Мемоарите на д-р Винд, холандски евреин, са излизали само веднъж –
през 1946 година на нидерландски език.

На 27 януари 2020 година се навършват 75 години от освобождението на концентрационния лагер Аушвиц. Това е повод да бъде преиздадена книгата на психиатъра Еди де Винд „Последна спирка: Аушвиц“.

Мемоарите на д-р Винд, холандски евреин, са излизали само веднъж – през 1946 година на нидерландски език. Извън малкия кръг на оцелелите от концлагера, книгата не е предизвикала голям интерес. През 2020 година книгата ще бъде публикувана на английски и още десетина езика.

„Последна спирка: Аушвиц“ е написана в последните дни от съществуването на лагера. Психиатърът де Винд попада там заедно с жена си Фридел, с която се запознават малко по-рано в трудовия лагер Вестерборк. Заради професията си той е разпределен в медицинската част на казармата, докато жена му е подложена на медицинските експерименти на доктор Менгеле. Двамата общуват с бележки през телената ограда в лагер 1. Като по чудо Фридел също успява да оцелее.

Де Винд пише мемоарите си, скрит под купчина стари дрехи, избягвайки „Похода на смъртта“, който германците устройват за затворниците преди края. Подписва се като Ханс ван Дам, защото се страхува – все още не се знае кой ще завладее Аушвиц.

В тази тежка и напрегната обстановка психиатърът описва ужасите, на които са били подложени хората в лагера. Това е единственото произведение, което описва събитията от Холокоста в реално време, лице в лице с изживяването. За три години там намират смъртта си 1 млн. души. Мемоарите не са художествено обработени, в тях няма никаква фикция. Това е ужасяващата истина за Аушвиц, казват редакторите на английското издание от „Бантам прес“. Де Винд умира през 1987 г. и не доживява да види световната премиера на мемоарите си.

За преживяното в Аушвиц пише книга Самуел Пивник – един от първите затворници в концлагера, оцелял като по чудо. Книгата излиза през 2017 година, когато Самуел Пивник е вече 90-годишен. Той е бил един от първите затворници в Аушвиц, оцелял по чудо. „Осъзнах, че е мой дълг към човечеството да разкажа личната си история”, споделя той в интервю за Дойче Веле.

Историята на Еди де Винд и Аушвиц излиза на 24 януари на английски и скоро ще бъде преведена на още десетина езика. Все още не се знае дали някое българско издателство е откупило правата за книгата.
На български език зловещото лице на Холокоста от първо лице бе показано в автобиографичната книга на оцелелият в концлагера Бухенвалд Ели Визел „Нощта”.
Аушвиц или Освиенцим е комплекс от нацистки концентрационни лагери, построени и ръководени от Нацистка Германия в окупирана Полша по време на Втората световна война. Състои се от Аушвиц I, Аушвиц II-Биркенау, Аушвиц III-Моновиц и 45 сателитни лагера.

През януари 1945 повечето от концлагеристите са изпратени на запад на известния като „марщ на смъртта”. Затворниците, останали в лагера, са освободени на 27 януари 1945 година – ден, който днес отбелязваме като Международен възпоменателен ден на Холокоста.

Източник: https://www.ploshtadslaveikov.com/
Снимки: Shutterstock,
https://www.webcafe.bg/

Снимка на Център за еврейско-българско сътрудничество "Алеф".
Снимка на Център за еврейско-българско сътрудничество "Алеф".
Предишна статияПрипознатият Яворов
Следваща статияАлбум „Фалшивият Яворов“, колажи и текст на архивиста Станислав Станилов