ИЗЛЕЗЕ КНИГА ОСМА  НА АЛМАНАХ „ЛЮБОСЛОВ“

Людмила Калоянова, Вицепрезидент на Лигата на българските писатели в САЩ и по света

Книга осма на алманах „Любослов“, издание на Лигата на българските писатели в САЩ и по света (ЛБПСС), е вече реалност. Книгата включва 47 български автори от различни краища на света, посветили се на любовта към българското слово и духовност.

Когато през 2012 г. група български имигранти в Чикаго, между които Георги Витанов-Богат, Василен Васевски и Симеон Гаспаров, решават да издадат алманах на български език, те едва ли са предполагали, че избора на името „Любослов“, на което се спират след дълги дискусии, ще ги свърже директно с първото българско списание „Любословие“, създадено през 1844 г. в Смирна от Константин Фотинов. Въпреки добрите намрения на автора, поради недостиг на средства, както и поради цензурата, през която минава, списанието на Фотинов спира да излиза през 1846 г. Подобна е съдбата и на първия български вестник „Български орел“, издаван от Иван Богоров в Лайпциг. От вестника излизат само три броя, като първият брой излиза на 20 април 1846 г. в Лайпциг, а третият и последен брой – на 1 януари 1847.

Списание „Любослов“, което започва да излиза през 2012 г. в Чикаго, е наследник и продължител на тези първи представители на българския периодичен печат, който се заражда именно зад граница.

Днес на страниците на алманаха намират място творбите на писатели, живеещи в България и извън нея, но пишещи на родния език, а всяко ново издание на алманаха се изпраща в Конгресната Библиотека на САЩ, една от най-големите библиотеки в света.

Между авторите, включени в настоящата книга осма, са изявени имена от българската литературна сцена като Неда Антонова, Недялко Славов, Иван Здравков, Румен Леонидов, Златомир Златанов, Владимир Сабоурин, Николай Милчев, както и творци, живеещи в чужбина, но творящи на български език, сред които Калина Томова, Добри Карабонев, Михаил Цветански, Снежана Галчева и др.

Сборникът ще се продава и в електронен вариант в книжарница „Ветровете“ http://www.vetrovete.com/.

Редактори и съставители на изданието са Ангел Колев и Людмила Калоянова.

 

 

Предишна статияГенерала-баланица…, нови епиграми от Георги Кушвалиев
Следваща статияНие и емигрантската литература