унищожи цялото си население.

*

Руска поговорка: Русия е многопартийна демокрация – една партия е в Кремъл, другите са в затвора.

*

По пътя си към все по-развита демокрация Руската федерация направи важно изменение в Конституцията: президентът вече ще има само един мандат – до живот.

*

Кремъл не обичал свободата на словото? Обича я! – Лъже свободно.

*

Кремъл не обичал честните интелектуалци, които говорят истината? Обича ги! – Затваряни, измъчвани, убивани.

*

Най-ценното в Сибир не са природните богатства, а заточените интелектуалци.

*

Обикновените хора в СССР страдаха в името на светлото бъдеще, а в днешната Руска федерация – в името на светлото минало. Ако следваха примера на тяхната върхушка, те щяха да живеят единствено в светлото настояще.

*

Руският посланик съвсем справедливо нарече предишното българско правителство евро-атлантически подлоги. Със същата мъдрост тя нарече сегашното служебно правителство руско-азиатски подлоги.

*

Българският президентът и служебното правителство взеха мъдро решение как да спрат поддръжката на Русия от България – България да стане част от Русия.

*

Предишна статияВ тунела на великаните, из новата книга на Николай Н. Нинов
Следваща статияНА ПЪРВИЯ РЕД, разказ от Георги-Момчил ПОПОВ