МИТЪТ ЗА ХРОНИЧНОТО НЕУЧАСТИЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ИЗБОРИТЕ

       Поднесе ни се – веднага след изборите от 9ти юни 2024 година – натрапеното повторение на отколешната басня (мит!) за липсата на интерес на българските гласоподаватели и нежеланието им да участват в българския политически живот. Били отвратени, не виждали алтернатива, всички били маскари…Доказателство за този мит не се представя освен очудващото съвпадение на мненията на ВСИЧКИ платени, купени, корумпирани, или, може би наивни, глуповати и неграмотни родни политолози, социолози, офрамотолози, урофози, демагози, тафтолози и всякакви други комсомолски шарлатани. С активното съдействие на журналисти, политици и даже „държавници“.

Консенсусът – поднесен кога изящно, кога грубовато, но нахален и преобладаващ – беше ругатня за отношението на българите, които по някакви мъчно обясними, но иначе срамотни причини отказвали да се съобразят с условията на новопоникналата демокрация в България и чрез масовото си нежелание да участват в манипулациите на управляващи и опозиция изразявали чрез скромното си участие в шестите поредни избори за последните три години опозиционното си отношение относно всички и всичко.

Така се поднасят и триумфират хибридните постановки за традиционната българска славянщина, православие, любов и привързаност към Дядо Иван и Русия и съответна омраза към капитализма, нео-либерализмът, глобализацията, евроатлантизмът (НАТО?) и Европейският Съюз. Путин е прав, Зеленски е лакей на империализма. Долу Украина, Горе Русия, Смърт на фашизма, Свобода на народа!

Но последните избори (помни девети юни, пази 9 ноември!) биха рекорда по корумпираност, безредие, купен  и корпоративен вот, фалшификации и мистификации, както и официално обявен най-нисък процент на участие в изборите. Предизвиква ли се носталгия по обичайните 99% от времената на комунизма?

Според Уикипедия само 32.5% от имащите право на глас са гласували, а компетентната (или по-скоро натъкмила резултатите) ЦИК съобщава 34.41%. Целта е постигната – неверие, разочарование, униние, песимизъм, горчивина…

Но това не е верно, Не е необходимо да си професор по математика за да провериш даже официално изнесените числа и данни. Ако ви се намира обикновена Елка,  след пет минути ще имате ДЕЙСТВИТЕЛНИТЕ РЕЗУЛТАТИ.

Участието на българските гласоподаватели в изборите от 9 юни 2024 г. не е 32.5%, не е и лъжата на ЦИК – 34.41%! Моите числа са също две – първото е 42.63% участие в изборите за български парламент, а ако се прибавят и гласувалите в чужбина процентът на участие се вдига на 45.32%. Това може да не е много, но е с почти 11 процента повече от това на ЦИК. Моето е 45.32%, а Циковото – 34.41%

 Как съм го изчислил ли? С Елката и вие може да го направите и да сверите двете числа. Не подценявам вашите възможности нито способности. Ако ви мързи, помолете детето ви да го направи.

Намерете колко са българите в България – те са 6 445 481 (всичко, общо, жени, мъже и деца, толкова са към 31 декември миналата година според Националния Статистически институт (НСИ). Извадете от тях лицата от 0 до 17 годишна възраст (нямат право да гласуват). Извадете и 24 047 години осъдени без граждански права, ще получите 5 322 468 гласоподаватели. От тях гласувалите са 2 412 108 (включени са 143 259 гласували в чужбина).

ПРОЦЕНТЪТ НА ГЛАСУВАЛИТЕ Е ТОЧНО 45.32%!

Тук историята привършва с две пояснения:

Големият шмекер „Информационно обслужване“ дава на ЦИК списък с всички българи, които води по ЕГНета и имат право да гласуват – в България или извън нея. Те са 6 594 076. Остава само другият шмекер – ЦИК – да се погрижи да лиши българите в чужбина от право на глас.

ЦИК, Правителството и Народното събрание не дават на сънародниците ни в чужбина (1 271 608 с право на глас) да гласуват електронно, по Интернет или поне по пощата. Това се прави нарочно, а има и нашенци, които оправдават неправдата – ами че като са такива патриоти да дойдат тука и да си гласуват като хората!

Още малко аритметика: Всички избиратели, дадени по ЕГНетата им в страната и в чужбина са 6 594 076 (според „Информационно обслужване“ и ЦИК. От тях в България са 5 322 468. Остават 1 271 608, които са вероятно в чужбина (т.нар. „мъртви души“). Но те съвсем не са мъртви, а живи и здрави, бодри и свежи и готови да гласуват, но нямат възможност, от България не им дават. Затова само 143 259 от гласоподавателите в чужбина са успяли да се про(до)мъкнат по консулства и посолства и да гласуват.

А защо не им дават да гласуват, моля?

Повеже българите в чужбина ни се карат, ни се водят, чисто и просто гласуват грешно. Например на изборите от 9 юни 2024 година извън България, най-много гласуваха за ДПС (44 437 или 31.63%), после за ПП-ДБ (27 724 – 19.73%), после за Възраждане (19 720 – 14.04%), после за Величие (12 058 – 8.58%), чак  след тях за ГЕРБ (10 484 – 7.46%), ИТН (8763 – 6.24%), МЕЧ (5196 – 3.70%) и накрая (осмо място) за БСП (2427 – 1.73%).

Е, щом гласуват погрешно, по-добре въобще да ги няма!

Как да се пооправят работите ли? Ето как:

  1. Разтуряне на ЦИК, РИК и СИК; образуване на секции по общини и населени места и броене на место.

  2. „Информационно обслужване“ вън от броенето на гласовете (те броят още от 1990 г. и винаги както трябва);

  3. Предварителна регистрация на желаещите да гласуват до 15 дни преди изборите и гласуване само с вече издадена избирателна карта. Картата важи за два избора, пропусналите ги трябва да се регистрират наново. Никакви вписвания в изборния ден – сега имаше така „хвърлени“ 203 662 „новодошли“;

  4. Гласуване по пощата и/или електронно;

  5. Машинно или с хартия е без значение. Но обезателно СИЕЛА-НОРМА заедно с машините им вън от изборите.

        Няма да е лошо и Народното събрание да отмени двата глупави, смешни и срамни закони: за задължителното гласуване и за купуване и продаване на гласове. Нито се спазват, нито наказват нарушителите.

Никола Алтънков
7 юли 2024

Предишна статияИ светло е, и е божествено…
Следваща статияЖИВИЯТ ДАР