Ден Първи

            Сега си представи как в съня си чуваш шум от тропане по врата. Отваряш очи и поглеждаш часовника. Часът е 6:30. Още е тъмно. Сънен, ставаш по пижама. Жена ти се размърдва, но продължава да спи. Отваряш вратата на апартамента и не можеш да повярваш. Трима въоръжени полицаи с бронежилетки. Този най-отпред, едър мъж с оредяла коса се представя за капитан Стоянов и изстрелва в лицето ти: „Ако до пет минути не беше отворил щяхме да разбием вратата”. „Странен човек” – си мислиш – „защо и как би разбил вратата?” Казва ти че имат прокурорска заповед да те арестуват и ти показва някакъв лист, който бързо прибира в джоба си. Казваш си „да бъде волята ти Господи”, въпреки че си полагал Хипократова клетва и рядко си влизал в църква. Докато се обличаш жена ти сънена и разтреперена нещо говори с тях. Нещо от сорта „Нямате никакво право. Не може за публикация във вестник да арестувате човек”. Не ти слагат белезници, само те съпровождат до някаква модерна джипка и сядаш отзад между другите двама. Пристигате в полицейския участък и по стълбите се качвате на втория етаж. Там зад висок плот са застанали мъж и жена в униформи. Мъжът излиза и с равен глас иска да извадиш всичко от джобовете, и да свалиш колана си и връзките на обувките. Толкова си онемял, само някаква предателска мисъл ти минава: „Сигурно да не се самоубия”. Познал изумлението ти надзирателят само поучително казва: „Задължителна процедура”. После русата полицайка те повежда по коридора. Минаваш покрай пет килии и тя отваря вратата на последната след която е общата тоалетна. Влизаш вътре в някакъв сумрак ивиждаш двама души върху общ нар, легнали обърнати към стените. Лягаш по средата между двамата. Вратата хлопва и светлина се процежда само от прозорчето над горната част на вратата. Двамата се обръщат да те видят, но нищо не казват. И така в пълна тишина настъпва нощта. Опитваш се да заспиш върху твърдия хар, но цялата нощ ти минава в полусън.

                                                            Ден Втори

          Събужда те светлината от прозорчето. Не знаеш колко е часът и се оглеждаш за двамата съкилийници. С изненада откриваш, че човекът отдясно на теб е африканец. Поглежда те, но мълчи. Казваш му „Здравей, как се казваш?”

 • Джонатан.

 • А, от къде си?

 • Аз от Либерия.

Е това минава даже изненадата ти. Както казва един твой приятел „да ти падне дъвката”. Казваш му твойто име и го питаш да разкаже за Либерия.

Замисля се и с прегракнал глас и трудно разбираем българо-английски започва:

 • Наша страна от освободен американски роби. Мои грандпарентс идва от Америка. Всички говори английски. Американски президент Монро освобождава роби, затова наша столица Монровия.

 • А, как живеят хората в Либерия?

 • Преди много трудно. Имаше много милитари тейковерс.

 • Преврати, нали?

 • Да, последен Чарлз Тейлър.

 • А, как попадна в България?

 • Кога наша сега президент Елен Сърлийф получи Нобел прайз аз отива с нея в Норуей. Остава там и живя пет години и още някои наши. Много хубав страна. Работи прави хлеб във фабрика, бейкър. После идва в България с мой приятел, учи български и пак работи бейкър.

 • А, за какво те арестуваха?

 • Аз идва от работа и в подлез вижда количка с бебе и никой до количка. Гледа бебе и започва играе с него. Изведнъж стара жена тича и вика „Помощ, помощ, краде детето!” Дошла полиция и ме арестува. Аз кришчън, нищо лошо не прави на дете. Това е.

         Сигурно към обяд (в сумрачната килия разбираш само кога е ден и кога нощ), в долната част на вратата квадратна вратичка се отваря и през нея надзирателят вкарва една купа с рядък боб и един самун хляб. Разчупваш хляба и от кората правиш нещо като лъжици за тримата и един след друг всеки гребе безвкусната течност.

           После отново лежиш в пълно мълчание. Всеки се затворил в мислите си. Минава ти издайническата мисъл: „пази Боже сит да изяде обяда ти, а гладен да го остави”.

          Неусетно задрямваш и сънуваш че си куче и пазиш някаква градина. Идва огромен мъж и започва да я тъпче. Лаеш и от вика си се събуждаш.

Вече е тъмно.

                                                            Ден Трети

            Цяла сутрин Джонатан нещо мърмори на английски, а другият трети ден дума не е казал. Чуват се стъпки и вратата със скърцане се отваря. На светлината се вижда силуета на полицай.

 • Айде Асане ставай – говори на мълчаливеца. – Ще те водим в съда. Бабата дето си я бил и ограбил те съди.

Оставате двамата с Джонатан. Не минава и час вратата пак се отваря и същия полицай с подигравка в гласа казва:

 • Айде журналиста, свободен си.

