Автор Юлиан Попов

Много се говори за фашистите в Украйна. Порових се малко да видя. Един от аргументите е свързан с украинския закон за езика. Има такъв закон. Той задължава всички украински граждани да владеят украински и задължава всякакви официални лица да знаят украински. Е, такъв закон имаме и ние. Той не е много по-различен. Една от разликите:

– Български закон: „Ползването на официалния език е задължително при извършване на дейностите в съответните организационни структури от системата на здравеопазването, на отбраната и на вътрешния ред и сигурност.“

– Украински закон: Сред лицата, които са задължени да владеят украински са „медицински работници на държавни и общински здравни заведения;“

С други думи според българския нефашистки закон в болница не можеш да бъдеш обслужен на друг език, освен на български. Според фашисткия украински закон, може да бъдеш обслужен и на друг език (но лекарят е задължен да говори украински). Кое е „по-фашистко“, не знам. Българите в Украйна изучават български като майчин език, но трябва да знаят украински.

И така нататък. Сравненията може да се точат до утре. Французите също имат доста рестриктивен закон за френския език. Англичаните, естествено, нямат. Различни страни, различни закони и различни недоволства. Ако започнем да се ровим из това кой как се отнася към езика си, кой какво и кого задължава, няма да има край. Има несъгласия, има дискриминация (според мен), тази дискриминация е решима и трябва да бъде предмет на наблюдение и контрол (както и у нас), но няма как да бъде основания да сринеш със земята няколко града, да избиваш невинни граждани в собствената им страна и да прогониш 1.5 милиона души на бърза ръка. (Не че ние не се пробвахме в тая работа.) Този пост не е за спор, само за информация.

За украинския фашизъм, 48-60 живи изгорени, 13 000 избити, и други чудовищни истории, които оправдават свещената руска Z война:

Из конвенционални, социални и асоциални медии се въртят три типа оправдателни твърдения:

 1. А 13 000 избити? А 48 живи изгорени? А разстрелвани те без съд и присъда руснаци?

 2. Виж тази мъртва жена? А българинът, изгорен жив? Да ти пратя ли един клип?

 3. Това западните медии никога няма да го покажат.

Поред

 1. Около 13 000 са всички жертви на украинския конфликт. Жертви от двете страни. Жестокости и беззаконие и натрупана омраза има от руска и украинска (често рускоезична) страна. “Кой започна първи” е детски спор. Има закони, международни съдилища, законни мерки, международен натиск и договорености, с които се уреждат подобни неща. Две (от многото) международни организации, които наблюдават и описват в детайли конфликта са OSCE и ООН. В коментари ще постна доклад на ООН (Комисар по човешките права), в който се описват деянията на двете страни в периода 2014-16 и някои други източници. Груба сметка на вината – 50:50. В зависимост от това накъде ви клонят симпатиите, може вината да се разпредели 60:40 или 40:60. Ако много любите и мразите, може да е 70:30 или 30:70. В този доклад е описан и случая с изгорените живи, избитите без съд и т н. Ако искате да спорите информирано, прочетете доклада, прочетете и други сходни доклади. Има много.

 2. Клипове, снимки и отделни истории има много. Те могат да формират принципна позиция само след като бъдат събрани, обработени, сравнени, анализирани. Иначе снимки на Динко с бронетранспортьора, Динко арестува бежанци, фашизирани българи, сърби, французи, германци – с лопата да ги ринеш. Това е илюстративен материал, не доказателство за национална вина или отговорност.

 3. Няма “западни медии”. Има свободни и несвободни медии. И разни медии помежду им. Свободни медии в Русия просто няма. Имаше няколко, Путин ги забрани. Медиите в Англия, Франция, да не говорим за скандинавските страни са свободни. Много от тях са и високопрофесионални със средства да поддържат журналисти на терен. ББС например пише за всеки клип или информация дали е верифицирана или не. Ако не е, рядко се пуска. Ако е от един източник, който може да е пристрастен, казват го още в заглавието. Да не говорим за хилядите професионални наблюдатели, които пишат постоянно доклади и анализи в Туитър. С малко медийна грамотност и разумен скептицизъм, лесно ще отсееш достоверното от пропагандното. (Ще събера някои и ще ги пусна тук.)

В заключение: Няма “украински фашизъм” повече, отколкото френски или български. Идиоти има навсякъде. Въпросът е дали има законност и санкции за престъпленията. В последните години, откак Зеленски е на власт, жертвите в Донбас значително намаляха. (Дали Зеленски има принос или не, не мога да кажа.) Украйна се стремеше да се интегрира повече в европейската общност. Това естествено водеше до опити за повече законност и повече дисциплина. Напредъкът беше бавен, корупцията, в много случаи разпалвана от Русия, висока. Но страната се движеше напред. (Мога дълго да разказвам за бавния, но обещаващ преход в енергийния сектор например.)
Този напредък дразнеше Путин. Дразнеше го от дълго време и, както разбираме сега, той се готвеше за нахлуване в Украйна поне от 2014 година. Путин започна да се държи като разведен съпруг, чиято бивша жена е започнала да излиза със свестен, хубав и богат мъж. И подивя. Неговите си хора го подкрепят, по начина, по който в някои традиционни общности подкрепят бащата или братята, които убиват жена, която е прегрешила с мъж, който те не са избрали. А фашизмът – той е дъвка за оправдание на онези, които са мъчително привързани към зарязания гневен бивш съпруг, към неговите братя и братовчеди или към песните, които те обичат романтично да припяват.

Още малко за отказа от руски газ.

 1. България има ниска зависимост от газ, около 12% от енергийния микс. Това е предимство.

 2. Българската зависимост от руски газ е по-скоро избор, отколкото неизбежност.

 3. България има достъп до азерски газ и до втечнен газ.

 4. Газът се замества не само с друг газ, но и с други неща – възобновяема енергия и енергийна ефективност.

 5. България трябва да свие зависимостта си от газ въобще. Тогава откъсването от руския газ ще е по-лесно.

 6. България има доста ниско равнище на възобновяема енергия. ВЕИ може да измести значителни количества газ.

 7. България е енергийно най-неефективната страна в ЕС. Това също е огромен енергиен ресурс.

 8. България не оползотворява енергийно отпадъците и пречистването на водите. Още един ресурс.

 9. Простата дигитализация и информираност за отоплението на сградите е друга стъпка, която ще помогне. (Колко хора знаят при каква температура живеят и каква температура е здравословна?)

 10. Отоплявайте се с климатици – най-евтино, а токът не идва от газ.

 11. Кметовете и местното управление могат да изиграят много важна роля.

 12. Медиите да се изключат от режима на вайкането и да мобилизират хората.

И така нататък, още 88 мерки, до 100, могат да елиминират лесно руския газ, да ни спестят пари и да бутнат икономиката напред.

Пак да со го кажа: България е сред страните с най-ниска енергийна зависимост в Европейския съюз и, следователно, в една от най-добрите позиции да намали и отреже руските доставки на газ. Въпросът за петрола е по-сложен, но и там много може да се направи. Не се пързаляйте по твърдението, че сме най-зависими от Русия.

Предишна статияРазмисли пред иконата
Следваща статияПутин играе Va banque, термин от хазарта, залог всичко или нищо