На 4 октомври 2020 г. на 85-годишна възраст почина акад. Григор Велев – един от  водещите български патолози през последните десетилетия, професор по медицина, автор на множество учебници и книги; истински патриот, теоретик и застъпник на модерния градивен национализъм; инициатор и ръководител на екипа учени, които изготвят „Българска национална доктрина“, внесена през 1998 г. за обсъждане в Народното събрание; председател на създадения по негова инициатива „Научен център за българска национална стратегия“, който разработи проекти и програми, посветени на успешното развитие на страната ни.

Акад. Велев възстановява закритата след 9 септември 1944 г. Българска академия на науките и изкуствата (БАНИ) и е дългогодишен неин председател.

Целият му живот е отдаден на науката, на историческата истина за Македония, на обичта към отечеството. Организатор е на редица инициативи за единение на българите по целия свят, автор на многотомното издание „История на българите от Македония“ и на редица други научни и научно-популярни трудове, с които представи пред съвременната публика съдържанието на понятията национализъм, патриотизъм, шовинизъм, социализъм, национал-социализъм, тоталитаризъм, фашизъм.

В произведенията му водещ е обективният поглед на учен и на гражданин с огромен опит, без каквато и да е омраза или осъждане.

Акад. Велев оставя огромно множество от ученици и последователи във всички направления на дейността си!

Напусна ни един съвременен Възрожденец и енциклопедист!

Поклон пред паметта му!

Опелото и поклонението пред паметта на проф. Григор Велев са на 6 октомври, вторник, от 11 ч. в църквата на частния гробищен парк в кв. „Бояна“ – София. Осигурен е автобус, който ще отведе и ще върне желаещите да участват в поклонението. Той ще тръгне в 10 ч. от паркинга на стадион „Васил Левски“.

Предишна статияМолитва за Армения
Следваща статияУниверсалната визия на проф. Григор Велев