 • А, Джонатан? – питаш

 • Засега остава.

Взимате си сбогом с Джонатан, „Гуд лък”, той само ти махва с ръка.

В коридора полицаят върви след теб и ти казва:

 • Някакъв твой роднина, известен поет, отишъл при началството и той издал прокурорска заповед да те пуснем.

Взимаш си вещите и докато слизаш по стълбите си спомняш стихотворението на твоя роднина, писано в затвора, от което винаги те побиват тръпки:

„Искаш ли да си безгрешен?
Взимаш шепа гипс
Пълниш си устата
Чакаш да се втвърди
В ушите слагаш восък
Върху очите – лейкопласт
Носа защипваш с менгеме

            Сърцето?!
Сърцето атрофирало
изхвърляш на боклука

            На черепа –
прецизен кюретаж…”

Севделин Панев 

Чикаго. Поетът Васил Славов със Севделин Панев

СРЕЩА С ПИСАТЕЛЯ д-р СЕВДЕЛИН ПАНЕВ

“ Аз съм цветна илюзия.
Нейно начало
е моята дата на раждане.“

д-р Севделин Панев

На 27 юни т.г.  в кафе-книжарница „Лейди Бъг“ – Чикаго, се състоя творческа среща на писателя, д-р Севделин Панев, член на Съюза на българските писатели в Америка и по света, с почитатели на българската литература от лит. клуб „Българско слово“. Срещата бе организирана и ръководена от г-жа Калина Томова, секретар на СБП в Америка и по света. Да почете творчеството и личността на автора, тук присъства и председателят на СБП в Америка г-н Георги Витанов Богат.
От биографичната справка на д-р Панев се вижда, че той е роден през 1955 г. в гр.София. Завършва медицина и двайсет години работи като лекар в няколко краища на страната и в столицата. Негови стихове и разкази са публикувани във в.“Студентска трибуна“, в.“Литературен вестник“, вестниците „Любословие“, „Експрес“ и др. Освен като лекар, д-р Панев има и богата журналистическа практика. Той е един от учредителите на „Кръг 39“ – един предвестник на свободната литературна мисъл в България.
Но какъв лекар е Севделин Панев! Четейки и препрочитайки неговите стихове и разкази, ние неволно разбираме, че той не е просто церител на страданието и недъзите на човешкото тяло – той е прецизен и деликатен лечител на човешката душа. Казано е: „Рана се лекува – душа се лесно не лечи.“  И още: „Болна душа и най-здраво тяло поваля.“

Книгата му „Всяко минало е детство“ – не отговаря на подзаглавието „разкази и стихотворения“.  Защото неговите разкази, са не просто „къси разкази“, а стихове в проза. А стиховете му, написани на един дъх – притчи. Ако максимата, че голямото творческо постижение се ражда в мъчителното търсене на своето „себе“ от странната загадка на природата, наречена човек,т о стиховете и разказите на Севделин Панев е творчество от най-висока степен. Основната тема в неговото творчество, са вечните и неизбежни въпроси на човека, съпътстващи го от люлката до гроба – защо се раждаме и защо умираме. Мигът живот даден ни на земята, дар Божи ли е, или наказание Божие?! От къде идваме, защо сме дошли и къде отиваме?!  Това са въпросите, разпъващи на кръст душата на поета, но пресъздадени с жив, образен и афористичен език, накъсан от стакатото на думите и стопиран от задъхани мисловни паузи, тези модерни изречения и строфи, разбунват съзнанието на читателя и го потапят в дълбоки размисли.
Докторът – поет усеща точно диагнозата на душевните страдания и травми, които съществуват и в най-здравото човешко тяло, та ни е предписал собственоръчно написаните от него лечителни стихове.

 

ЕГО

Аз съм цветна илюзия.
Нейно начало
е моята дата на раждане.
Аз съм детство несвършващо
от хлапашкия джоб
изтървано
и на асфалта забравено.
Аз съм лък от цигулка
накичен със звуци.
Замръзнал порив към
вечност.

Аз съм всичко,
което се учи да пита.
Ако имаше
смисъл от
питане.

 

УСМИВКА

Една усмивка
на поет – неизвестен.
Монета – хвърлена за щастие.
Остана в мен на
съхранение.
Имам я – живея…
Една усмивка само,
а ми стига да запея
.

 

ВСЯКО МИНАЛО Е ДЕТСТВО

Напразно ли туптиш,сърце?
Не зная!
Не зная,че през очите
влезлият живот
е нужен като залък.
Че всички милиарди човешки
имена
са кодове на някаква мечта.
Че светът е утешимо
малък
за антисветлина
.

* Cтиховете са от сборника „Всяко минало е детство“ на д-р Севделин Панев (на снимката)

Lady Bug2-27 June

Предишна статияВисоко в небето, нов разказ от Татяна Явашева
Следваща статия ФИЛОСОФСКИТЕ ПРОЗРЕНИЯ НА КРИТИКА ПАНКО АНЧЕВ