Ирен Леви е позната най-вече на зрителите на БНТ 1 като водеща на едно от най-смислените предавания, разказващо за „Малки-те истории“ на
не/обикновените българи, които живеят сред нас.
Вече 10 години всяка седмица Ирен и нейните събеседници ни въвъждат
в невидимия свят на големите проблеми на малките хора, будят заспалото ни съчувствие, вадят от нас вродената ни нежност, обществена тревожност и изначална човещина, без които животът ни е обречен на морална слепота.

Ирен е не само най-подходящото лице на предаването, но и е автор на стотиците сценарии, нещо, на което средностатическият зрител обикновено не обръща внимание. И не забелязва, че водещата не чете чужди думи, на които придава стил и финес, а че изреченото от нея много ѝ отива, защото е словоредието на личната ѝ отношение към анализа на темата.

Със същото ненатрапчиво и деликатно присъстие Леви пише и издава своите книги – четвъртата се пояи преди дни. Казва се „Ангелски данък“. Роман,  чиито разказ е реалната история на близък човек на Ирен, чиято самоличност тя е обещала да запази в тайна. Предишните ѝ книги са „Голото плашило“, стихове, романът „Последно повикване“ и прелестното ѝ откритие за деца и родители „Хмутовете“.

Ето и част от анотацията:
„Обаятелният и загадъчен  „Ангелски данък“ ни среща с Моника и Микеле. Двамата щастливо живеят в имение, сгушено сред лозята на Сицилия. Единственото, което им липсва, за да бъде животът им съвършен, е дете.
Третата централна персона е художничката София, млада и очарователна, чийто живот е не чак толкова перфектен. Безкрайно разочарована от неуспехите и обратите, които съдбата ѝ предоставя, тя ще се опита да промени неписаните закони на сърцето. Възможно ли е да го направи? И ще успее ли да плати своя ангелски данък?“

Откъс от книгата тук 

Предишна статияНА ВОЙНА ВЪВ  ВИЕТНАМ – ЗАМАЛКО!
Следваща статияНиколай Русев: Никак не е трудно да разплачеш хората, аз предпочитам да се смея