На 20 май в Русе, за първи път след края на извънредното положение,  в Художествената галерия се открива „Врати в пространството“ – отложената поради пандемията изложба на художника  Георги Атанасов. Той  е роден през 1954 г. в гр. Добрич. През1982 завършва ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” , специалност графика, при проф. Н. Хаджитанев. Бил е член на Сдружение на художниците „Ателие 13”.
Работи в областта на живописта, графиката и рисунката. Има над 20 самостоятелни изложби, участва в много международни, национални и регионални представяния  и пленери.
Новата му експозицията представлява 40 рисунки. Тя продължава предишните му търсения в символите, митовете, библейскиге мотиви и езическите предания, празлични персонажи – кентаври, риби, сатири насищат изобразителното поле, създавайки особена приказност. Творбите ни отвеждат към традициите на старото българско изкуство, но пречупени през  въображението  на автора.
Тази „фантастична приказка”, включваща митологични герои, библейски сцени и чудати същества – особено характерни за изказа през последните години на Георги Атанасов, е характерно за творчеството му на график – с афинитет към детайла, сложността на композицията и използването на символи. Работи и в областта на живописта.

 

Предишна статияПрезидентът Петър Стоянов: За  патриотите от Коминтерна и лъжата за въвеждането на латиницата  в България
Следваща статияГеорги Кушвалиев: Как паметната записка става злопаметна…