Анастасия Дилова е родена на 14 септември 2000 г. в гр. София и е студент
в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, във Факултета по славянски филологии. Придобива бакалавърска степен в специалността „Българска филология“, а в момента е в магистърската програма „Преводач-редактор“
с английски език. Интересите ѝ са в областта на  художествената литература
и сравнителното литературознание, а мечтата ѝ е да бъде преводач на проза
и хуманитаристика.

 Котките падат винаги на лапи

 Отварям очи и сякаш не чук, а цяла наковалня се стоварва върху челото ми. Болката прогаря слепоочията ми и знам, че няма да заспя отново. Тъмнината в стаята е нарушена само от зелената светлина на неоновата табела под прозореца, обозначаваща, че има „АЗИНО“ на 500 метра – буквата „К“ изгоря частично преди три години и сега премигва, което дразни главоболието ми и често ме буди нощем. Ако имах щори, вероятно нямаше да ми създава проблеми, но не искам в този апартамент да има каквото и да е, купено с мои пари, защото отказвам да се опитвам да превърна тази мизерна кутия в дом. Аз просто живея тук. Силно казано живея.

Надигам се с мъка от леглото, с идеята да се разправя с главоболието си. Без да включвам лампата, се насочвам към банята. Импровизираната ми аптечка, тоест стара кутия от обувки, сякаш ми се присмива с наличието на две стари лепенки и термометър вътре. Разбира се, че решението не е тук, а в кухнята. Оставям кутията така разтворена и се насочвам към верния ми приятел – шкафа с алкохола. На кого са му притрябвали лекарства, когато решението на всички проблеми е бутилирано и е на една ръка разстояние?

Шкафът ме предава. Празен е. Отварям хладилника – поредния нож в гърба на Цезар. Затръшвам вратата и се отправям обратно към спалнята, усещайки как ядът натежава в гърдите ми и очите ми се наливат със сълзи. От главоболието, не от друго. Отварям прозореца с надеждата, че чистият въздух ще ме разсее, и се облягам на рамката. Заглеждам се в земята три етажа под мен, опитвайки се да игнорирам пулсиращата болка в ритъм с буквата „К“ от табелата. Минава ми натрапчивата мисъл, че при удар на главата ми в тротоара долу болката ще спре. Всичката болка ще спре. Аз ще спра да бъда.

Тази представа ме плаши, но въпреки това правя стъпка напред, опиянена от мисълта за облекчение. Чувам в главата си едно приглушено и болезнено познато „Как си, коте?“ – глас от друго време, от друг живот, друга аз. Глас, който никога повече няма да прозвучи, ръце, които никога повече няма да стиснат игриво бузите ми и смях, който никога повече няма да чуя.

Смехът прокънтява в далечен кът на съзнанието ми.

Затварям очи.

„Живей и за мен.“

Правя крачка назад. Премигващата светлина на буквата пробива клепачите ми, а познатият глас заглъхва във вътрешността на черепа ми.

Утре ще си купя щори.

Котките падат винаги на лапи, нали.

Предишна статия„Господ няма да ми се сърди“, разказ на малката ни домашна църквица
Следваща статияПроза от Палми Ранчев, „ХЛАДИЛНИКЪТ“