03.02.2014 | автор:  Румен Леонидов

Портрет на поета като петдесетгодишен

Поетичната планета на Асен Йорданов се носи в небесната шир върху три приказни кита – Простота, Нежност и Болка. Всеки кит мълчи по своему, за да не отнеме мълчанието на останалите. За да се чуят отчетливо звуците на смазващата тишина, стъпките на непосилната самота, прегръдката, която превръща камъка в пясък.
Духът единак, който обхожда тази потопена в реката на времето планета, е предметен, зрим, по своему материален. Той се явява ту като огън, накладен в полето на нощта, тук като здрачно небе, прободено от слезли на водопой съзвездия, ту като мъж, който броди в тъмата на планината, без фенер, без страх, без съмнение. Този странник обитава древни долмени, облита вековни дървета, живее над живота и над смъртта. Защото заспива като пастир на бъдещите си животи, а се буди в друго настоеще, в което спомените са по-реални от действителността.
Това не трябва да се мисли като мистика, а като поредните преображения на праотците на времето, на тяхната тяга към изворните води на волята, към сълзите на съзиданието, които спояват градежа на извечните истини, събрани в своята святост, и наричана Свобода.
Виденията и внушенията на Асен Йорданов не могат да се съзрят и осъзнаят докрай, ако не се преодолее привидно строгата им съпротива. Повечето от тях са озаглавени, както се кръщават притчи – с къси, членувани еднодумния. Това създава усещането за недоизречена тайна, уж споделена по прозрачен, достъпен, доверчив начин. На места тази недоисказаност продължава в екот от чаткането на бягащ бял кон с врани копита, другаде в нажежено нежнораздаване, а най-често в пречистващите послания на Присъствието, Присъдата и Проклятието.
Мъжествена изповедност на тези състояния, измълчани молитвено в параклистчето на поезията, не приличат на никого. Защото то е въздигнало снага нейде из Странджа планина, а тя, знае се, не допуска всеки в своя храм, не допуска всеки у себе си. Асен е не само допуснат, той отдавна е вече частица от стръмната поличба на душата й, която ще наджиевее вечността.
Докато разкръщате тази книга, търсете знаците и ги разчитайте, защото другото четене не е посветеност, а консумация. Която няма нищо общо със свещеното ни стремление към онези, от които очакваме „да ни вдъхнат от свойта чистота… /…в душите ни да не изсъхне / Смъртта за Свобода.“
Факсимилета от предговори към предишни поетични книги на Асен Йорданов:
 
Асен Йорданов е роден на 3 февруари 1964 г. в Бургас. Завършва българска филология и повече от 20 години работи като разследващ журналист. Основател е на сайта „Биволъ“ и е носител на Световната награда за журналистика за „Свободата и бъдещето на пресата“ /2010 г./ Автор е на стихосбирките „Над невъзможното“ /1993/, „Ще създадем безмилостно отново“ /1998/, „Да съм докрай свободен“ /2004/ и „Над живота, над смъртта“ /2014/.

Анонимен  24.02.2014 12:40 | #2

Това момче е велик поет‚ освен че е отличен журналист!

Анонимен  03.02.2014 23:53 | #1

Браво!

Стихове от Асен Йорданов ще намерите тук
Предишна статияЗабравените майстори – мияци
Следваща статияСъс стон се будим зрящи, от друго настояще, без Бог да ни спаси…